VIDEO-Pokrstili publikáciu zachytávajúcu 40 rokov vážnej hudby v R. Sobote

V roku 1981 bol v Rimavskej Sobote založený Klub vážnej hudby. Hudby, ktorá pretrváva storočia a je obohatením duchovného života. Ako sa uvádza na prvých stránkach publikácie zachytávajúcej 40-ročné jubileum, mesto žije čoraz intenzívnejším hudobným životom. Pokrstili ju v Mestskom kultúrnom stredisku pri príležitosti koncertu súrodencov Pavlovičovcov. Vydaná bola pri príležitosti jubilea. „Tým, čo budú v nej listovať, verne prehovorí o udalostiach, ktoré sa udiali na kultúrnom poli nášho mesta“ – píše sa v kronike spred 40 rokov. Zahŕňa v sebe chronológiu účinkujúcich, zoznam členov kruhu priateľov vážnej hudby, či obrazovú prílohu.

Viac ako 60 stranová knižočka v sebe ukrýva poklady spomienok na organizáciu a návštevy koncertov, myšlienky vystupujúcich umelcov. So svojimi pocitmi sa podelili bývalí žiaci základnej umeleckej školy, ktorí mali možnosť účinkovať na koncertoch v rámci Fóra rimavskosobotských talentov.

Svojím príhovorom prispela do publikácie aj Jordana Palovičová, ktorá sa sólisticky aj ako komorná hráčka predstavila v Rimavskej Sobote už niekoľkokrát. Ona a jej brat Ivan sú držiteľmi cien z rôznych významných medzinárodných súťaží, iniciátormi a realizátormi významných hudobných projektov, účinkujú na DVD a CD nosičoch a sú častými vystupujúcimi na festivaloch a koncertoch doma i v zahraničí. V utorkovom koncerte ponúkli pestrú paletu skladieb J. S. Bacha, J. N. Hummela, Ilja Zeljenku, Fazila Saya a Yorka Bowena.

Celkovo bolo naplánovaných osem koncertov. Kvôli protipandemickým opatreniam neboli všetky „naživo“. Jeden bol online a ďalší len v obmedzenom množstve. Pozrite si krátky záznam z koncertu.

Koncerty vážnej hudby z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: vobraze.sk