Záujem ľudí o FRAJ ogranizátorov utvrdil v tom, že cesta pestrého programu je správna + video

Krst novej regionálnej značky GEMERCH. Krstným otcom sa stal Michal Havran (vpravo), Tomáš Bálint po jeho pravici

Koncerty, výstavy, diskusie, workshopy či poriadna dávka humoru sa tento rok popdísali pod vydarený multižánrový festival FRAJ. Išlo už o tretí ročník podujatia, ktorý prináša iný typ kultúry, než je v meste zvykom. To všetko v unikátnom mestskom priestore budovy Čierny orol na Hlavnom námestí. Záujemcovia prišli od Bratislavy, Trenčína či Košíc. Nechýbali výtvarné workshopy pre deti, netradičný kvízmajster, autorské čítanie s Ivanou Gibovou, ktorá patrí k najtalentovanejším autorám súčasnej slovenskej prózy.

„Nedávno som čítala knihu Ivany Gibovej Eklektik bastard, ktorá je nesmierne zábavná a zároveň veľmi dobre poukazuje na špecifiká súčasného života žien po tridsiatke. Čítačka autorky bola tiež veľmi zábavná, mňa navyše vždy veľmi zaujímajú všetky detaily o tom, ako vzniká literárne dielo. Takže pre mňa to bol najzaujímavejší bod programu,“ zhodnotila jedno z podujatí FRAJU návštevníčka Titanilla Bőd. Ako spomenula, potešilo ju aj, že na diskusiu o dezinformáciách prišlo veľa ľudí. „Celkovo som veľmi rada, že takýto festival sa u nás koná, pre mňa bolo super už len objavovať tie priestory Čierneho orla, ktoré sú zvyčajne zavreté, takže skvelý zážitok,“ dodala.

Priestory nádvoria zaplnili aj diváci, ktorí si prišli vypočuť diskusiu Zuzany Kovačič Hanzelovej, jednej z najvplyvnejších osobností slovenského Instagramu. Na tohtoročnom FRAJi organizátorov potešila najmä odhodlanosť divákov, ktorí sa navzdory výkyvom počasia a širokej konkurencii iných podujatí v okolí, rozhodli dať šancu práve tomuto festivalu. „Štandardne sa najväčšiemu diváckemu záujmu teší náš hudobný program. Tento rok nás však prekvapila vysoká účasť na diskusiách, ktoré sa venovali téme hoaxov a dezinformácií, ale aj potenciálu regiónu Gemer,“ povedal pre vobraze.sk organizátor festivalu Tomáš Bálint.

Najväčší ohlas však zaznamenala roast show komikov zo Silných rečí, ktorá zaplnila nádvorie Čierneho orla do posledného miesta. „Ide pritom o, v našich končinách, pomerne neznámy žáner. Ukázalo sa, že stávka na humor, ktorý patrí od začiatku k jedným z pilierov nášho festivalu, bola správnou voľbou a ani v budúcnosti nebude na FRAJi chýbať,“ ubezpečil Bálint.

Obrovským spestrením tohto ročníka bola podľa jeho aj výstava 8 vizuálnych umelcov, inštalovaná priamo v priestoroch festivalu. Budova Čierneho orla vďaka nej výrazne ožila a na základe pozitívnych reakcií návštevníkov by ju o rok radi rozšírili. „Prekvapil ma aj záujem o frajerský kvíz so Slavom Hlásnym, výtvarné workshopy či projekcie študentských filmov VŠMU, ktoré boli len sprievodným programom, no, ako sa ukázalo, zďaleka nie menejcenným. Hoci sme vo festivalovom tíme neraz diskutovali o tom, či by sme sa v budúcnosti nevybrali cestou výsostne hudobného festivalu, aj tento ročník ukázal, že práve multižánrovosť je tým, čo na nás diváci najviac oceňujú. Teší ma aj fakt, že FRAJ už nenavštevuje len hŕstka domácich nadšencov umenia, ale ľudia z rôznych kútov Slovenska. Oni, ale aj vystupujúci umelci, oceňujú najmä profesionálnu organizáciu festivalu. Je to pre nás obrovská česť a satisfakcia, pretože na FRAJi pracujeme intenzívne niekoľko mesiacov, a vkladáme doň celé naše srdce. Ešte stále sme pritom len na začiatku. Počkajte, čo vás čaká v roku 2037!,“ odkazuje mladý a šikovný organizátor Tomáš Bálint z Mestského kultúrneho strediska.

Hedlajnerom festivalu bola prešovská legenda Chiki liki tu-a. Okrem nej sa na FRAJi predstavili horúce mená slovenskej progresívnej hudobnej scény ako FVLCRVM, Tolstoys, Luvver, Timea, ktoré doplnili českí něco něco. O afterparty sa postarali Young Aesthete, Miklei a domáci DJ-i Sandy a Ples.

Pútavý zostrih z Fraju si môžete pozrieť aj v nedávno zverejnenom videu

Atmosféra FRAJu zachytená fotoobjektívom Mateja Kováča