Biatlonista Sklenárik priniesol z olympijských hier mládeže do Revúcej bronz. Zostáva nohami na zemi

Biatlonista Markus Sklenárik z Revúcej sa blysol bronzovou medailou na zimných olympijských hrách mládeže. Výrazný úspech zaznamenal vo svojej premiére na vrcholnom podujatí. „Aj s odstupom niekoľkých dní mám z bronzu stále veľkú radosť a teším sa z tejto medaily. Dosiahol som najväčší úspech v doterajšej kariére. V dejisku olympijských hier som to nejako neoslavoval, lebo na to nebol čas a ani doma veľmi nie,“ povedal pre vobraze.sk šestnásťročný Markus Sklenárik. Ako dodal, zostáva nohami na zemi. Slováci získali v juhokórejskom Kangwone (od 19. januára do 1. februára) dokopy tri cenné kovy, dva mali bronzový lesk a jeden strieborný. Sklenárik obsadil tretie miesto vo vytrvalostných pretekoch na 12,5 km. Pomohla mu k tomu predovšetkým výborná streľba. Mal ju najlepšiu zo všetkých súťažiacich. Trafil devätnásť z dvadsiatich terčov. Biatlonisti zápolili v Pjongčangu.

Na pódiové pozície prenikol hneď na začiatku olympiády mládeže. „Som spokojný s tretím miestom, ale myslím si, že to mohlo byť aj lepšie. Bronzová priečka nemusela predstavovať moje maximum. Nemal som dobrú bežeckú formu. Bolo to skôr také trápenie sa na trati,“ uviedol Markus Sklenárik (ŠKP Banská Bystrica). Ako dodal, až po poslednej štvrtej streleckej položke začal výraznejšie vnímať, ako je na tom v priebežnom poradí. „Po poslednej streľbe som videl, že som bol vtedy na druhom mieste. Vedel som, koľko strácam na prvého a aký mám náskok pred pretekármi za mnou. Bol som si vedomý, že musím zamakať.“

Podľa jeho slov bol príjemne prekvapený z toho, koľko ľudí mu gratulovalo k bronzovej medaile. „Nečakal som, že ich bude až toľko. Na druhý som im potom odpovedal,“ poznamenal odchovanec revúckeho klubu, ktorý sa v súčasnosti považuje za lepšieho strelca než bežca. Markus Sklenárik doplnil, že ho k biatlonu pritiahol jeho starší brat Tomáš. Ten sa predstavil na zimných olympijských hrách v Pekingu 2022. „Dá sa povedať, že je mojím vzorom,“ poznamenal mládežnícky reprezentant.

„Na olympijských hrách mládeže sa mi veľmi páčilo. Bol to super zážitok štartovať na nich. Budem mať na olympiádu veľa spomienok. Vzhľadom na to, že som na nej získal bronzovú medailu, zaraďujem toto podujatie medzi nezabudnuteľné. Okrem bronzu som si priniesol aj pár drobností,“ priblížil talentovaný Sklenárik. Na otváracom ceremoniáli sa nezúčastnil, keďže sa sústredil na vytrvalostné preteky, v ktorých sa predral napokon na stupne víťazov. Jeho trénerom je Branko Michalech.

Markus Sklenárik štartoval na juhokórejskej olympiáde aj v single mixe s Alžbetou Gargulákovou, v ktorom obsadili 27. miesto. V rýchlostných pretekoch na 7,5 km sa umiestnil na 74. pozícii. Bol tiež členom mix štafety, v ktorej slovenskí reprezentanti obsadili piate miesto, ale neskôr boli diskvalifikovaní. „V štafetách som podal celkom dobrý výkon, ale v rýchlostných pretekoch som na strelnici vôbec nereagoval na vietor. Po prvej streľbe som absolvoval päť trestných kôl, mal som to v hlave a už sa mi nedalo ísť lepšie,“ bilancoval.

Pripravuje sa na mládežnícke majstrovstvá sveta, ktoré sa uskutočnia v Estónsku (Otepää). Do bojov zasiahne v kadetskej kategórii. „Mám ambície skončiť do dvadsiateho miesta,“ načrtol Sklenárik. Jeho druhým najobľúbenejším športom je cyklistika.

Zdroj: vobraze.sk, foto: SOŠV/Andrej Galica a Slovenský biatlon (Soňa Niková)