Balciarová bojuje o účasť na svetovom šampionáte

Karatistka Dorota Balciarová bojuje o miestenku na novembrové majstrovstvá sveta. Tie sa uskutočnia v Dubaji (Spojené arabské emiráty). V priebehu septembra a októbra štartovala na štyroch turnajoch.

Na podujatí v Budapešti získala rodáčka z Rimavskej Soboty bronzovú medailu, v poľskom Bielsko-Biala obsadila deviatu priečku. Predstavila sa na dvoch prestížnych podujatiach Premier League. V Káhire, hlavnom meste Egypta, sa umiestnila na trinástej priečke a v Moskve obsadila dvadsiate prvé miesto. „Svoje výsledky nehodnotím ako zlé. Na každej súťaži som sa snažila vydať zo seba maximum,“ uviedla pre vobraze.sk Balciarová (KK Farmex Nitra).


Na budúci týždeň bude zápoliť na Euro Grand Prix v Plzni. „V Česku to bude rozstrel medzi mnou a Janou Vaňušanikovou. Buď pocestujem na majstrovstvá sveta ja, alebo ona. Závisí to od toho, ktorá sa lepšie v Plzni umiestni. Naša súčasná pozícia je vyrovnaná, na predchádzajúcich nominačných turnajoch raz skončila lepšie moja konkurentka a raz ja,“ skonštatovala dvadsaťsedemročná Balciarová. Tá súťaží v kata.

Cez leto trénovala v Rimavskej Sobote či v Banskej Bystrici a absolvovala niekoľko sústredí. „Teraz sa moja príprava presunula do Talianska. Pod vedením trénera Miria Manniniho vylaďujem formu na turnaj v Plzni,“ poznamenala členka VŠC Dukla Banská Bystrica.


Dorota Balciarová neskrýva sklamanie z toho, že nebola nominovaná na májové majstrovstvá Európy (Poreč) a ani na júnovú olympijskú kvalifikáciu (Paríž). Na obidvoch podujatiach hájila slovenské farby Vaňušaniková. „Musím priznať, že som už mala obdobie, kedy ma zdobila väčšia odhodlanosť i vízie. Po tom, ako som nebola nominovaná na ME a na olympijskú kvalifikáciu, som nejako stratila motiváciu. Necítim takú podporu zo strany zväzu a nepracuje sa mi v tomto období najlepšie. Nevidím za sebou výsledky, lebo mi nebolo umožnené ukázať sa, keď som na to mala a bola som pripravená,“ uviedla ostrieľaná karatistka. Ako Balciarová naznačila, zvažuje začať novú etapu života.

Je úradujúcou majsterkou Slovenska. Pred tromi rokmi získala na ME v Novom Sade bronzovú medailu. Na Masarykovej univerzite v Brne najskôr vyštudovala Dorota nutričnú terapiu, má bakalársky titul. Magisterský stupeň štúdia tam absolvovala ako kondičná trénerka.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album D. Balciarovej