V Tachtách a Gemerskom Jablonci rozhodli voliči o zmene. V Hajnáčke a Číži obhájili funkciu doterajší starostovia

obecný úrad Číž
Obecný úrad Číž

Voliči v obci Tachty rozhodli o zmene na starostovskom poste. Končí na ňom Július Molnár (Aliancia – Szövetség). Jeho nástupcom sa stane železničiar a poslanec obecného zastupiteľstva Róbert Bášti (nezávislý), pôsobiaci aj ako zástupca starostu. Bášti získal 223 hlasov a Molnár 84. O kreslo starostu sa minulý týždeň v komunálnych voľbách uchádzali títo dvaja kandidáti.

Zmena nastane takisto na pozícii starostu Gemerského Jablonca. Voliči si mohli vybrať z dvoch kandidátov a priklonili sa na stranu podnikateľa a poslanca obecného zastupiteľstva Štefana Farkasa (Maďarské fórum). Ten porazil terajšieho starostu Júliusa Agócsa (Aliancia – Szövetség). Farkasovi vyjadrilo dôveru 217 voličov, kým v prípade Agócsa ich bolo 160.

Vo funkcii starostu Hajnáčky zostane Ivan Poprocký (Aliancia – Szövetség, Sme rodina, Hlas – SD). Hlas mu odovzdalo 294 voličov. Mal dvoch protikandidátov. Attila Chovan (nezávislý) získal 178 hlasov a Dionýz Pál (nezávislý) 137.

V Hodejove bude starostkou aj v novom volebnom období Katarína Jakabová (Aliancia – Szövetség), ktorá získala 433 hlasov. Mala dvoch protikandidátov. Danielovi Illéšovi (Strana rómskej koalície) odovzdalo hlas 135 občanov a v prípade Márie Farkas (Hlas – SD) ich bolo 61.

V Jesenskom vyhral duel o kreslo starostu Gabriel Mihályi (nezávislý). Vyzývateľom tohto dlhoročného starostu bol obecný poslanec Attila Pál (Aliancia – Szövetség). Mihályiho zakrúžkovalo 623 voličov a Pála 203.

O post starostu obce Číž súperili traja záujemcovia. Voliči sa rozhodli pre kontinuitu. Číž naďalej povedie z pozície starostu Július Tkáč (Hlas – SD), ktorý získal 178 hlasov. Zoltán Lukács (nezávislý) dostal 111 hlasov a za Csabu Žitňára (Aliancia – Szövetség) hlasovalo 66 voličov.

V Rimavskej Seči sa uchádzalo o starostovskú funkciu osem adeptov. Napokon ju obhájila Márta Stubendek (Aliancia – Szövetség). Tej odovzdalo hlas 282 voličov. Druhý skončil s 210 hlasmi Ján Varga (Sme rodina) a tretia so 151 hlasmi Beáta Gaiblová (Strana obcí a miest – SOM Slovensko). Na čele obce chceli ďalej stáť Július Buša (OĽaNO, Nova, Kresťanská únia, Zmena zdola – 93 hlasov), Andrea Dubovická Šóšiková (Hlas – SD, 81 hlasov), Tomáš Buša (KDH – 47 hlasov), Robert Danyi (Strana rómskej koalície – 16 hlasov), Mária Balyová (Smer – SD, 12 hlasov).

Funkciu starostky Teplého Vrchu rovnako obhájila Janka Janšová (Hlas – SD). Dôveru jej prejavilo vo voľbách 100 voličov. Jej vyzývateľka Jarmila Hronecová (nezávislá) získala 65 hlasov.

Zdroj: vobraze.sk, Štatistický úrad