Soboťanom nevyšla jarná časť. Podiel zodpovednosti má na tom trénerská, hráčska i funkcionárska zložka

konateľ MŠK R. Sobota Ondrej Václavik

Kým po jesennej časti patrila futbalistom MŠK Rimavská Sobota v tretej lige Východ druhá priečka, v konečnej tabuľke figurujú na ôsmom mieste. Na konto si pripísali 39 bodov (jedenásť víťazstiev, šesť remíz a jedenásť prehier so skóre 47:42). Do jarnej časti vstupovali Gemerčania s deklarovanými postupovými ambíciami. „Mohli sme uvažovať o postupe a ja ako konateľ som o tom uvažoval. Po športovej stránke sme to však nezvládli. Už prípravné zápasy v zime nám ukázali, že to nebude také ľahké. V prípade, ak by mužstvo hralo pravidelne v kompletnom zložení, dalo sa o postupe uvažovať. Bohužiaľ, prišli neočakávané veci, ktoré nám nezapasovali. Týkalo sa to obsadenia niektorých postov v zostave. Oslabili sme sa v defenzívnej činnosti a nedokázali sme do nej nájsť adekvátnu náhradu. Kým na jeseň sme mali výbornú defenzívu, na jar to bol pravý opak. Kľúčový hráč dostal hneď v prvom jarnom kole červenú kartu a dostal výnimočný trest, došlo tým pádom k veľkému oslabeniu našej defenzívy,“ uviedol pre vobraze.sk konateľ MŠK R. Sobota Ondrej Václavik.

V jarnej časti získali Soboťania v štrnástich zápasoch iba deväť bodov (dve víťazstvá, tri remízy, deväť prehier). Ťahali v nej sériu desiatich zápasov bez víťazstva. Fanúšikom radosť nerobili. „Zimná príprava naznačila, že sa nám nepodarilo zosúladiť celý tím do optimálneho zloženia. Vychádzalo to aj z finančného hľadiska. Odzrkadlilo sa to na kvalite hráčov a prenieslo sa to do jarnej časti,“ povedal Ondrej Václavik.

Kouč Eugen Bari dostal po neúspešných výsledkoch v odvetnej časti dvojtýždňovú dovolenku, po nej sa vrátil k mužstvu na jeden zápas, ale po prehre v Bardejove sa jeho pôsobenie na poste kormidelníka MŠK R. Sobota definitívne skončilo. Mužstvo viedol v posledných troch stretnutiach Peter Petrán (MŠK v nich získal štyri body), ten bol pritom poverený vedením mužstva už aj v priebehu Bariho dovolenky.

Aký je podiel jednotlivých zložiek – tréneri, hráči a vedenie klubu na nevydarenom jarnom ťažení? „Každá z týchto zložiek má určitý podiel viny. Tréner Eugen Bari nedokázal nastaviť mužstvo tak, aby v každom zápase podalo bezchybný výkon. Jednotliví hráči robili obrovské chyby, či už po taktickej, alebo individuálnej stránke. Zlyhal prístup k tréningovému procesu. Po fyzickej stránke i výkonnostne išli niektorí hráči pod jeho vedením rapídne dole. Najväčším sklamaním boli výkony Sebastiána Gembického a bolo to také akoby vysvedčenie nášho mužstva,“ odpovedal Ondrej Václavik a pokračoval: „Tréner Peter Petrán prevzal mužstvo na konci sezóny. Hráč s jeho výkonmi chýbal v našej zostave na jar, odohral prakticky päť zápasov, prispel tým svojím vylúčením v Kalinove k oslabeniu mužstva. Čo sa mňa týka, doplnenie kádra nebolo optimálne. Bolo to dosť na poslednú chvíľu a tým pádom hráči, ktorí prišli v marci, nesplnili naše očakávania. Predpokladal som, že to zvládnu lepšiu. Nemali sme silnú lavičku.“

R. Sobota klesala v tabuľke a napokon skončila v jej strede. „Pred začiatkom sezóny som povedal práve pre váš portál, že chceme skončiť do ôsmeho miesta. Napokon sme skončili na ôsmom mieste, ale jednoznačne sme po jesennej časti čakali lepšie umiestnenie,“ reagoval konateľ MŠK.

Podľa jeho vyjadrenia je spolupráca s prvoligovým MFK Ružomberok pre R. Sobotu kľúčová. „Vítame ju. Vieme, že máme nedostatok hráčov v našom regióne. V prvom rade si jednoznačne všetko nastavuje Ružomberok pre svoj úspech v Niké lige. Ako jeho farma nemôžeme od MFK vyžadovať, aby nám posielal takých hráčov, ako momentálne potrebujeme. Ružomberský klub nám posiela hráčov, aby sa u nás rozohrali a nám tým pádom pomohli. Nie vždy to vyhovuje nášmu trénerovi z hľadiska skladby mužstva. Bohužiaľ, s tým sa musíme pri striedavých štartoch vysporiadať. Prináša to vždy určité riziká. Musíme však byť s niekým spojení, ak chceme udržať nejakú úroveň futbalu pre rimavskosobotského fanúšika. Pritiahnuť hráčov do R. Soboty za takých finančných možností, aké momentálne máme, je náročná práca,“ skonštatoval Ondrej Václavik.

Zdroj: vobraze.sk, foto: archív FB MŠK R. Sobota