V R. Sobote koncertovali zaujímaví interpreti. Bol medzi nimi aj Karol Duchoň

Kino Partizán patrilo pred postavením Domu kultúry k miestam, kde sa svojho času konali najväčšie interiérové koncerty. Začiatkom 80-tych rokov tam mal v Rimavskej Sobote koncert aj Karol Konárik. Vtedy ešte určite netušil, že sa neskôr stane jedným z majiteľov pivovaru Gemer. Konárik pred pár dňami oslávil 72. narodeniny. „Vtedy boli koncerty veľmi často. Stále tu niekto vystupoval. Dom kultúry ešte nebol, tak sa konali v starom Kine Partizán,“ priblížil autor fotografií Jozef Tokár, ktorý v tom období pracoval na osvete.

„Bol to pekný a veľký koncert. Organizácie, ako nemocnica, zobrali veľa lístkov,“ spomína si ďalšia pracovníčka na osvete Tatiana Koniarová. Na Konárika si spomína s úsmevom a napadla jej aj milá príhoda. „Raz mi zjedol Študentskú pečať a odstupom času mi takých čokolád priniesol niekoľko,“ zažartovala. Prvé koncerty podľa Koniarovej robili ešte za futbalovým štadiónom, kde boli volejbalové kurty. „Tam sme nosili stoličky alebo sme postavili provizórnu tribúnu,“ dodala.

Medzi ďalších v tej dobe vystupujúcich patrila Jana Kocianová, dvojica Yvetta Simonová a Milan Chladil. Speváckym esom bol už vtedy Karol Duchoň. Od 70-tych rokov zaznamenával úspechy v rozhlase, televízii aj na koncertoch. Nemecká kritika reagovala pozitívne na jeho spev a nazvali ho „Slovenský Tom Jones“. Vystupoval aj v Tokiu. V Rimavskej Sobote vystupoval v Hoteli Tatra. Zomrel ako 35-ročný.

Spolu s Duchoňom v R. Sobote(1980) vystupovali aj vokalistky a speváčky Bezinky. Z Maďarska sem prišla neskôr koncertovať známa Kati Kovács. V rimavskosobotskom kine v 80-tych rokoch vystupoval aj známy herec a spevák Josef Laufer, Václav Neckář, Marcela Laiferová, Eva Pilarová či Hana Zagorová. „Každý mesiac vystupovali nejakí umelci v 70-tych rokoch, v období normalizácie,“ povedal Tokár a dodal, že v 73-74 roku začali chodiť sovietske súbory a navštevovali toto okupované Československo. Nechýbala ani známa maďarská rocková skupina Omega. Táto legenda sa do Rimavskej Soboty vrátila v roku 2018.

V R. Sobote vystupovala aj Helena Vondráčková. „Okrem Karla Gotta tu vystupovali všetci známi speváci Československa, ktorí vtedy bežali,“ pripomenul Tokár. Majster Gott bol český spevák, herec a amatérsky maliar. Patril medzi najvýznamnejších a najpopulárnejších spevákov v dejinách česko-slovenskej populárnej hudby.  Spieval aj nemecky, anglicky, taliansky a rusky. „Bola na neho požiadavka. Raz sme ho žiadali a z Pragokoncertu prišla odpoveď, že s majstrom Gottom disponuje ÚV KSČ. Akurát v tom období sme ho chceli, keď ho prebrali Ein Kessel Buntes v Berlíne a chodil už do zahraničia a zarábal hlavne pre štát,“ ozrejmil.

Z neskorších koncertov na amfiteátri tu vystupoval Peter Nagy (1984). Viac v priloženej fotogalérii Jozefa Tokára.

Zdroj: vobraze.sk, FOTO: Jozef Tokár