Najviac ľudí na Dni mesta pritiahli koncerty. Hnúšťankovo preložili na august

Oslavy Dní mesta Hnúšťa, ktoré boli spojené s 200. výročím narodenia rodáka Jána Francisci-Rimavského, dopadli veľmi dobre. „Aj napriek tomu, že nám v sobotu pršalo a museli sme zrušiť Hnúšťankovo pre deti. Pršalo takmer celý deň a neprišlo by toľko ľudí,“ povedala pre vobraze.sk riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Diana Vojenčiaková. Náhradný termín bol podľa jej slov stanovený na posledný prázdninový týždeň. Dobre podľa nej dopadla aj piatková konferencia o živote a aj diele Jána Francisci-Rimavského aj otvorenie múzea priemyslu.

Na slávnostnom zasadnutí zastupiteľstva ocenili občanov mesta, oslavy sprevádzali dvaja dobrovoľníci z DS Katalpa, ktorí boli oblečení v nových dobových uniformách. Ušili ich mladé krajčírky z tamojšej Strednej odbornej školy. „Sú pekné a už si ich požičali na podujatie do Martina. Som na to hrdá,“ dodala. 

„Všetko bolo dobré. Ľudí bolo najviac asi na večerné kapely,“ priblížila Vojenčiaková a počet ľudí na piatkové platené koncerty odhadla do 1 500 ľudí.  Najväčším lákadlom boli No Name,  Adis a Šorty či Elán Tribute. Na druhý deň už podľa riaditeľky aj kvôli počasiu neprišlo tak veľa ľudí. 

V centre mesta bol menší jarmok a prišlo aj niekoľko veteránov. Nechýbala Škodovka s označením VB, ale pokochať sa dalo aj na pár ešte starších kúskoch, ktoré majitelia držia stále pri živote. Remeselných jarmočníkov bolo menej. „Ostatní sa mi ospravedlnili, že im to nestojí za to, aby im zmokli veci,“ dodala riaditeľka MsKS. 

Sobotňajší program bol zameraný nielen na seniorov. Vystúpili folklórne súbory aj zoskupenie Rusín Čendeš Orchestra, ktoré sa prezentovalo aj v TV show Zem spieva.

Stála expozícia histórie, ktorú otvorili, obsahuje súkromnú zbierku nadšenca pre miestnu históriu Martina Pliešovského. Je zberateľom artefaktov spojených s dejinami regiónu a poslancom mestského zastupiteľstva v Hnúšti. Návštevníci majú možnosť spoznať priemyselnú históriu Hnúšte počas takmer obdobia 400 rokov. Nájdu ju v staršom zrekonštruovanom domčeku pri sídlisku Klokočova. 

Zdroj: vobraze.sk, foto: Peter Vranský