Bývalá policajná vyšetrovateľka Segedyová z R. Soboty miluje folklór, tancuje vo FS Rimavan + video

Csilla Segedyová s dcérou Laurou na Klenovskej Rontouke

Bývalá policajná vyšetrovateľka Csilla Segedyová z Rimavskej Soboty má dvadsaťštyriročnú prax ako policajná vyšetrovateľka. Práca ju bavila a venovala sa objasňovaniu prevažne ekonomickej trestnej činnosti. Tento mesiac nastúpila na výsluhový dôchodok. Jej srdcovou záležitosťou zostáva folklór, tancuje vo FS Rimavan a na aktuálnych folklórnych slávnostiach Klenovská rontouka vystúpila v spomienkovom pásme na Vladimíra Petrinca, ich obľúbeného umeleckého vedúceho, ktorý tento rok podľahol zákernej chorobe. 

„Keď som nastupovala do policajného zboru v roku 2000 bol vyšetrovateľ pán. Bola mu dávaná väčšia úcta, trestné činy boli oveľa viac riešitelnejšie, ako teraz. Ľuďom sa dalo viac pomôcť, ako v súčasnosti, aj ked snaha by bola, ale nemáme také prostriedky, ako im pomôcť. Práca vtedy a teraz sa nedá porovnať už v ničom,“ spomenula pre vobraze.sk Csilla Segedyová (55). Ako rodáčka z R. Soboty vysvetlila, v súčasnosti za veľký problém považuje, že samotní ľudia sú oveľa menej obozretní a málo si dávajú pozor na financie.

„Napriek tomu, že ich banky upozorňujú na to, aby neposkytovali svoje údaje z platobnej karty, tak ich nevedomky poskytnú. To je vtedy už záverečná a je veľmi ťažké niekoho odstíhať. Na políciu sa obrátia až vtedy, keď sa už vo väčšine prípadov nedá pomôcť. Ide tak o dôchodcov, ako už aj o mladých ľudí,“ skonštatovala bývalá vyšetrovateľka. Podvodníci si podľa jej skúseností náhodne vyberajú telefónne čísla, len treba byť obozretní  a preverovať si bankové čísla, webové stránky, aj keď sa zdajú byť reálne. Medzi najkurióznejšie prípady zaradila skutočnosť, že dôchodkyňa v R. Sobote vyhodila peniaze cez balkón. 

Spomenula, že niekedy sa zaoberali väčšinou krádežami, podvodmi, jednoduchými spreneveremi. „V súčasnosti je ale veľmi veľa prípadov detskej pornografie – čo sme v minulosti ani nevedeli, že aj taký trestný čin máme v trestnom zákone,“ doplnila s tým, že aj vo vzťahu k procesu vyšetrovania iných trestných činov je na nich kladená ešte väčšia zodpovednosť a vzhľadom na novelu trestného poriadku sa mnohé prípady vyšetrujú veľmi obtiažne. 

„Keby ma však táto práca nebola napĺňala, tak by som doposiaľ nebola vydržala,“ zhodnotila s tým, že rozhodnutie odísť bolo z rozumu, kvôli valorizácii, aj keď jej duša to cítila inak. 

Človek na túto prácu musí byť podľa nej vyzretý. Upozorňuje, že ide o psychicky náročnú prácu ale ak to niekoho zaujíma a láka, tak vstup do Policajného zboru SR mladým „kolegom“ odporúča. Podotkla, že z jej prístupom zodpovednej pracovníčky, zvládala ako rozvedená matka aj dvanásťhodinové služby – deň či noc, sviatky a povinnosti si plnila svedomito aj voči kolegom. Vcítiť sa vedela aj do situácií, kedy slobodné matky prišli s tým, že prišli o peniaze na účte, ale ťažko je vtedy podľa nej pomôcť. „Je to väčšinou až nemožné,“ zdôraznila.

Zaoberala sa napríklad aj vyšetrovaním subvenčných podvodov, kedy ľudia čerpali dotáciu od štátu a nedodržali podmienky dohody voči úradu práce. „Veľa je teraz trestných činov aj z daňového úradu, alebo zo sociálnej poisťovne, kedy si ľudia berú pôžičky a nedodržia čo majú. Bolo to na báze, že buď niekto podá trestné oznámenie, alebo je to na základe vyhľadávania, teda práce operatívcov. Potom som sa pozrela do spisu a rozhodla, či treba niekoho vypočuť a ako postupovať,“ naznačila. Počas výjazdov sa zaoberala aj inými trestnými činmi, porušovaním domovej slobody, dopravnými nehodami, ublížením na zdraví, lúpežami, týraním. „Robila som to v tom štádiu, kým sa mi neskončila služba a potom keď bolo treba, tak to preberá ďalší vyšetrovateľ. Stávalo sa však, že rozrobené veci dokončila aj nad časový rámec.  

Pri povinnostiach nebolo veľa času na ventilovanie. „Kým sa dalo, tak som chodievala tancovať do Rimavanu. S tancovaním som začínala v trinástich rokoch. Teraz som veľmi rada, že sme začali staršie generácie znovu trénovať. To je také mne srdcu blízke, aj keď to už nie je také s kondíciou, ako bolo niekedy,“ povedala s úsmevom. Spúšťačom stretávania a trénovania bola smrť šéfa súboru Vladimíra Petrinca. Bol umelecký vedúci folklórneho súboru Rimavan,  choreograf, tanečník i spevák. „Každý, kto mal zo súboru folklór rád a mohol, tak sme sa dohodli, že začneme trénovať a nazbierali sme deväť párov,“ hovorí Segedyová, ktorá v súbore pôsobila desaťročia.

„Chodili sme ešte tancovať do NDR, kde som začínala a potom som absolvovala všetky zájazdy do Francúzska. Toto bolo také najviac. Vo Francúzsku to bolo veľmi náročné, lebo tam z 24 hodín bolo 20 hodín v kroji. Malo to však svoje čaro. Ako Rimavanci sme boli veľmi dobrý kolektív,“ zdôraznila. Popri ešte aktívnom tancovaní pomáhala trénovať dievčatá vo FS Háj asi dva roky. „Bolo to ešte v bývalom domove mládeže,“ priblížila. Teraz sa ako súboristi veľmi radi stretávajú s Milanom Klinčákom, ktorý už v R. Sobote nežije, ale stretávky organizuje na pekných miestach po Slovensku.   

Z tancov Segedyová obľubuje tie z okolia Hronu, ale aj východu Slovenska. „Sú také temperamentné. Ja však stále hovorím, že sme gemerský súbor a musíme vychádzať z Gemera,“ povedala.

Dôkazom jej silného puta k folklóru je aj to, že dcére vštepovali aj s jej otcom lásku k folklóru. „Hovorili na ňu, že ju cigáni vytratili z voza, keď sme ju s otcom Jankom Segedym nosili na nácviky. Jej otec je aj teraz tanečníkom a veľkým pomocníkom v organizovaní, zabezpečovaní,“ podotkla. Ako však zdôraznila, dcéra vyrastala v súbore Rimavancov a Vladko Petrinec bol jej druhým otcom.

Tancovala na 45. výročí súboru, aj vďaka súboru, ktorý viedol Andrej Sýkora, bývalý člen Rimavanu a súčasný vedúci súboru Marína zo Zvolena.  Teraz študuje ekonómiu na vysokej škole. „Ešte len prvý ročník skončila ale povedala, že si nemohla lepšie vybrať, napĺňa ju to veľmi,“ povedala Segedyová s tým, že vlohy k ekonómii má tiež po obidvoch rodičoch. Dlhoročná tanečníčka Rimavanu niekedy navštevuje posilňovňu, alebo v minulosti ešte step aerobik. V lete dbá na to, aby si užili more, ktoré majú s dcérou veľmi rady. 

Odišiel choreograf i spevák FS Rimavan. Vladimír Petrinec bol výraznou postavou kultúrneho života

Zdroj: vobraze.sk