Slováci nepostúpili na majstrovstvách sveta do štvrťfinále. Tamáši to berie ako sklamanie

Alex Tamáši v reprezentačnom drese

Hokejista Alex Tamáši má za sebou druhé majstrovská sveta v seniorskej reprezentácii. Dvadsaťpäťročný rodák z Rimavskej Soboty účinkoval na májovom svetovom šampionáte, ktorého dejiskami boli Tampere (Fínsko) a Riga (Lotyšsko). Slováci odohrali svoju základnú skupinu v lotyšskej metropole. Tri duely vyhrali, štyrikrát prehrali a obsadili v nej s jedenástimi bodmi piate miesto. Zverenci kouča Craiga Ramsayho teda zostali pred bránami štvrťfinále, v konečnej tabuľke im patrí deviata priečka. Tamáši odohral šesť zo siedmich zápasov. Do hry nezasiahol v stretnutí proti Slovinsku. „Potešilo ma že som sa dostal do záverečnej nominácie a mohol si opäť zahrať na svetovom šampionáte. Je to ďalšia nová skúsenosť a som za ňu vďačný,“ uviedol pre vobraze.sk Tamáši. Miestenku na šampionát si vybojoval po najlepšej extraligovej sezóne vo farbách HC ‘05 Banská Bystrica.

V Rige nebodoval. V predĺžení zápasu s Kazachstanom mohol rozhodnúť o výhre Slovákov, ale vyloženú príležitosť nepremenil. „To je asi taký najpamätnejší moment, ale mám odtiaľ aj iné krajšie spomienky,“ poznamenal stredný útočník Tamáši. „To, že sme nepostúpili do štvrťfinále, beriem určite ako sklamanie, pretože sme mali na to, aby sme sa tam prebojovali. Ukázali sme v prvých troch zápasoch, že hokej hrať vieme. Ale v tých pre nás najdôležitejších zápasoch sme to nezvládli,“ skonštatoval reprezentant z R. Soboty.

Slováci v úvodnom vystúpení podľahli Česku 2:3, v druhom zápase zdolali Lotyšsko 2:1 a v treťom prehrali s Kanadou 1:2 po samostatných nájazdoch. Slovensko v ďalšom priebehu podľahlo Švajčiarsku 2:4 a Kazachstanu 3:4 po nájazdoch. Mančaft spod Tatier zdolal Slovinsko 1:0 a v záverečnom stretnutí zvíťazil nad Nórskom 4:1. Titul napokon získali Kanaďania, Lotyši skončili tretí.

Vlani nastúpil Alex Tamáši vo všetkých ôsmich zápasoch Slovákov na majstrovstvách sveta, ktoré sa konali vo Fínsku (Helsinki, Tampere) a dal aj gól. Tam sa ukázal v lepšom svetle. Ako mládežnícky reprezentant štartoval v sezóne 2017/2018 na svetovom šampionáte do 20 rokov v Buffale.

Kariéra Tamášiho bude pokračovať v Mountfield HK Hradec Králové, kde podpísal dvojročnú zmluvu. „S Hradcom Králové som bol v kontakte počas sezóny a páčilo sa mi, akým spôsobom jeho predstavitelia komunikujú a pristupujú k veciam. Taktiež zavážil štýl hry, akým sa Hradec prezentuje. Myslím si, že mi môže sedieť,“ ozrejmil. Prvýkrát si vyskúša legionársky chlebík. „Nemám nejaké veľké očakávania od pôsobenia v Mountfield HK. Skôr sa budem sústreďovať na to, aby som sa dobre fyzicky pripravil a podával čo najlepšie výkony,“ povedal Alex Tamáši. Hradec Králové postúpil v uplynulom ročníku do finále českej extraligy.

Nielen Gemer, ale i Novohrad mal zastúpenie na tohtoročných majstrovstvách sveta. Lučenčan Miloš Kelemen odohral všetkých sedem zápasov na šampionáte a zaznamenal jednu asistenciu. Po zápase so Švajčiarskom si prebral ocenenie pre najlepšieho hráča slovenského tímu. Krídelník Kelemen (23) si odkrútil premiérovú sezónu v zámorí. V NHL si pripísal na konto vo farbách Arizony Coyotes štrnásť štartov a jeden gól. Viac toho odohral vo farmárskom tíme Tucson Roadrunners (AHL).

Miloš Kelemen odohral rovnako druhý svetový šampionát v seniorskej kategórii. Premiéru mal pred dvomi rokmi, zhodou okolností to bolo v Rige, kde dal gól. Bolo to po tom, ako získal s HKM Zvolen titul. Potom zamieril do BK Mladá Boleslav. Účinkoval na dvoch majstrovstvách sveta do 20 rokov.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album A. Tamášiho