Tipy na víkend

Kino Orbis
  • 22.10. o 17.00 hod. Titan, Dráma, Mysteriózny, Francúzsko / Belgicko 2021
  • 22.10. o 19.00 hod. Duna, Scifi, Dráma, Dobrodružný, USA 2020
  • 23.10. o 16.00 hod. Ľúbil som svoju ženu, Romantická dráma, Maďarsko / Francúzsko / Nemecko / Taliansko 2021
  • 23. 10. o 19.00 hod. Duna, Scifi, Dráma, Dobrodružný, USA 2020
  • 24.10. o 17.00 hod. Sněžit už nikdy nebude, Komédia, Dráma, Mysteriózny, Poľsko / Nemecko 2020
  • 24.10. o 19.00 hod. Duna, Scifi, Dráma, Dobrodružný, USA 2020
23. október, KAPSIČKY OD OVEČKY / Návraty ku koreňom, Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota

Štvrtou v poradí tvorivých dielní v rámci projektu Návraty ku koreňom je dielňa venovaná technike mokrého plstenia s názvom KAPSIČKY OD OVEČKY. Naplánovaná je na sobotu, 23. 10. 2021, 9.00 – 13.00 hod. v Dome kultúry v Rimavskej Sobote / vchod od fontány
Poplatok: 5€. Na kurze sa zoznámime s technikou mokrého plstenia. Spolu si vyrobíme z ovčej vlny krásne pestrofarebné kapsičky, ktoré nám poslúžia ako kabelky s klopou na ramienko. Lektorkou bude Anna Černáková. Na tvorivú dielňu je potrebné vopred sa nahlásiť, nakoľko počet účastníkov je limitovaný. Materiál a malé občerstvenie je v cene. Priamo na mieste získate návod s postupom a odkazmi na dôležité stránky. Kontakt: 0908 805076, ozoxymoron@post.sk. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

23. október, Divadelné predstavenie Prah, Mestského kultúrneho strediska Fiľakovo

23. októbra 2021 so začiatkom o 18.00 h v divadelnej sále Mestského kultúrneho strediska vo Fiľakove uvedie Jókaiho divadlo v Komárne komédiu Prah v maďarskom jazyku. Komédia Prah vyvoláva otázku: Čo by sa stalo, keby sme raz vyhrali prvú cenu v lotérii (alebo v Športke)? Dokážeme si predstaviť, čo by sme robili, keby nám spadli do lona 2 milióny eur? Tvárili by sme sa, že sa nič nestalo, a pekne potichu by sme si postupne usporadúvali svoj život, alebo by sme na druhý deň podali výpoveď všetko hodili za hlavu a začali úplne nový život?… Dvom účinkujúcim hry Prah, vidieckemu páru, bude dožičené toto nebeské požehnanie – alebo prekliatie. Šesťstopäť miliónov tristoštyridsaťtisíc forintov! Toľko dávajú za žreb… Ale čo sa dá kúpiť z toľkých peňazí? Chatu? Ostrov v Juhoške? Jazero? Možno… Ale stratené šťastie, istota všedných dní, to sotva. Dve postavy komédie stručne v priebehu hodiny a pol prebehnú svoj život, reorganizujú ho, a potom vrátia do pôvodných koľají. Doteraz boli presvedčení, že najväčšou prekážkou ich šťastného života je nedostatok peňazí… O niekoľko hodín si uvedomia, že sú aj horšie veci ako chudoba…

Predpredaj vstupeniek na predstavenie je možný aj online na webovej stránke kultúrneho strediska: www.kultura.filakovo.sk.

Podmienky vstupu sú stanovené aktuálne platným Covid-automatom. Podujatie sa uskutoční v režime OTP, teda sa musíte preukázať potvrdením o očkovaní, o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu. Maximálny počet divákov bude 160 osôb (50 % kapacity divadelnej sály MsKS).

24. október, Zuzana Kronerová: Shirley Valentine, Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota

V nedeľu, 24. 10. o 15.00 hod. sa všetci môžeme v rámci SOBOTSKÉHO SENIORFESTU tešiť na skvelú herečku ZUZANU KRONEROVÚ v komédii o žene, ktorá žije obyčajným stereotypným životom a zrazu sa jedného dňa odhodlá k bláznivému úteku do krajiny za stenou! „Rada si tresnem pohár vína, keď varím, stena, počuješ?” začína skvelé predstavenie o osamelej starnúcej žene Shirley Valentine herečka Zuzana Kronerová. A potom predvádza neuveriteľnú zmes gagov, emócii a postáv tak vynikajúco, že aj banálne, životom otrepané vety mení na perly. Ako bonbónik sú v predstavení začlenené štyri pesničky (šansóny) spievané Zuzkou Kronerovou naživo.

Vstupné: senior 1€ / ostatní 5€. Predaj vstupeniek v MsKS týždeň pred predstavením, aj na mieste. Herečka Zuzana Kronerová vo svetoznámej divadelnej hre W. Russela (hudba: M. Ničík, texty J. Nvota) predvádza koncert vyzretého herectva. Shirley v podaní Zuzany Kronerovej je súčasne smiešna i dojemná, šťastná i nešťastná, krásna i ošklivá. Počas predstavenia vystrieda snáď všetky svoje duševné stavy a pochody. Keď komunikuje s inými postavami máte pocit ako by boli prítomné na scéne. Divák sa ani na moment nenudí a z očí sa mu môžu i nezadržateľne hrnúť slzy smiechu i dojatia. Kronerová však nikdy neskĺzne do podliezavého lacného humoru ani lacnému sentimentu – na to je príliš dobrá herečka! Projekt Sobotský Seniorfest – 2. ročník realizujeme s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR v priebehu mesiaca október, mesiaca úcty ku starším.

Od 19. októbra – 16. januára, Draci a drakobijci – veľkolepá fantazijná výstava, Synagóga Lučenec

V lučeneckej Synagóge na tri mesiace ožívajú legendy. Svet plný čarov, tajomnosti, času, keď Zem môže byť živá a zvieratá vedia rozprávať sa odohrávajú príbehy drakov. Sú súčasťou mýtov. Mýty majú v sebe čosi veľmi silné, čosi, čo presahuje rozum aj hranice jednej kultúry. Pravda bude asi v tom, že ľudia túžia nahliadnuť do tajomstiev života. Bolo to tak od začiatku a bude to tak až po koniec sveta. Predstaviteľmi dávnych období sú draci a ich chrabrí lovci. Mýtus o drakovi nie je len starým príbehom o zázrakoch a sláve. Je prítomný aj teraz okolo nás a práve sa tvorí…
Draci a drakobijci sú v životnej veľkosti a verne zobrazujú povrch tela i anatómiu týchto mýtických tvorov. Autorom výstavy a samotných drakov je výtvarník Aleš Drašnar z Českej republiky.
Príďte si pozrieť mýtické bytosti a súboje dvoch odvekých nepriateľov. Vstúpte do ríše fantázie. Ukážte deťom čaro mýtov o drakoch. Fotografovanie na výstave nie je len dovolené, ale dokonca vítané!Výstava potrvá od 19. októbra 2021 do 16. januára 2022.

Otváracie hodiny:
pondelok: zatvorené
utorok – nedeľa: 10,00 hod – 18,00 hod.

Vstupné:
deti 0 -3 rokov 0 €
deti 4 – 6 rokov 1 €
deti 7 – 15 rokov 2 €
ZŤP, seniori, študenti 3 €
dospelí 5 €
rodinné vstupné (2dospelí +3 deti) 12 €Tešíme sa na vašu návštevu!
Podujatie je v režime Základ, prosíme o dodržiavanie epidemiologických opatrení a pokynov personálu.

27. október, O sysľoch a ich ochrane, Gemersko-Malohontské múzeum Rimavská Sobota

Gemersko-Malohontské múzeum vás o 16.00 hod. pozýva na druhú časť prednášky, ktorá je zameraná na detaily zo života sysľov, ale aj mnohé zaujímavosti o tom, s kým zdieľajú svoj životný priestor, čo potrebujú k tomu, aby sa im darilo a prosperovali, čo ich ohrozuje a čo sa v súčasnosti robí pre ich ochranu.

Ervín Hapl je zoológ a ochranár venujúci sa ochrane prírody, biodiverzity a tiež sysľov. Bol pri založení sysľoviska pri Muráni a patrí k najlepším znalcom života a potrieb týchto malých hlodavcov.

Vstupné na prednášku je 2€.

Prednáška sa koná v režime „OTP“ (očkovaní, testovaní alebo po prekonaní ochorenia Covid-19) podľa platného Covid automatu.

Prednáška je realizovaná s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.

27. október, Beseda s Jozefom Banášom, Knižnica Hnúšťa

Knižnica prof. Štefana Pasiara v Hnúšti vás srdečne pozýva na autorskú besedu JOZEFA BANÁŠA, ktorá sa uskutoční už v stredu, 27. októbra 2021 o 17:00. Jozef Banáš predstaví svoju najnovšiu knihu SOM BAŤA DOKÁŽEM TO ! Životný príbeh geniálneho podnikateľa a sociálneho reformátora Tomáša Baťu st. je fascinujúci, inšpiratívny, miestami neuveriteľný a nadčasový. „Ak pochybujete o svojej schopnosti niečo vykonať, pustite sa do toho!“ (T.Baťa)

Dňa 27.októbra sa uskutoční vernisáž výstavy olejomalieb pod názvom Poézia Rimavskej Soboty Štefana Hangácsiho v Miškolci, námestie Alžbety č. 3. v budove Maďarskej akademickej komisie o 17.00 hod.

Výstava potrvá do 25.novembra.