Zápasníčka Lokomotívy R. Sobota zažiarila na majstrovstvách Európy. Má bronz

Zápasníčka Lokomotívy Rimavská Sobota Khrystyna Basych uspela na juniorských majstrovstvách Európy. V hmotnostnej kategórii do 53 kg získala včera v Santiago de Compostela (Španielsko) bronzovú medailu. „Mám z toho veľkú radosť. Je to vynikajúci výsledok. Dúfali sme pred ME, že by mohla získať medailu. Vyzeralo to pred nimi dobre. Jej záverečná fáza prípravy prebiehala na sústredení v Poľsku. Khrystyna Basych vybojovala v slovenských farbách prvý cenný kov na vrcholnom podujatí. Štartovala vo vyššej váhovej kategórii, mali sme takú dohodu,“ povedal pre vobraze.sk predseda ZO Lokomotíva Rimavská Sobota a zároveň člen Výkonného výboru Slovenského zápasníckeho zväzu Jozef Radnóti.

Čerstvá medailistka z majstrovstiev Európy do 20 rokov pochádza z Ukrajiny. „Z troch Ukrajiniek som vybral pred dvomi rokmi pre náš oddiel Khrystynu Basych, najlepšiu z nich. Mal som šťastnú ruku. Dobre je na tom technicky i rýchlostne, ale silovo sa potrebuje zlepšiť. Pripravuje sa hlavne v Nitre, kde sú sústredené slovenské zápasníčky. Je to tiché, utiahnuté a slušné dievča,“ priblížil Radnóti. Ako dodal, zabezpečila si účasť na majstrovstvách sveta junioriek. Ich dejiskom bude v auguste Varšava. Ďalej pripomenul, že Khrystyna sa už v tomto roku predstavila na európskom šampionáte do 23 rokov v Bukurešti. „Nezápasila tam zle,“ doplnil. Zápasníčky zápolia vo voľnom štýle.

Khrystyna Basych (vpravo) po zápase o bronz

V úvodnom dueli na ME v Španielsku nedala Khrystyna Basych šancu Talianke Placentiovej. Zvíťazila na technickú prevahu (10:0). Tento duel trval iba niečo málo vyše minútu. Vo štvrťfinále podľahla Shirinovovej z Azerbajdžanu 6:14 na body. Keďže tá však postúpila do finále, potiahla slovenskú reprezentantku do repasáže. V nej Basych zdolala najskôr Francúzku Lesaffreovú 6:0 a v súboji o bronz vyhrala nad Turkyňou Cakmakovou na technickú prevahu (14:3), teda pred časovým limitom. Shirinovová si napokon ukoristila striebornú medailu.

„Prvý zápas vyhrala Khrystyna Basych suverénne a rýchlo. V dueli proti súperke z Azerbajdžanu viedla 4:0 na body, ale potom urobila chyby. Nebol to v jej podaní zlý zápas, útočila, ale dopustila sa spomínaných chýb. Rozdiel bol v sile týchto súperiek. Khrystyna zdolala Francúzku jednoznačne a v dueli o bronz vyhrala na technickú prevahu v poslednej minúte,“ komentoval úspešné ťaženie rimavskosobotskej zápasníčky šéf Lokomotívy Jozef Radnóti.

Khrystyna Basych (vpravo) v súboji o bronz

Zdroj: vobraze.sk, foto: archív ZO Lokomotíva R. Sobota , reprofoto video UWW