Traja zástupcovia Lokomotívy R. Sobota sa stali majstrami Slovenska

Zápasníčka Lokomotívy R. Sobota Khrystyna Basych

V Rimavskej Sobote sa konali uplynulý víkend majstrovstvá Slovenska mužov a žien v zápasení. V sobotu prebiehali zápolenia vo voľnom štýle. Titul získala vo váhe do 53 kg zápasníčka Lokomotívy Rimavská Sobota Khrystyna Basych, ktorá pochádza z Ukrajiny a mala jednu súperku. „Pocestuje na majstrovstvá Európy junioriek, ktoré sa uskutočnia v Španielsku, kde sa od nej očakáva medaila,“ povedal pre vobraze.sk predseda ZO Lokomotíva Rimavská Sobota Jozef Radnóti. Striebornú medailu si z rimavskosobotských zástupcov ukoristil Filip Ďurčo (do 57 kg), Brian Molnár (do 63 kg) skončil tretí a na bronzovej pozícii sa rovnako umiestnil Peter Utrata (do 97 kg). Striebro si bez boja prevzala Lenka Ďurčová (do 50 kg). Do tejto hmotnostnej kategórie sa prihlásili dve pretekárky. Zabodoval tiež Ján Hrúz (do 65 kg), ten skončil štvrtý a šiesty Marian Radnóti (do 125 kg). Najlepší zápasník Lokomotívy R. Sobota Akhsarbek Gulaev na národnom šampionáte neštartoval.

Nepricestoval ani špičkový slovenský reprezentant Taimuraz Salkazanov. Pozornosť tak pútali Boris Makoev, Batyrbek Tsakulov, Ermak Kardanov, ktorí potvrdili úlohu favoritov a medzi ženami Zsuzsanna Molnár. Do Rimavskej Soboty zavítal prezident Slovenského zápasníckeho zväzu Ján Karšňák, viceprezident Roland Hakszer, nechýbal reprezentačný tréner Erik Cap.

V nedeľu sa konal republikový šampionát v grécko-rímskom štýle. Dvaja rimavskosobotskí zápasníci sa stali majstrami Slovenska. Titul získal Filip Ďurčo (do 55 kg) a majstrovský primát si zabezpečil tiež Pavol Rapčan (do 67 kg). Ján Hrúz (do 67 kg) sa umiestnil na striebornej priečke. Ako ďalej informoval Jozef Radnóti, štvrté miesto obsadil Brian Molnár (do 63 kg) a piate Alexander Medve (do 97 kg).

„Bol som spokojný s výsledkami, ktoré sme dosiahli. Za posledné roky sú najlepšie. Vo voľnom štýle i v grécko-rímskom sme obsadili v hodnotení družstiev zhodne štvrté miesto. Gulaev sa nepredstavil na M – SR pre chorobu. Filip Ďurčo sa rozhodol v grécko – rímskom štýle pre úpravu váhy, a tak sme očakávali, že by mal titul získať. Pavol Rapčan prekvapil a po dlhšom čase dobre zabojoval. Aj on zhadzoval, aby mohol štartovať v nižšej hmotnostnej kategórii a oplatilo sa mu to. Účastníci majstrovstiev Slovenska sa pochvalne vyjadrovali o ich organizácii,“ skonštatoval predseda ZO Lokomotíva R. Sobota Jozef Radnóti.

Predstavitelia Lokomotívy sa rozhodli oceniť niektoré osobnosti rimavskosobotského zápasenia. Bol medzi nimi aj Ján Tóbisz in memoriam. Ocenenie namiesto neho prebral tenorista Titusz Tóbisz. „Ján Tóbisz bol zakladateľom oddielu. Titusz Tóbisz je jeho vnukom a na slávnostnom otvorení majstrovstiev Slovenska vynikajúco zaspieval. Požiadali sme ho o to,“ povedal Radnóti.

Medzi rozhodcami mala Lokomotíva Rimavská Sobota počas víkendu dvojnásobné zastúpenie, na dodržiavanie pravidiel dohliadali Michal Radnóti a Richard Totkovič.

Zdroj: vobraze.sk