Novotný zažiaril na európskom šampionáte v Rotterdame

Boris Novotný s rodinou

Najväčší úspech v kariére dosiahol rodák z Rimavskej Soboty na európskom šampionáte v Rotterdame. Elitní džudisti tam zápolili v roku 2005. Boris Novotný súťažil v hmotnosti do 81 kg a prekvapil všetkých. Ovenčili ho striebornou medailou. V prvom kole mal voľný žreb. Potom prešiel cez troch súperov, čím si zabezpečil účasť vo finále. V súboji o titul majstra Európy nastúpil proti Nemcovi Bischofovi a napokon mu podľahol.

„Je príjemné si pripomenúť ten deň, keď som získal striebro, aj keď je to už dávno. Je zaujímavé to analyzovať aj s odstupom času. Pred ME mal problémy s krížami, bol som aj chorý, no napriek tomu som dosiahol najlepší výsledok v mojej kariére,“ uviedol pre vobraze.sk Boris Novotný (45). Ako dodal, každopádne ľutuje, že si nevybojoval zlato, ale „ťažko s tým už niečo urobiť“. „S odstupom času to beriem tak, že strieborná medaila bola pravdepodobne maximum, čo som mohol dosiahnuť. Dostať sa do finále na ME bolo samo osebe obrovským úspechom, aj keď, samozrejme, každý chce aj v ňom vyhrať,“ podotkol bývalý reprezentant Slovenska. Na kontinentálnom šampionáte účinkoval viackrát, ale v iných prípadoch sa k medailovým pozíciám nepriblížil. Trikrát sa zúčastnil na majstrovstvách sveta.

Člen Siene slávy
Novotný je odchovancom TJ Mladosť Relax Rimavská Sobota, odkiaľ si to namieril do Slávie STU Bratislava a neskôr hájil farby Dukly Banská Bystrica. Ako spomína, v mládežníckom veku získal jeden majstrovský titul, a to ako dorastenec. Bol v juniorskej reprezentácii, no na majstrovstvách sveta či Európy sa v tom období nepredstavil. V seniorskej kategórii sa stal trikrát majstrom Slovenska. Na konte má tiež tituly v súťažiach družstiev. Trikrát štartoval na armádnych majstrovstvách sveta a v roku 1999 si ukoristil v Záhrebe bronz. Pred ME, na ktorých zažiaril, obsadil na turnaji Svetového pohára vo Varšave piate miesto. Od roku 2001 žije vo Švédsku a aj tam sa stal viacnásobným majstrom krajiny.

Boris Novotný
Boris Novotný po zisku medaily

„Výsledkovo to môže byť vždy lepšie, ale celkovo som s kariérou spokojný. Spokojný som hlavne s inými vecami, ktoré mi džudo dalo – priateľov, skúsenosti, zážitky a pozitíva v civilnom živote. Obzvlášť, keď zmeníte krajinu a začínate prakticky od nuly. Džudistická komunita je úžasná a takmer všade na sveta sa môžem niekomu ozvať,“ skonštatoval Boris Novotný, člen Siene slávy Slovenského zväzu džuda. „Je to, samozrejme, veľká pocta pre mňa. Ďakujem Slovenskému zväzu džuda za dlhoročnú podporu a dôveru,“ uviedol.

Trénoval olympionika a majstra Európy
Kariéru podľa jeho slov ukončil v závere roka 2007, vtedy absolvoval posledný medzinárodný turnaj, ale ešte neskôr sa nechal prehovoriť a v roku 2012 pomohol svojmu klubu k titulu na majstrovstvách Švédska družstiev. Novotný bol koučom juniorskej reprezentácie troch koruniek. Ako pripomenul, oficiálnym trénerom seniorskej reprezentácie nebol, ale z pozície osobného trénera viedol viacerých džudistov, ktorí v nej boli. Najvýraznejšie sa z nich presadil Marcus Nyman. „Pracoval som s ním od roku 2008 do roku 2016. Stále sme v kontakte a sem – tam sa stretneme. Nyman sa kvalifikoval na OH do Londýna, Ria de Janeiro i do Tokia, pričom na olympiáde v Riu skončil piaty. Na OH v Londýne som bol len súkromne. Švédsky zväz džuda mi kúpil letenku. Marcus Nyman sa stal v roku 2010 majstrom Európy a bronz získal vlani na MS,“ priblížil. Doplnil, že bronz si z jeho zverencov na ME do 23 rokov vydolovali Olle Sundström i Joakim Dvärby. S džudom už však nie je spätý. „Pár rokov som už nestál na žinenke. Moja trénerská kariéra bola takmer celá založená na dobrovoľnej práci. Vždy som mal civilné zamestnanie, ktoré ma živilo, takže profesionálnym trénerom som bol len v určitých kratších obdobiach,“ poznamenal.

Angažuje sa v hokejovom prostredí
S rodinou býva v Täby, v severnej časti Štokholmu. Jeho manželka Barbora hrávala hádzanú. V súčasnosti je trénerkou hádzanej i futbalu. Majú dve deti. Boris obidve zaúčal do tajov džuda, ale vybrali si napokon iné športy. Melvin hrá hokej a Ella futbal i hádzanú. „Melvina chytil hokej, predtým vyskúšal rôzne športy, chce ísť na hokejové gymnázium. Ella ide v Barborkiných šľapajach.“ Niekdajší džudista sa angažuje v hokejovom prostredí. „Zodpovedám za fyzickú prípravu hráčov v HC Täby, konkrétne v kategóriách U15, U16 i U18. Je to mládežnícky hokejový klub, hráva zaň syn Melvin. Trénerská práca ma napĺňa, preto sa venujem mládeži.“

Novotný prezradil, že od roku 2008 pôsobil vo firme, ktorá obchodovala s pracovnými odevami a obuvou. „Teraz rozbieham vlastnú firmu v tejto oblasti.“ Neplánuje sa vrátiť a žiť na Slovensku? „Konkrétne plány na návrat nemáme, ale uvidíme, ako sa všetko bude vyvíjať ďalej. Nie je to vylúčené,“ odpovedal.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album Borisa Novotného