Z novinárky sa stala učiteľka

Beáta Kováčová pracovala ako novinárka pre viaceré médiá. Patria medzi ne TV Luna, TV Markíza, TV LocAll, TV Rimava, ale napríklad aj Internetové noviny. „Pôsobenie v médiách mi dalo veľmi veľa. Nadhľad, rozhľad, kreativitu, spoznala som veľa ľudí, dostala som sa na miesta, kam sa bežný človek nedostane. Bola to zaujímavá práca, často adrenalínová a stresujúca,“ uviedla pre vobraze.sk Beáta Kováčová, rodáčka z Rimavskej Soboty.

„Boli dni, keď sme robili dve reportáže naraz a obidve museli ísť v ten deň do vysielania. Alebo sme z nakrúcania reportáže prišli o šiestej večer a o siedmej z toho mala byť prvá správa v Televíznych novinách. Nechýbal tam stres či panika, ale napokon sme to vždy stihli. Zažili sme však aj vtipné príhody. Som veľmi vďačná a vážim si každú príležitosť pracovať v televíziách. Boli to nádherné a nezabudnuteľné roky s perfektnými profesionálmi a dobrými šéfmi,“ zaspomínala si na novinárske štácie.

Beáta vyštudovala na UMB v Banskej Bystrici aprobáciu slovenský jazyk a literatúra – filozofia. Je matkou dvoch chlapcov. „Po druhej materskej dovolenke nepripadal nástup do televízie na post redaktorky do úvahy z časového hľadiska. Začala som teda uvažovať o pôsobení v školstve. Po dvanástich rokoch od ukončenia štúdia som si opäť otvorila knihy a zošity z vysokej školy a začala sa učiť,“ povedala Kováčová. Z médií tak prešla do oblasti školstva. Z novinárky sa stala učiteľka. „Nastúpila som na rimavskosobotskú Základnú školu Mihálya Tompu s vyučovacím jazykom maďarským, kde som odštartovala svoju učiteľskú kariéru. V súčasnosti vyučujem na Gymnáziu Ivana Kraska v Rimavskej Sobote. Presun na gymnázium považujem za pozitívny a kvalitatívny posun v mojom profesnom živote.“

V školstve sa podľa jej slov našla. Ako poznamenala, od škôlky chcela byť učiteľkou. „Táto práca ma fascinovala. Mala som dobrý vzor v mojej maminke,“ doplnila Beáta. Zdôraznila, že novinárčina i učiteľská práca sú náročné a vyžadujú si veľkú dávku zodpovednosti a empatie. „Byť učiteľkou je pre mňa poslanie, ktoré zahŕňa okrem vzdelávania aj výchovu mladých ľudí. Nie je to len o odovzdávaní vedomostí, ale aj o motivácii žiakov, o snahe pochopiť problémy žiaka a citlivo ich vnímať.“

Svoje redaktorské a moderátorské skúsenosti odovzdáva žiakom. „Snažím sa im priblížiť prácu v médiách. V Gymnáziu Ivana Kraska spolu s tímom šikovných, mladých a kreatívnych ľudí vydávame časopis Gymkoviny. Vydávali sme ho v tlačenej podobe, ale počas dištančnej formy štúdia sme prešli na internetovú. Je obdivuhodné sledovať, s akým entuziazmom a kreatívnymi nápadmi sa žiaci venujú jednotlivým témam,“ pochválila gymnazistov.

Tvrdí, že práca v médiách je už pre ňu minulosťou. „Ale veľmi rada na ňu spomínam. Bola to nezabudnuteľná etapa môjho života. Stále pozorne sledujem prácu redaktorov a som rada,že v mediálnej oblasti pracuje veľa mladých ľudí práve z Rimavskej Soboty,“ vyjadrila sa Kováčová. Podotkla, že viackrát dostala ponuku vrátiť sa do mediálnej sféry, ale odmietla to. „Je to časovo náročná práca a pri dvoch deťoch si to v súčasnosti neviem predstaviť. Pre mňa sú ony prioritou,“ uzavrela.

Zdroj: vobraze.sk, foto: archív B. Kováčovej