Bývalé priestory Malibu začali prerábať. Budova vyhorela trikrát + foto

Dom osvety – velká miestnosť, v ktorej boli niekedy aj diskotéky

Bývalé priestory známe aj ako diskotéka Malibu z 90-tych rokov začali prerábať. Dom osvety na Jesenského ulici v Rimavskej Sobote patrí pod správu Gemersko-malohontského osvetového strediska. Banskobystrický samosprávny kraj do nich plánuje z pozície zriaďovateľa preinvestovať niekoľko stoviek tisíc eur. Práce realizuje spoločnosť Expresstav ako víťaz verejného obstarávania. Zmluva bola podpísaná v polovici augusta. Ako ďalej pre vobraze.sk uviedla riaditeľka GMOS Darina Kiššáková, investíciu do priestorov budovy očakávali už roky a sú radi, že sa s ich rekonštrukciou začalo tento mesiac. Zvonku je postavené lešenie, pomocou ktorého vynovia fasádu. Dôjde však aj na interiér. V týchto dňoch tam robia nové priečky, ťahajú novú elektrinu či rekonštruujú rozvody vody a kanalizácie.

Podľa riaditeľky opravy majú mať dve etapy. V tej prvej ide o úpravu interiéru, opravu omietok, podláh prípadne ich výmenu. Okrem toho budú robiť aj vzduchotechniku pre zabezpečenie prívodu a odvodu vzduchu v sále a na pódiu, ako aj reguláciu teploty vzduchu.Na bezpečnosť bude myslieť aj druhá etapa. Okrem úpravy dvorovej časti, nového oplotenia či spevnených plôch, zelene a altánku má byť súťasťou aj požiarna nádrž v dvorovej časti v ploche zelene. Menené už boli okná a aj časť kúrenia.

Priestory starej budovy neboli využívané niekoľko rokov. Od Nežnej revolúcie v nej horelo trikrát. „Dvakrát počas obdobia diskoték a potom ešte aj keď tam bol squash. Vtedy začalo horieť aj javisko, ktoré bolo drevené,“ opisuje históriu budovy Kiššáková. Zadymený vidno ešte aj teraz plafón sklenbami a balkónom. Budova z roku 1930 bola opravovaná ešte pred revolúciou. „Pamätám si, že sme tam ešte robili akcie, mali sme tam Dni súčasného divadla, to boli tie posledné akcie,“ dodala.

Priestory sú komornejšie ale majú veľmi dobrú akustiku a v GMOSe tam chcú robiť akcie, ktoré obohatia ich doterajšiu činnosť. Hlavne nové, voľnočasové aktivity či kultúrno-spoločenskú činnosť. „Chceme aj naďalej pôsobiť v obciach aj mestách regiónu, ale tu chceme robiť nové veci. Ak sa to urobí podľa predstavy, tak to bude veľmi krásny priestor. Tá sála bude úžasná,“ priblížila riaditeľka.

Jedna z už vynovených miestností v prístavbe budovy.

Nachádzať sa tam majú aj dve dielne, hrnčiarska a textilná, ako aj jedna ďalšia klubová miestnosť. „Chceme, aby to tam žilo,“ podotkla. V budove sídlil napríklad Csemadok, rybársky zväz či geodet.

Zdroj: vobraze.sk