Zápasníčka Lokomotívy R. Sobota štartovala na majstrovstvách Európy

zápasníčka Khrystyna Basych (úplne vpravo)

Zápasníčka Lokomotívy Rimavská Sobota Khrystyna Basych zápolila na majstrovstvách Európy do 23 rokoch. Tie sa uskutočnili v Bukurešti. Reprezentantka Slovenska vo voľnom štýle, ktorá je rodáčkou z Ukrajiny, sa predstavila vo váhe do 50 kg. V prvom zápase narazila na súperku z Talianska Liuzziovú a tej podľahla 1:5 na body. Jej premožiteľka napokon získala striebornú medailu a potiahla rimavskosobotskú zápasníčku do repasáže. V nej Khrystyna Basych prehrala s Rumunkou Pirvuovou 1:4 na body. Rumunská reprezentantka následne zvládla tiež súboj o bronz.

„Khrystyna absolvovala premiéru na majstrovstvách Európy. Reprezentačný tréner vravel, že si počínala v Rumunsku na žinenke dobre. Potrebuje však ešte nabrať silu. Išlo o to, aby zažila atmosféru vrcholného podujatia, získala skúsenosti a zapísala sa aj do povedomia zúčastnených,“ povedal pre vobraze.sk predseda ZO Lokomotíva Rimavská Sobota a člen Výkonného výboru Slovenského zápasníckeho zväzu Jozef Radnóti.

Pripomenul, že Khrystyna Basych patrí vekom do juniorskej kategórie. „Má devätnásť rokov. Európsky šampionát junioriek sa uskutoční v závere júna v Španielsku, to bude pre ňu hlavná súťaž v tomto roku. Má osobného trénera z Ukrajiny a pripravuje sa hlavne v Nitre, kde sú sústredené slovenské zápasníčky. V našej Lokomotíve by nemala s kým trénovať,“ ozrejmil šéf rimavskosobotského oddielu.

Poukázal na to, že Basych vyhrala v tejto sezóne turnaj junioriek vo Varšave a v estónskom Tallinne sa umiestnila na bronzovej pozícii. „Medzi juniorkami má výsledky. Zatiaľ kráča tak, ako má. Nechcem to nejakým spôsobom zakríknuť, ale medailu by mohla na ME junioriek získať,“ naznačil Jozef Radnóti.

Na februárových majstrovstvách Slovenska junioriek nemala Khrystyna Basych v Snine súperku (do 53 kg) a prebrala si tak bez boja zlatú medailu.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album J. Radnótiho, FB SZZ