Miroslava Vargová: Po 18 rokoch končí na pozícii manažérky MAS MALOHONT. Bola by to práca snov, nebyť prebyrokratizovanosti

Zľava: Miroslava Vargová, Stanislava Zvarová a Jaroslav Zvara na Mitrovaní

Je manažérkou Miestnej akčnej skupiny MALOHONT. Stojí pri nej od jej založenia. Miroslava Vargová sa po 18 rokoch rozhodla ukončiť svoje pôsobenie na tomto poste. Ako povedala pre vobraze.sk Miroslava Vargová, manažérkou je od roku 2007 a dôvodom jej odchodu je vyčerpanosť a zložitosť systému, ktorý sa nemení. „Myslím, že som už pre MAS MALOHONT urobila maximum. Potrebujem si oddýchnuť od tejto práce. Úplne ale neodchádzam z tejto oblasti. Možno sa budem časom venovať písaniu projekty, alebo budem robiť inú aktivitu pre MASku. Ide mi o to, že manažérskej pozície bolo dosť,“ povedala a doplnila, že končí na prelome rokov.

Samotné vytvorenie MASky považuje za obrovský projekt, ktorý na seba nabalil ďalšie projekty. „Vďaka nej sa nám podarilo navrátiť na mapu historický názov Malohont, akoby sa dovtedy naň zabudlo,“ hovorí Vargová. K začiatkom ešte z roku 2004 spomenula, že ju takáto práca zaujímala, absolvovala rôzne školenia a neskôr sprevádzala miestnych aktérov pri založení MAS. V predchádzajúcom období mala MAS schválené dva milióny eur z eurofondov, z ktorých podporila 61 projektov v rôznych častiach regiónu.

„Hlavným spracovateľom stratégie som bola pri prvom a aj druhom období, v ktorom nám boli schválené ďalšie 3 mil eur na rôzne projekty. Žiaľ, začína sa to rozbiehať až teraz, pár rokov pred koncom a všetci za to platíme daň. Je to rýchle, projekty sa robia na poslednú chvíľu a sú problémy s prefinancovaním,“ hovorí a dodáva, že odchádza s lepším pocitom, nakoľko začali prichádzať prvé financie z obdobia 2014 – 2020. „Je to ale čistá katastrofa. Som veľmi rada, že sa MAS MALOHONT nezosypala, a keď bolo treba, tak ju v prechodných obdobiach podržali združené obce,“ dodala. 
 
Súčasné obdobie je však podľa Vargovej katastrofálne kvôli nastaveniu na národnej úrovni a veci, ktoré v zahraničí fungujú samozrejme, sú na Slovensku pohromou. „Nedôveruje sa ľuďom v regiónoch. Je tam ale veľa ďalších vecí. Inak by to bola práca snov, nebyť zložitosti a prebyrokratizovanosti či prístupu niektorých štátnych úradníkov. Veci, ktoré od nás požadujú, hraničia so šikanou a buzeráciou a po 18 rokoch na toto nie som odkázaná,“ povedala Vargová. 

K srdcu najbližší zrealizovaný projekt považuje Vargová rozhľadňu Maginhrad. „Bol to jeden z projektov, do ktorého sme išli s veľkými obavami a mnohí nám hovorili, kto by tam chodil. Teraz nás teší, že je to obľúbené miesto nielen turistov, ale aj miestnych,“ spomenula. Je však rada, že s údržbou pomáhajú posledné roky samotné obce i starostovia. 

Hrdá je aj na regionálnu značku Gemer-Malohont, ktorú pomáhala založiť. „Dlhú dobu som koordinovala aj tie aktivity. Väčšinou to bolo nad rámec a popri mojej práci. Boli to rôzne dobrovoľnícke aktivity a vzťahy v MASke boli aj sú super. Napriek tomu, že sme museli riešiť veľa problémov, nemám čo vytknúť fungovaniu, či už na podujatiach alebo projektoch, vždy sme sa dokázali dohodnúť. V regióne máme veľa šikovných starostov, podnikateľov a občiansky sektor, ale zároveň sú to tí istí, čo dlhé roky ťahajú rozvoj regiónu a málokto si to uvedomuje, že dochádzajú sily viacerým,“ podotkla. 

Novou manažérkou MAS MALOHONT bude podľa Vargovej Danka Blahová z Rimavskej Soboty. Do výberového konania sa zapojilo osem záujemcov a ona ho vyhrala. „Zaúča sa, mám z nej dobrý pocit a verím, že do činnosti MAS prinesie nový vietor,“ povedala Vargová, ktorá je naďalej poslanykňou mestského zastupiteľstva v Hnúšti.

Rozhľadňa Maginhrad a jej okolie

Zdroj: vobraze.sk, foto: Peter Vranský