Strhujúce moderné divadlo Rómeo a Júlia zaujalo stovky divákov + foto a video

Rimavská Sobota sa v utorok 24.augusta stala dejiskom dlho očakávaného predstavenia inšpirovaného dielom Williama Shakespeara. Multimediálne tanečné divadlo z dielne Jána Ďurovčíka prinieslo moderné spracovanie legendárnej tragédie dvoch znepriatelených rodov.

Tanečníci zo Slovenského divadla tanca v strhujúcom predstavení zožali obrovský úspech. „To, že v tejto dobe máme v Rimavskej Sobote predaných cez 300 lístkov je naozaj šialenstvo. Veľmi si to vážime,“ povedal pre vobraze.sk Ján Ďurovčík, ktorý sa po mnohých rokoch tiež postavil na pódium a stvárňoval sám seba v úlohe režiséra.

Atmosféru moderného baletu v kombinácií so spevom a presvedčivými hereckými výkonmi na plátne dotvárali známe tváre. Andy Hric Hryc a Richard Müller reprezentovali ‘otcov‘ rodín Capulettiovcov a Montecchyovcov, ale objavil sa aj Ján Gallovič či Maroš Kramár.

Odkaz, ktorý svojim dielom zanechal Shakespeare a vlastne aj Ďurovčík, miestami naháňal strach. Po celej sále sršali emócie, ľudia boli priam nalepení na búrlivom vystúpení a pozorne sledovali každý pohyb. V daných pasážach bolo všade hrobové ticho a na mnohých rukách zimomriavky. „Je to emócia na emócií,“ vystihla pre vobraze.sk Martina Hartl, ktorá si zahrala Júliu. „Toto dielo je veľmi rôznorodé, počas deja sa stretnete s láskou i drámou a to sa veľmi pekne hrá,“ dodala po predstavení. Rómeo, Patrik Koller si zase uvedomil spojitosť s reálnym životom: „Je to hra s osudom, človek si pri tom uvedomuje, že každá vec nie je samozrejmosťou. Keď si vieme dej spojiť s realitou, s rodinou, hrá sa nám to ľahšie. Emócie potom vyjdú viac na povrch,“ dodal.

Po predstavení vo vzduchu ‘viseli‘ otázniky, ktoré však nikto nevedel vysloviť a ešte zrejme chvíľu portvá, kým predstavenie diváci spracujú. „Na začiatku nikdy nevieme, či sa naše vystúpenie ľuďom páčilo. Je to niečo úplne iné, než na čo sú zvyknutí. Na niekoho to môže byť príliš drsné, no dej, v ktorom neviete, čo môžete čakať istým spôsobom ľudí láka,“ povedali hlavní protagonisti, ktorým to na javisku naozaj pristalo. „V tanečných predstaveniach je všetko na jednej kope, emócie, tanec i spev, čo je pre nás veľmi potešujúce, lebo poväčšine tancujeme v muzikáloch. Máme takto možnosť trošku sa ukázať a je to úžasný pocit,“ dodali.

Ako ďalej povedal Ján Ďurovčík, je to divadlo v divadle. „V tomto predstavení herci a tanečníci inscenujú hru, ktorej dej im prerastie cez hlavu. Človek sa tak začne strácať v tom, čo je realita a čo je hrané. Ukazuje, ako je Shakespeare a Rómeo blízky k nám, ľuďom. Niekedy nám rola, či už divadelná, spoločenská alebo ľudská proste prerastie cez hlavu a o tom je táto hra,“ objasnil na záver režisér.

Priebeh multimediálneho tanečného divadla si môžete vychutnať aj v našej priloženej fotogalérii.

Zdroj: Terezka Nemcová, vobraze.sk