Soboťan Tamáši sa predstaví v reprezentačnom drese na Kaufland Cupe

Alex Tamáši v reprezentačnom drese (vpravo)

Hokejista Alex Tamáši si opäť zahrá v reprezentačnom drese. Dvadsaťpäťročný rodák z Rimavskej Soboty sa v ňom predstaví na Vianočnom Kaufland Cupe. Turnaj, na ktorom okrem Slovákom budú štartovať Nóri a Lotyši, sa uskutoční od 13. do 15. decembra v Bratislave. „Od domáceho turnaja očakávam ďalšie nové skúsenosti a verím, že ho vyhráme,“ povedal pre vobraze.sk Alex Tamáši.

Prvýkrát pricestoval na reprezentačný zraz ako legionár, keďže pôsobí v českom extraligovom Mountfield HK Hradec Králové. Prebiehajúca sezóna je jeho premiérovou v zahraničí. „Som veľmi prekvapený, aká náročná je to liga. Každý tím hrá výborne systémovo a je ozaj ťažké sa v nej presadiť,“ uviedol Tamáši.

Prvý gól v najvyššej českej súťaži strelil hneď v prvom kole. K výhre Hradca Králové na ľade Komety Brno prispel presným zásahom i asistenciou. Darilo sa mu predtým aj v prípravnom období. Druhý gól potom pridal v 23. kole v domácom zápase proti HC Olomouc. Hradec v ňom zvíťazil 5:3. Čakal teda naň dlhší čas. „Ťažko povedať, čím to bolo, možno nejaký útlm alebo deka, ako sa hovorí. Po mojom druhom góle som si určite vydýchol viac ako po prvom,“ uviedol stredný útočník. Aktuálne má na konte dva góly a šesť asistencií.

Na novembrovom Nemeckom pohári Tamáši nehral, nebol v nominácii naň. Asistentom reprezentačného kouča Craiga Ramsayho je aj Peter Frühauf, ktorý je zároveň asistentom trénera Tomáša Martinca v Mountfield HK Hradec Králové. „Hovoril mi, že do Nemecka nepôjdem, že chcú vyskúšať nových centrov, takže som o tom vedel,“ podotkol. Pred Kaufland Cupom mu podľa jeho slov bolo naznačené, že dostane pozvánku. „Ale nebol som si stopercentne istý, takže ma to určite potešilo,“ reagoval Tamáši. Do Česka zamieril po anabáze v HC ‘05 Banská Bystrica. V reprezentačnom tíme už odohral 33 zápasov a skóroval štyrikrát. Hral na dvoch svetových šampionátoch v seniorskej kategórii.

S hokejom začínal v Rimavskej Sobote. V slovenskej extralige hájil Alex Tamáši okrem Banskej Bystrice tiež farby Liptovského Mikuláša i HK Orange 20. Predstavil sa na majstrovstvách sveta do 20 rokov.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album A. Tamášiho