Dcéra lekárky a advokáta sa dala na novinársku cestu

Nóra Nyitrai

Už takmer 20 rokov pôsobí v médiách. Soboťanka Nóra Nyitrai pracuje v RTVS – v Rádiu Patria. Ide o maďarské vysielanie, kde má svoju reláciu. Pred pár mesiacmi sa z Bratislavy vrátila domov, kde pracuje a zároveň sa venuje aj svojim dvom deťom. Ako sa k novinárčine dostala, kde začínala a prečo sa zamerala práve na novinárčinu, keď jej rodičia sú známi predovšetkým v lekárskych a advokátskych kruhoch, prezradila v rozhovore pre vobraze.sk.

Od roku 2003 žila a pracovala v Bratislave. „V lete som sa vrátila domov a začala som pôsobiť čiastočne aj ako regionálna redaktorka,“ hovorí 44-ročná Nóra Nyitrai, ktorá pokrýva dianie v okrese Rimavská Sobota. V minulosti krátko pracovala aj pre Duna Tv a pred pôsobením v rozhlase občas písala aj články do Gemerských Zvestí. Bolo to v období, keď šéfredaktorom bol ešte Attila Hacsi. Vyštudovala najprv slovenčinu a druhý diplom získala z novinárčiny v Budapešti

Nóra Nyitrai

Už odmala počúvala od každého, že čím chce byť, keď vyrastie. „Či budem lekárka ako mamina, alebo advokát ako otec. Lebo ľuďom sa to zdalo také logické. Ale nakoľko som tie otázky počúvala odmalička, tak som si už vtedy povedala, že ani náhodou nebudem lekárkou, ani advokátkou,“ vysvetlila Nóri. Ako poznamenala, aj keď teda im v rodine vypadla jedna generácia, možno jej syn raz bude lekárom.

„Už od druhej triedy spomína, že keď vyrastie, chce byť srdcovým chirurgom. Ja mu, samozrejme, držím palce,“ hovorí Nyitrai. Okrem 11-ročného syna má aj 6-ročnú dcéru. Vo voľnom čase sa venuje hlavne im a snaží sa vymýšlať vždy zaujímavý program s kamarátmi. Podľa jej slov majú radi kino, alebo v dobrej spoločnosti radi chodia na krátke túry, radi sa korčuľujú a aj lyžujú. „A keď to už inak nejde, tak sa aspoň trošku prejdeme na čerstvom vzduchu, aby nesedeli celý deň pred Xboxom, počítačom či tabletom. Túto problematiku asi v dnešnej dobe každý rodič dobre pozná,“ podotkla. Starí rodičia si podľa nej vnúčatá užívajú, sú na dôchodku a pečú deťom palacinky. „Aj večer o desiatej, keď na ne dostanú chuť,“ hovorí s úsmevom a dodáva, že je tu veľmi spokojná.

„Mám veľmi rada svoj rodný kraj aj napriek tomu, že z času na čas odtiaľ potrebujem odísť, ale vždy si nájdem cestu späť,“ hovorí novinárka, ktorá sa v práci venuje téme školstva. „Pracujem v spravodajstve a mám vlastnú reláciu s názvom Iskolatáska – Brašňa. Je to relácia pre základné, stredné a vysoké školy, pre ich študentov a pedagógov a samozrejme aj pre rodičov,“ priblížila s tým, že naposledy robila rozhovor s rimavskosobotskými skautmi.

„Na novinárčine, alebo v rozhlase ma baví vždy veľmi živé vysielanie, ale hlavne to, že sa môžem zoznámiť stále s novými ľuďmi, spoznať ich životy, zaujímavé príbehy, a že mám naozaj pestrú prácu, pri ktorej sa nikdy nedá nudiť,“ uzavrela. 

Novinár a bývalý regionálny politik pripravuje ďalšiu knihu


Zdroj: vobraze.sk, foto: archív Nóra Nyitrai

Mladej Soboťanke učarovali šperky