Mitrovanie sa blíži. Pastiersku sezónu ukončia na Salaši pod Maginhradom

Ukážky prác na salaši s ovečkami, tance a hudba pastierskej valaskej kultúry či baranie špeciality čakajú verejnosť už onedlho. Na Salaši pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach si tento rok pripomenú starý zvyk nazývaný mitrovanie. Konať sa bude 15. októbra od 10.00 hodiny. Termín pre vobraze.sk potvrdil Patrik Keľo, spolumajiteľ rodinnej firmy Keľo a synovia, ktorá pôsobí aj v sektore poľnohospodárstva. Organizátori sú radi, že môžu po výpadku podujatia pripraviť tento rok zaujímavý program pre návštevníkov, dospelých i deti. Tí uvidia, ako sa strihajú ovce, vyrába bryndza a čo všetko sa dá vyrobiť z ovčej vlny. Pochutnať si budú môcť aj na jahňacinke.

Chýbať nebudú ani sprievodné podujatia. Ako ďalej avizuje Stanislava Zvarová z Gemersko-malohontského osvetového strediska v R. Sobote, na kultúrnom programe ešte pracujú, no chýbať určite nebudú sólisti, inštrumentalisti na pastierske hudobné nástroje. „A ani prezentácia pracovných činností pri ovčiarstve, výroba syra, práca s ovčou vlnou, varenie kulinárskych špecialít z baraniny,“ povedala pre vobraze.sk Zvarová. Z programu načrtla vystúpenie súboru Senior Partizán, ako aj domáce kolektívy Háj, Hájik a Hájiček z Rimavskej Soboty.

Ukončenie pastierskej sezóny sa viaže k 26. októbru, na svätého Demetera alebo Mitra. Niekoľkohodinový program zavŕši sprievod bačov a valachov spojený s vyúčtovaním s majiteľom oviec. Symbolicky tak bude ukončená pastierska sezóna v regióne Gemer-Malohont.

Skúsili ste už Klenovecký syrec? Kúpiť si ho môžete aj na Salaši pod Maginhradom

Zdroj: vobraze.sk