Džudista z R. Soboty trénoval v Japonsku. Ádáma láka olympiáda v Paríži

Džudista Viktor Ádám trénoval pred štartom novej sezóny v Japonsku. Dvadsaťjedenročný rodák z Rimavskej Soboty absolvoval prvýkrát prípravu v krajine, v ktorej má tento šport pôvod. „V Japonsku som absolvoval s ďalšími reprezentantmi dvojtýždňový tréningový pobyt, ktorý som si užil. Tréningovú základňu sme mali v meste Kófu. Vrátili sme sa odtiaľ minulý týždeň. Japonský štýl džuda je niečo iné ako európsky. Mali sme každý deň sparing s Japoncami. Dalo mi to veľa. Sústredenie v Japonsku zároveň predstavovalo pre mňa veľký zážitok,“ priblížil pre vobraze.sk Viktor Ádám. Ako dodal, tréningy boli namáhavé, ale stihli si pozrieť napríklad Tokio i najvyššiu horu v Japonsku Fudži.

Viktor Ádám, člen Dukly Banská Bystrica, absolvoval aj sústredenie v českom Nymburku a už túto nedeľu ho čaká úvodný turnaj v tomto roku. Predstaví sa na podujatí Európskeho pohára mužov v lotyšskej Rige.

„Myslím si, že som v dobrej forme. Nehovorím však o top forme. Uvidíme, čo som si zobral z tréningového pobytu v Japonsku. Odpoveď mi na to dajú nasledujúce turnaje. Mám ambície získať na nich čo najviac medailí a predstaviť sa na vrcholných podujatiach. Budem súťažiť v novej kategórii do 23 rokov i v mužskej. Chcel by som zároveň zabojovať o miestenku na olympiádu do Paríža 2024. Budem sa o ňu snažiť. Bolo by super, keby sa mi to podarilo,“ uviedol odchovanec TJ Mladosť Relax Rimavská Sobota.

Premiéru na európskom šampionáte do 23 rokov si odkrútil vlani v Sarajeve. V minulom roku zápolil tiež na svetovom šampionáte juniorov v ekvádorskom meste Guayaquil a na majstrovstvách Európy juniorov. Tie sa uskutočnili v Prahe. Viktor Ádám sa blysol zlatou medailou na turnaji Európskeho pohára juniorov v Prahe a bronzom na podujatí Európskeho pohára juniorov v Grazi.

Najlepšie umiestnenie na majstrovstvách sveta juniorov dosiahol v roku 2021. V Olbii (Taliansko) skončil piaty. V tom istom roku obsadil piatu priečku tiež na európskom šampionáte juniorov v Luxemburgu. V mladšom veku účinkoval aj na majstrovstvách Európy dorastencov i na Európskom olympijskom festivale mládeže.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album V. Ádáma