Soboťan Ádám zabral v Lotyšsku. V džude získal bronz

Džudista Viktor Ádám si vybojoval na turnaji Európskeho pohára mužov v Rige bronz. Reprezentant z Rimavskej Soboty štartoval v lotyšskej metropole vo váhe do 100 kg. Vyhral tri zápasy a jeden prehral. „Som každopádne veľmi rád, že som v Rige získal medailu. Je to pre mňa veľmi dobrý začiatok tohto roka. Uvidíme, ako to bude pokračovať na ďalších turnajoch,“ povedal pre vobraze.sk Viktor Ádám (21). Ako doplnil, ukoristil si prvú medailu na podujatí Európskeho pohára v seniorskej kategórii. S úsmevom poznamenal, že bronz z Rigy je dôvodom na oslavu. „Ale tá ešte musí počkať, lebo na budúci týždeň mám ďalší turnaj v Turecku,“ dodal člen banskobystrickej Dukly.

Ádám najskôr zdolal Zalaiskalnsa z Lotyšska a následne pokoril Maďara Havasiho. V semifinále prehral s Bulthuisom z Holandska, no v dueli o bronz vyhral nad Ablakatovom z Kazachstanu. „Boli to všetko pre mňa neznámi súperi. Prvý zápas bol takticky vedený. Vyhral som ho vďaka tomu, že protivník dostal trikrát shido, opakovane mu boli udelené trestné body. Maďarský súper mal nepríjemný úchop. Najskôr som ho hodil, na zemi som ho spracoval a zvíťazil som napokon na držanie,“ uviedol Viktor Ádám.

Podľa jeho slov ho veľmi mrzí, ako dopadol ten semifinálový duel, v ktorom podľahol Bulthuisovi. „Myslím si, že som pokojne mohol holandského súpera zdolať. Urobil nástup, ja som ho akoby potočil. Bolo to tak 50:50, ako vyhodnotia rozhodcovia situáciu. Išlo o to, že súper spadol na hlavu. Podľa nových pravidiel to mala byť výhra pre mňa. Kto sa dotkne hlavou pri hode tatami, prehráva. Dopadlo to ale inak. Rozhodcovský verdikt znamenal pre mňa trest ťažkého previnenia a víťazstvo súpera. Neuveriteľne ma vytočilo takého posúdenie situácie, ale taký je šport. Potom som sa už sústredil na zápas o bronz. Kazacha som najprv udržal na tatami osemnásť sekúnd a trochu som ho aj priškrtil. V ďalšom priebehu súboja som ho nakoniec upáčil, vďaka čomu som zvíťazil,“ priblížil odchovanec TJ Mladosť Relax Rimavská Sobota.

Bronzovú medailu z Rigy nepovažuje za najcennejšiu z tých, ktoré má z turnajov Európskeho pohára v zbierke. „Za najcennejšiu by som označil zlato, ktoré som získal vlani na podujatí Európskeho pohára juniorov v Prahe,“ povedal Ádám. Ako podčiarkol, dobre sa mu v Lotyšsku zápolilo. „Mal som dvoch súperov ľavákov. Predtým som s tým mal veľké problémy, ale zásluhou tréningového pobytu v Japonsku som si na súperenie s ľavákmi zvykol, keďže som tam mal veľa takýchto sparingpartnerov.“

Zdroj: vobraze.sk, foto: album V. Ádáma