Dlhoročná vedúca kina Orbis v R. Sobote si aktívne užíva dôchodok

Dlhé roky bola spätá s rimavskosobotským kinom Orbis. Eva Zibríková ho viedla ako jeho vedúca. Počet filmov, ktoré za tie roky videla a priniesla na plátno, sa počíta na tisíce. Filmy v jej živote znamenajú veľmi veľa, napriek tomu si už v súčasnosti užíva dôchodok. Chce ho tráviť aktívne. Ako pre vobraze.sk ďalej uviedla, začala navštevovať Univerzitu tretieho veku v Bratislave, kde študuje psychológiu. „Veľmi sa na to teším. Stretla som skvelých ľudí, nové informácie. Je dôležité na dôchodku žiť aktívne pre duševné aj fyzické zdravie. Mala som imatrikuláciu a začala som študovať minulý týždeň,“ povedala Zibríková.

V Mestskom kultúrnom stredisku celkovo odpracovala 41 rokov a pričinila sa aj o prvé vystúpenia divadla Gunagu či politickú talkšou Večer Milana Markoviča v R. Sobote. Obľubuje Radošinské naivné divadlo. „Mali sme s nimi nadštandardné vzťahy. Keď prišli, tak aj na dva dni boli vypredané predstavenia,“ spomenula na čas, kedy ešte pracovala priamo v MsKs.   Zažila tam troch riaditeľov. Na tomto poste sa vystriedali Štefan Baláž, Ľubomír Šárik a Milana Jutková. Zibríková si najradšej spomína na obdobie, keď bol šéfom organizácie Štefana Baláža. „Vtedy sme boli ako rodina, pomáhali sme si. Nebolo toľko stresov v tej dobe. Bolo nás viac a všetci sme spolu robili a bol čas aj žiť,“ povedala. 

Vedúcou v kine bola od začiatku 90-tych rokov. „Mala som školených premietačov. Ešte na kotúčové filmy ním bol Ladislav Molnár, ktorý v rimavskosobotskom kine premietal asi 50 rokov. Bol to veľmi dobrý odborník, pracovník, nikdy nevynechal premietanie. Ani kvôli dovolenke, aj chorý prišiel,“ spomenula Zibríková. 

Keď začínala, bolo podľa jej slov skoro v každej dedine kino. Spolu s kinármi z iných miest navštevovala festivaly, napríklad v Trenčianskych Tepliciach. „Viac sa o nás vtedy starali. Keď bol významnejší film, tak nás zavolali a premietali nám novinársku projekciu. Videli sme teda filmy skôr, ako prišli do kín,“ priblížila. Poukázala na to, že digitalizácia kín sa prejavila taký spôsobom, že sa znížil počet kín. „Na Slovensku bolo predtým vyše 1 200 kín, po digitalizácii ich zostala asi len stovka. Bolo to zúfalé, na okolí nebolo kino. Aj nám hrozilo, že zatvoríme. Nakoniec sa však s príspevkom z Audiovizuálneho fondu a mesta podarilo rimavskosobotské kino zachrániť,“ priblížila Zibríková.

Filmový klub

Najradšej má psychologické filmy. „Preto sme založili aj filmový klub v R. Sobote. Námet sme čerpali z Lučenca, kde nás pozvali na otvorenie tamojšieho filmového klubu. Premietali Prelet nad kukučím hniezdom a išlo o archivovaný kúsok, vzácnosť. Ten film nám vyrazil dych,“ priblížila dlhoročná šéfka kina Orbis inšpiráciu na založenie filmového klubu aj v R. Sobote, kde tak mohli hrať aj takéto artové filmy.

V 90-tych rokoch sa roztrhlo vrece s americkými filmami. „Bolo to treba vykompenzovať inými filmami. Neskôr sme sa preto v R. Sobote zapojili do siete Europa Cinemas, ako jedno z desiatich kín na Slovensku,“ povedala a dodala, že chodievali aj na konferencie, zoznámili sa s predstaviteľmi, ktorí kino v R. Sobote neskôr podporovali a hralo sa tu viac európskych filmov. „Hrali sme veľa aj pre škôlky a sem tam sa nám podarilo odohrať aj európsku tvorbu zo Slovenska, Čiech. Podporovali sme týmto mladých,“ povedala Zibríková, ktorá má veľmi široký rebríček obľúbených filmov. „Tými najobľúbenejšími sú od režisérov Pedra Almodovara či od Miloša Formana,“ dodáva bývalá vedúca kina Orbis, ktorá čas trávi aj v záhrade, na bicykli či na turistike. Na tomto poste skončila v máji tohto roku. Vystriedal ju na ňom Tomáš Országh, ktorý v MsKS v kine pôsobil osem rokov. „Prirástlo mu k srdcu, podobne ako mne a tak prevzal štafetu,“ hovorí a dodáva, že po jej odchode v kine pracuje aj Zuzana Kisfaludiová, ktorá tam prešla z Turisticko-informačného centra. 

Zdroj: vobraze.sk. foto: archiv Eva Zibriková