Rimavskosobotská zápasníčka sa predviedla v dobrom svetle na majstrovstvách sveta

Zápasníčka Lokomotívy Rimavská Sobota Khrystyna Basych zápolila na juniorských majstrovstvách sveta. Tie prebiehajú v týchto dňoch v Ammáne (Jordánsko). Predstavila sa vo váhe do 53 kg. V úvodnom zápase si Basych poradila s Egypťankou Mohamedovou 12:3 na body. Jej druhou súperkou bola Lukinová, súťažiaca pod neutrálnou vlajkou. Hoci slovenská reprezentantka nad touto zápasníčkou viedla 7:4 na body, nakoniec jej podľahla na lopatky. Keďže Lukinová nepostúpila do finále, nepotiahla Khrystynu Basych do repasáže.

V závere júna zažiarila Basych na juniorských majstrovstvách Európy v Santiago do Compostela, na ktorých získala bronzovú medailu (do 53 kg). Pochádza z Ukrajiny.

„Mám zmiešané pocity. Khrystyne jednak nevyšiel na majstrovstvách sveta žreb. Jej výkony v obidvoch zápasoch však boli veľmi dobré. Štartovala pritom vo vyššej hmotnostnej kategórii, lebo sme mali dohodu, že vo váhe do 50 kg bude súťažiť iná reprezentantka Slovenska. Bolo to tretie vrcholné podujatie, na ktorom sa Khrystyna Basych v tomto roku predstavila. Najskôr to boli majstrovstvá Európy do 23 rokov, potom európsky šampionát junioriek, na ktorom dosiahla vynikajúci výsledok a teraz mala premiéru na majstrovstvách sveta,“ uviedol pre vobraze.sk predseda ZO Lokomotíva Rimavská Sobota Jozef Radnóti a zároveň člen Výkonného výboru Slovenského zápasníckeho zväzu.

V Jordánsku zanechala pozitívny dojem. „S prehľadom zvíťazila Khrystyna Basych v tom prvom zápase nad súperkou z Egypta. Nič v ňom neuponáhľala. Spočiatku síce prehrávala, ale potom to už išlo, pribúdali jej body. V druhom zápase Khrystyna nad súperkou, ktorá bola pôvodom z Ruska, viedla, ale napokon jej podľahla. Rozdiel bol v sile, čo súviselo s tou vyššou váhovou kategóriou, v ktorej súťažila. Khrystyna neudržala Lukinovú v lopatkovej pozícii, tá ju pretočila a dotlačila na tie lopatky. Určite ale svojimi výkonmi nesklamala. Potrebuje takéto súťaže, aby sa dostala do tempa,“ priblížil Radnóti. Ako naznačil, pravdepodobne sa na jeseň ešte predstaví na svetovom šampionáte do 23 rokov.

Majstrovstvá sveta v juniorskej kategórii sa mali pôvodne konať vo Varšave. Došlo však k zmene dejiska a stal sa ním Ammán.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album ZO Lokomotíva R. Sobota