Fotograf Jozef Tokár si zaspomínal. Používal kameru, akou Jurij Gagarin točil Zem

Jozef Tokár

Častokrát prináša ľuďom staré spomienky prostredníctvom fotografií a videozáznamov. Približuje historické udalosti. Ako fotograf pokrýval mimoriadne udalosti v regióne, koncerty, výstavby fabrík a ich výrobné procesy, významné návštevy politikov v regióne. Bol na spartakiáde, známy je ako autor fotografií zo športového prostredia či venčekov, stužkových slávností. Jozef Tokár (75) značnú časť života odpracoval ako osvetový pracovník, zažil ešte pohreb Ivana Kraska a jeho fotografie a zábery sú známe aj z Novembra 1989.

Dnes sme mu sprostredkovali návrat do spomienok. Po desaťročiach dostal do ruky kameru Admira 16, s ktorou pracoval ešte ako osvetový pracovník. „Do tajov fotenia ma zasvätil a zaštepil Arpád Hank, môj bývalý dlhoročný riaditeľ Domu osvety, s ktorým sme prežili toho veľa. Bol môj veľmi dobrý priateľ. Som veľmi rád, že môžem teraz už takúto starú retro kameru držať znovu v rukách. Poslepiačky vedel s ňou robiť, ale tiež som sa to musel naučiť. Bolo treba k tomu mať aj nos, aj cit,“ povedal Jozef Tokár, podľa ktorého zažili spolu veľa, boli sme aj v zahraničí a točili folkloristov v Španielsku.

Dana gyuranova a Jozef Tokár
Danka Gyuránová, dcéra Arpáda Hanka a Jozef Tokár vyberajú z púzdra cennú kameru

Návrat do týchto spomienok nám umožnila Danka Gyuránová, dcéra bývalého riaditeľa Arpáda Hanka, ktorá doma našla starostlivo zabalenú kameru. Jozef Tokár na margo kamery spomenul, že to bol na tú dobu veľmi kvalitný aparát vyrobený v Československu, kvalitnejší ako Kodak zo Západu. Ako zdôraznil, dôkazom kvality a praktickosti je aj fakt, že takouto kamerou natočil prvé zábery zemegule z vesmíru Jurij Gagarin. „Bola vystavená spolu s ostatnými vecami, ktoré sme si boli pozrieť,“ dodal. Na takúto vyše 50-ročnú kameru sa dal natočiť 15-minútový film, jej telo je kovové a uložené je v koženej brašni vyloženej pravým zamatom. Batérie boli v osobitnom púzdre, ktoré bolo spojené káblikom.  

Arpád Hank
Arpád Hank, ešte ako veduci odboru kultúry na medzinárodnej výstave v meste Erfurt v Nemecku s FS Rimavan. Foto: Jozef Tokár

Na začiatky svojho fotografovania chodil pomáhať práve Hankovi ešte ako mladému učiteľovi, do ľudovej školy vo Fige a pretáčal mu filmy. Premietali ich na stenu školy a vstupné bolo jedna koruna. „Kino v 50-tych rokoch minulého storočia bola vzácnosť. Tam som prvýkrát videl Mickey Mouseho,“ povedal a dodal, že on potom odišiel na strednú školu a začal pracovať v Tabakovej továrni ako kultúrny referent. Hank sa neskôr stal riaditeľom Domu osvety v R. Sobote a ich cesty sa opäť spojili. „Oslovil ma, či by som chcel prísť pracovať k nim,“ dodal Tokár, ktorý tam pracoval od začiatku 70-tych rokov a odkrútil si tam viac ako 20 rokov.

Tabaková továreň Rimavská Sobota, foto: Jozef Tokár
Jozef Tokár v bývalej Tabakovej továrni

Jozef Tokár sa fotografovaniu venuje celý život. Od základnej školy, kedy bol ešte ako cvičenec na druhej spartakiáde v Československu. „Začínal som vo Zvolene v Divadle J. G. Tajovského ako pomocný fotograf. Bola to moja prvá profesijná fotografia. Chodil som do Brna študovať fotografiu,“ uviedol.

Osobitnou kapitolou Jozefa Tokára bolo fotenie koncertov rôznych interpretov. Boli medzi nimi aj Karol Duchoň, Karol Konárik, Jana Kocianová, dvojica Yvetta Simonová či Milan Chladil, Josef Laufer, Václav Neckář, Marcela Laiferová, Eva Pilarová či Hana Zagorová. „Každý mesiac v Rimavskej Sobote vystupovali nejakí umelci v 70-tych rokoch, v období normalizácie,“ povedal Tokár. Ako podotkol, mal česť fotiť všetkých umelcov, ktorí boli v R. Sobote. „Všetkých som mal na muške, len jedine Karla Gotta nie, čo ma mrzí,“ podotkol.

V R. Sobote koncertovali zaujímaví interpreti. Bol medzi nimi aj Karol Duchoň

Bohaté skúsenosti má s reportážnou fotografiou, športovou, portrétnou a fotí rád aj prírodu. „Obzvlášť sme sa učili divadelnú fotografiu, kde sa nefotí bleskom, ale bolo treba vedieť zachytiť atmosféru deja,“ hovorí Tokár, ktorý fotí stále a k tvorbe záberov pristupuje stále s rozvahou. „Niekedy sa dalo spraviť na film len 12 fotiek, preto sme museli veľmi rozmýšľať, kedy stlačiť spúšť. Nie, ako teraz,“ poznamenal. S mobilom podľa jeho slov skúšal fotiť tiež, no ostal verný „hľadáčiku“.

Vo fotografovaní má nástupníčku, dcéru Noemi

Jozef Tokár má dve dcéry a dvoch synov. „Len najmladšia dcéra Noemi má vlohy okolo fotografie. Chodila so mnou fotiť ešte venčeky, svadby a má k tomu vzťah. Vie, že kedy treba stlačiť spúšť, robí to s rozvahou a citom,“ povedal Tokár, podľa ktorého ale neostala v Rimavskej Sobote a býva v Rakúsku. „Bez toho, že by mi moja rodina, blízky, deti nepomáhali, tak by som to ani nebol zvládal. Boli aj situácie, kedy ma chodil vypýtať môj šéf Hank od rodiny, keď sme mali ísť na akcie. Celej svojej rodine vďačím za to, že som sa tejto mojej práci mohol venovať na takejto úrovni. Robia mi radosť,“ zdôraznil.

Povodeň a 300-ročnú vodu v R. Sobote zachytil na fotografiách

Prostredníctvom záberov a spomienok Jozefa vám už takmer rok prinášame sériu článkov z historických udalostí okresného mesta. V súčasnosti je nominovaný na Cenu mesta Rimavská Sobota.  Jeho príspevky nájdete na fb profile Jozef Tokár (Toky)

Zdroj: vobraze.sk

V R. Sobote koncertovali zaujímaví interpreti. Bol medzi nimi aj Karol Duchoň
Pred 44 rokmi bol položený základný kameň ZŤS v R. Sobote + foto
Výrobky z Rimavanu smerovali do celého Československa. Známe boli aj sklápacími autogarážami či kempingovým nábytkom