R. Sobota vstupuje do odvetnej časti s postupovými ambíciami

konateľ MŠK Ondrej Václavik

Futbalisti MŠK Rimavská Sobota odštartujú jarnú časť tretej ligy Východ v nedeľu na trávniku Baníka Kalinovo. Soboťania prezimovali v tabuľke na druhej priečke. V prvej polovici sezóny nazbierali 30 bodov (deväť víťazstiev, tri remízy, dve prehry). Zverenci kouča Eugena Bariho v poslednom prípravnom zápase doma prehrali s prvoligovými staršími dorastencami MFK Ružomberok 2:6.

V príprave sa predtým Gemerčania stretli s rôznymi súpermi. V jej úvode napríklad podľahli treťoligovým Podkoniciam rovnako 2:6, na ihrisku druholigového Trebišova prehrali takisto 2:6 a s treťoligovými hráčmi RSC Hamsik Academy Banská Bystrica remizovali 4:4. „Nechcem komentovať výsledky v prípravnom období. V zápasoch sa točilo prakticky desať hráčov, ktorí boli dosť vyťažení, mali sme aj zranených, hrali aj dorastenci. Pre mužstvo, ktoré sa nachádza v súťaži na druhom mieste, sú tie dosiahnuté výsledky skresľujúce,“ povedal pre vobraze.sk konateľ MŠK Rimavská Sobota Ondrej Václavik.

Gemerčania získali z prvoligového MFK Ružomberok na hosťovanie Jakuba Rakytu. Ten pôsobil na jeseň v druholigovom Tatrane Prešov. R. Sobota je farmou Liptákov, Rakyta teda prišiel do známeho prostredia, keďže v rámci striedavého štartu v minulom ročníku hájil rimavskosobotské farby. Druhou deklarovanou posilou z Ružomberka mal byť Viktor Úradník. „Boli sme dohodnutí, ale náš zámer na jeho hosťovanie zmarilo zadrhnutie na tom, že Ružomberok môže poslať na svoju farmu len troch hráčov s profesionálnymi zmluvami. K Matúšovi Matejovi a Matúšovi Krištofovi teraz pribudol Jakub Rakyta. Úradník by tak bol už štvrtým profesionálnym hráčom na hosťovaní, čo nie je možné. Počítame však s ním, hrával aj v prípravných zápasoch. V jarnej časti tak bude jedným z tých ružomberských hráčov, ktorí budú za nás nastupovať v rámci striedavého štartu,“ ozrejmil Ondrej Václavik.

Avizuje, že ešte čakajú na troch nigérijských hráčov. „Mali by to byť dobrí hráči do ofenzívy. Z rovnakého klubu k nám prišiel predtým David A. Fadairo. S trojicou Nigérijčanov by sme tak mali osemnásťčlenný káder. Keďže však ešte na Slovensko nepricestovali, zatiaľ som nepustil Joao Paolo de Lima da Silvu a ani Bozhidara Krsticha do iných klubov. Stále platí, že s touto dvojicou nepočítame v jarnej časti. Preč je už druhý Brazílčan Radauel Kaua Port. Teoreticky je možný ešte príchod jedného hráča,“ uviedol konateľ MŠK R. Sobota. Do Lučenca zamieril na hosťovanie Kevin Oláh.

Konateľ MŠK pripomenul, že pred začiatkom sezóny nemali veľké ciele a chceli skončiť do ôsmeho miesta. „Nevedel som, čo nás čaká. Mal som isté obavy. V kádri sa udiali v lete zmeny. Odišli aj z Ružomberka hráči, ktorí nastupovali v našom drese,“ podotkol Václavik. S jesennou časťou bol spokojný. Pochvaľuje si spoluprácu s MFK Ružomberok. „Hráči z kádra prvoligového mužstva sú na vyššej úrovni než naši. Rozdiel je predovšetkým vo fyzickej pripravenosti,“ zdôraznil. Súčasťou kádra Soboťanov sú naďalej Peter Petrán, Sebastián Gembický, Csaba Juhász, Hugo Ciprus, Matej Vargic či dvojica nigérijských hráčov Sodiq Aremu a Raymond Oluwaseun Japhet.

Pred odvetnou časťou netají Ondrej Václavik najvyššie ambície, aj keď to nebude ľahké. „Chceme postúpiť, máme postupové ambície. Budú nás dopĺňať hráči z Ružomberka. Uvidíme, či to budú hráči práve na tie posty, ktoré potrebujeme obsadiť,“ povedal. Na prvom mieste figurujú futbalisti MŠK Tesla Stropkov, ktorí na jeseň získali 31 bodov. Stropkovčania sú farmou druholigového Tatrana Prešov.

V priebehu zimnej prípravy prišli do rimavskosobotského staršieho dorastu na skúšku mladí Brazílčania, ale v MŠK sa držali len krátko. „Tí štyria Brazílčania neboli slabí hráči, ale nemohli sme si ich dovoliť z finančného hľadiska,“ skonštatoval Ondrej Václavik.

Zdroj: vobraze.sk, foto: FB MŠK R. Sobota