Obrovskú skúsenosť i veľký zážitok predstavovalo pre Tamášiho účinkovanie na majstrovstvách sveta

Účasť na majstrovstvách sveta predstavuje pre hokejistu Alexa Tamášiho obrovskú skúsenosť, za ktorú je veľmi vďačný. Rodák z Rimavskej Soboty to povedal pre vobraze.sk po návrate z Fínska. „Zároveň to bol pre mňa veľký zážitok. Zahrať si proti hráčom zo zámorskej NHL nie je každodenná záležitosť,“ zdôraznil dvadsaťštyriročný stredný útočník. V zápase proti Taliansku zaznamenal Tamáši premiérový gól na svetovom šampionáte seniorov. Debutoval na takomto fóre. Zápolenie na MS mu podľa jeho slov ukázalo, na čom ešte potrebuje popracovať, aby bol úspešný. „Čakal som, že možno budem trochu stratený, ale myslím si, že som dokázal držať krok s tou špičkou, ktorá sa na šampionáte vo Fínsku predstavila. Určite však zostávam pri zemi, nelietam v oblakoch, nie je na to dôvod. Treba byť skromný a ísť pekne krok za krokom,“ uviedol hráč HC ’05 Banská Bystrica.

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan uviedol, že centri Alex Tamáši a Jakub Minárik zvládli svoju úlohu nad očakávanie. Tamáši patril medzi obľúbencov Mariána Gáboríka, bývalého reprezentanta a víťaza Stanley Cupu, pôsobiaceho na pozícii jedného z expertov RTVS. Alex zaujal korčuľovaním i šikovnými rukami.

Nastúpil v každom z ôsmich zápasov, ktoré Slováci na severe Európy odohrali. Väčšinou bol súčasťou tretej formácie, ale predstavil sa aj vo štvrtej. „Bol som spokojný s tým, ako som bol vyťažený. Trochu ma však mrzelo, že som v priebehu šampionátu prestal nastupovať v presilovkách, ale zase hrával som v oslabeniach, takže sa to vykompenzovalo.“ Zápolenie na MS by sa mohlo odzrkadliť takým spôsobom, že si bude na ľade viac veriť.

Vďaka účinkovaniu v reprezentácii si výrazne predĺžil sezónu. „Každopádne sa to oplatilo. Majstrovstvá sveta sa nehrajú každý mesiac a už sa to nemusí v mojom prípade nikdy v živote zopakovať. Som veľmi rád, že som mal takúto možnosť. Aj keď to stálo veľa síl, tak sa to oplatilo,“ podotkol s tým, že spoznal aj nových kamarátov.

Slováci obsadili v helsinskej základnej skupine s dvanástimi bodmi štvrté miesto. Zverenci trénera Craiga Ramsayho v nej vyhrali štyrikrát (Francúzsko, Kazachstan, Taliansko a Dánsko) a trikrát súperom podľahli (Kanada, Nemecko, Švajčiarsko). Vo štvrťfinále ich zastavili Fíni, s ktorými v Tampere prehrali 2:4. Tím z krajiny tisícich jazier napokon získal titul. Slovensko obsadilo ôsmu priečku.

„Domnievam sa, že štvrťfinále nebolo maximum, čo sme mohli dosiahnuť. Odohrali sme proti Fínom výborný zápas, viedli sme v ňom 2:0, urobili sme nejaké chyby, na ktoré hokejisti Fínska čakajú a vedia ich veľmi dobre využiť. Nemyslím si, že sme na nich nemali. Bohužiaľ, taktiku mali zvládnutú a ťažili z nej lepšie. Urobili sme pár zbytočných chýb, za ktoré sme pykali,“ uviedol bývalý hráč Rimavskej Soboty, kde začínal kariéru. Bol mládežníckym reprezentantom a štartoval na MS do 20 rokov.

Alex Tamási

Už v priebehu extraligového ročníka predĺžil Tamáši zmluvu s banskobystrickým klubom. „Zatiaľ neľutujem, že som ju predĺžil pred majstrovstvami sveta. Nedostal som žiadnu inú ponuku.“

Z Fínska si priniesol na pamiatku puk, s ktorým skóroval proti Taliansku. „Nechal som si podpísať spoluhráčmi dve hokejky, s ktorými som tam hral. A rovnako som si nechal nimi podpísať aj dres, ktorý si dám zarámovať. Kamaráti ma ešte požiadali o nejaké suveníry, tak som im ich doniesol,“ glosoval. Dva – tri týždne si plánuje dať voľno a potom naskočí do letnej prípravy.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album A. Tamášiho