Pre biatlonistku Šteczovú z Revúcej bola účasť na olympijských hrách mládeže veľkým zážitkom

Účasť na zimných olympijských hrách mládeže predstavovala pre biatlonistku Veroniku Šteczovú z Revúcej veľký zážitok. Uviedla to pre vobraze.sk po svojom návrate z juhokórejského Kangwonu. Štartovala v dvoch pretekoch. Bolo to prvé vrcholné podujatie v jej kariére, na ktorom zápolila. „Páčila sa mi organizácia tohto podujatia. Doniesla som si toho na pamiatku až – až, a to vrátane odznakov, ktoré sme si vymieňali so športovcami z iných krajín. Zažila som toho tam dosť. Na účasť na tejto olympiáde budem napriek všetkému spomínať veľmi dobre. Spokojná som bola aj so stravou,“ povedala sedemnásťročná Veronika Šteczová (ŠKP Banská Bystrica).

Vo vytrvalostných pretekoch na 10 km obsadila odchovankyňa revúckeho klubu 30. miesto. Z troch slovenských reprezentantiek bola druhá najlepšia. Na strelnici trafila Šteczová devätnásť z dvadsiatich terčov. Potvrdila, že streľba je jej silnejšou stránkou. Biatlonisti súťažili v Pjongčangu. „Bola som spokojná so streľbou. Spoločne so zlatou medailistkou Plecháčovou z Česka sme mali najlepšiu streľbu, obidve sme raz minuli terč. Ostatné pretekárky ich minuli viackrát. Bežecky to však nebolo také, ako by som chcela. Budem sa snažiť popracovať na tom, aby som sa zlepšila a zrýchľovala môj bežecký čas,“ skonštatovala.

Rýchlostné preteky na 6 km jej nevyšli a umiestnila sa až na 91. priečke. Z trojlístka Sloveniek skončila najhoršie, na trati však nepríjemne spadla a zranila sa. „Išlo sa mi dobre v prvom kole, lenže zhruba v polovici druhého kilometra som v zjazde spadla a zranila si pravý lakeť. Mala som bolesti, nebola som v pohode, nechcela som to však vzdať, bojovala som ďalej. V ležke som urobila na strelnici tri chyby, znamenajúce trestné kolá,“ priblížila Veronika a pokračovala: „V stoji som síce trafila všetkých päť terčov, ale podľa výsledkovej listiny som týchto päť terčov minula a pri mojom mene tak figuruje celkovo osem nepresných výstrelov. S tým následne súvisela tiež penalizácia, ktorá mi bola pripísaná na konto. Zrejme sa pri tom mojom páde poškodil čip, na ktorom potom bola streľba nesprávne zaznamenaná.“

„V cieli som nevedela vystrieť tú pravú ruku. Zobrali ma do nemocnice, kde mi robili röntgen i magnetickú rezonanciu. Záver vyšetrení bol taký, že mám ruku silne narazenú a dali mi na ňu dlahu. Keďže som išla v sprievode trénera do nemocnice, neriešili sme tie nezrovnalosti, ktoré sa vyskytli počas pretekov. Po príchode na Slovensko som začala chodiť na rehabilitáciu a brať injekcie. Už som však zdravotne fit,“ uviedla Veronika Šteczová.

Na zimnej olympiáde zažiaril Revúčan Markus Sklenárik, ktorý si vybojoval vo vytrvalostných pretekoch biatlonistov na 12,5 km bronzovú medailu. „Boli sme veľmi radi a šťastní, že získal bronz. Keďže sa mu to podarilo v úvode olympijských hier, bolo pre nás povzbudením pred ďalšími pretekmi, že sa dá dostať na stupne víťazov aj na tomto podujatí,“ reagovala mladá biatlonistka. Na súťaženie v iných športových odvetviach sa nebola pozrieť. „Na úvodnom ceremoniáli sme neboli z toho dôvodu, aby sme nastupovali oddýchnuté na vytrvalostné preteky,“ poznamenala.

Veroniku Šteczovú čakajú aj ďalšie vrcholné podujatia. Zabezpečila si už pred zimnými olympijskými hrami mládeže miestenku na majstrovstvá Európy junioriek (Poľsko) i na mládežnícky svetový šampionát (Estónsko). „Chcem na týchto podujatiach dosiahnuť čo najlepšie výsledky. Mám konkrétne ciele, ale nerada by som o nich takto verejne hovorila. V prvom rade je však dôležité, aby som znovu nespadla a nezranila sa.“

Zdroj: vobraze.sk, foto: album V. Šteczovej, SOŠV/Andrej Galica