Novinár a bývalý regionálny politik pripravuje ďalšiu knihu

Attila Hacsi

Dlhoročný novinár a šéfredaktor Gemerských zvestí – Gomori Hírlap či regionálny korešpondent Új Szó svoj život zasvetil informovaniu o udalostiach. Zameriaval sa hlavne na šport. Je autorom publikácií o regionálnom futbale či tenise. V týchto dňoch dokončieva ďalšiu knihu z histórie futbalu. Ako pre vobraze.sk priblížil Attila Hacsi, spolu s knižkou o storočnej histórii rimavskosobotského futbalu pôjde dokonca o trilógiu.

Momentálne píše o najstaršom klube v Novohrade, o klube z Opatovej v Lučenci. „Klub bude mať už 120 rokov. Bude to v roku 2022, čo je už o pár dní. Ide pritom o jeden z najstarších futbalových klubov na strednom Slovensku, ak nie aj na Slovensku,“ hovorí Hacsi, podľa ktorého by ďalšou vydanou knihou v poradí mala byť história futbalu vo Fiľakove. „Tieto tri mestá hrali dobrých sto rokov vynikajúce zápasy. Návštevnosť v 50-tych rokoch bývala aj 5 tisíc divákov a vznikali aj zaujímavé historky. Opisujem tam aj udalosti, keď sa v Rimavskej Sobote po zápase aj strieľalo. Bolo to v medzivojnovom období. Horúca pôda bývala však aj v Lučenci, keď boli derby zápasy,“ naznačil Hacsi, ktorý sa považuje skôr za športového žurnalistu, ako spisovateľa.

V novinách sa venoval aj viacerým športom. Atletike, stolnému tenisu, kolkárskemu športu, džudu, zápaseniu, tenisu, volejbalu a pamätá na viacerých významných športovcov. Medzi významné mená zo športovej oblasti zaradil trénera Vladimíra Kobelovského, ktorý v 70-tych rokoch robil v R. Sobote vynikajúcu prácu v atletike a mal niekoľko majsteriek Československa. „Atletika tu veľmi chýba. Patrí medzi tri základné športy s gymnastikou a plávaním,“ dodal.

V septembri ho za jeho dlhoročnú novinársku prácu ocenili na radnici v Rimavskej Sobote. „Iné ocenenie nemám,“ hovorí Hacsi, ktorý si však myslí, že novinári by nemali byť oceňovaní.
Tri volebné obdobia pôsobil v minulosti aj ako poslanec mestského zastupiteľstva a bol aj jedno obdobie poslancom na krajskej úrovni. Pôsobil aj ako okresný či krajský podpredseda SMK. V súčasnosti už ako 77-ročný dôchodca nemá politické ambície. „Nie som už aktívny. Bol som členom SMK,“ dodáva.

Attila Hacsi

Vianočné sviatky podľa neho nebývajú už veľké, ako niekedy. „Žiaľbohu, deti sú ďaleko a v tomto období sme sami s manželkou. S deťmi sa stretávame skôr v letnom čase. Kým sa dalo, tak sme si to vynahradili,“ hovorí s tým, že ani medzi susedmi to počas sviatkov žiaľ nie je ako bývalo. „Medziľudské vzťahy sú celkovo obmedzené na minimum,“ uzavrel.

Attila Hacsi vyštudoval žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave. Od roku 1979 až do zmeny režimu bol regionálnym korešpondentom Új Szó. V roku 1990 sa vrátil do Gemerských zvestí, ktoré vtedy začali znovu vznikať. Zostal im verný až do roku 2005. Je autorom kníh Legenda legiend a Horkosladký chlieb tenisový.

Tréner a šéf oddielu džuda oslavuje šesťdesiatku
Cenu mesta získal Ladislav Sládek, Attila Hacsi aj Jozef Nociar

Zdroj: vobraze.sk