Nazreli sme do vynovených priestorov Domu osvety + video

Dom osvety na Jesenského ulici v Rimavskej Sobote má nový šat. Budova patrí pod správu Gemersko-malohontského osvetového strediska. Rekonštrukciu financuje zriaďovateľ, ktorým je Banskobystrický samosprávny kraj. Len do budovy bolo preinvestovaných približne 580-tisíc eur. „Je to pekné, nadštandardné. Bola to veľmi náročná rekonštrukcia,“ povedala pre vobraze.sk riaditeľka GMOS Darina Kiššáková, podľa ktorej je prvá etapa prác ukončená. Realizovala ich spoločnosť Expresstav ako víťaz verejného obstarávania.

Trvala približne pol roka a bola veľmi náročná. „Rekonštrukciou prešli všetky priestory,“ povedala a dodala, že sa v budove nachádzajú aj klubové priestory, dve remeselné dielne. Slúžiť budú na textilné techniky či na prácu s hlinou. Riaditeľka má s budovou po jej úplnom ukončení a sprístupnení verejnosti veľké plány.

Spoločenská sála má veľmi dobrú akustiku, priam chrámovú. „Vždy ma fascinovala a nezmenila sa ani po rekonštrukcii,“ uviedla riaditeľka, ktorá v priestoroch pôsobí vyše 40 rokov a je veľmi rada, že sa ich podarilo zrekonštruovať do takejto peknej podoby. „Chcem, aby každý, kto vstúpi do tejto sály, z nej odchádzal s veľkým úžasom,“ povedala. V sále sú nové parkety, elektrika, osvetlenie, klimatizácia, vzduchotechnika, nové toalety, sprchy, bezbariérový prístup.

Súčasťou druhej etapy budú exteriérové práce, úprava dvoru, výsadba novej zelene, výmena plotu či postavenie altánku.


Viac prezradila riaditeľka GMOSu Darina Kišáková v rozhovore.

Bývalé priestory boli známe aj ako diskotéka Malibu z 90-tych rokov. Priestory starej budovy neboli využívané niekoľko rokov. Od Nežnej revolúcie v nej horelo trikrát. „Dvakrát počas obdobia diskoték a potom ešte aj keď tam bol squash. Vtedy začalo horieť aj javisko, ktoré bolo drevené,“ opisuje históriu budovy Kiššáková. Zadymený bol plafón s klenbami a balkónom. Budova z roku 1930 bola opravovaná ešte pred revolúciou. „Pamätám si, že sme tam ešte robili akcie, mali sme tam Dni súčasného divadla, to boli tie posledné akcie,“ dodala.

Bývalé priestory Malibu začali prerábať. Budova vyhorela trikrát + foto

Zdroj: vobraze.sk