Píše knihy a pracuje v RTVS. Marcel Páleš vyrastal v Poltári

Talent sa v ňom nezaprie. Marcel Páleš (37), ktorý pochádza z Poltára, má na konte niekoľko kníh. Debutoval dobrodružným románom, no stihol vydať aj básnické zbierky, novely a momentálne chystá novú detskú knihu. Pracuje v RTVS v Banskej Bystrici ako rozhlasový dramaturg, redaktor i moderátor a tvrdí, že táto práca si ho našla.

Marcel Páleš sa začal venovať písaniu po nástupe na osemročné gymnázium. Spočiatku to boli rôzne slohové práce, ktoré pre neho predstavovali určitý tvorivý priestor. „Dokonca natoľko, že som s radosťou prijímal ponuky niektorých spolužiakov, aby som slohovú prácu napísal aj im,” uviedol pre vobraze.sk mladý spisovateľ a redaktor Marcel Páleš. Dokonca za túto “výpomoc” občas dostal slovenskú dvadsaťkorunáčku, čo bolo pre školáka bohatstvo. Prvé básne prišli o čosi neskôr, pričom podnetom sa stali stavy zaľúbenia – či už platonické alebo skutočné. Ako uviedol, určitý vplyv mala aj ich triedna učiteľka – slovenčinárka Marta Koldová. Tá ich dôsledne viedla k tomu, aby za slovom videli aj niečo viac. „V podstate nás učila hľadať to skryté v medzerách medzi písmenami,“ skonštatoval.

Vzťah k čítaniu v ňom vypestovala mama, ktorá knihy vždy rada každodenným čítaním hltala. Chodievala aj do knižnice v Rimavskej Sobote a v mladosti čo-to aj ona napísala. Otec bol zasa vždy kreatívny najmä remeselne a univerzálne.

Napísal román, básnické zbierky i detskú knihu
V sedemnástich si Marcel povedal, že by sa od písania poviedok, úvah, básní či piesňových textov mohol posunúť aj k niečomu rozsiahlejšiemu. V tom čase rozpísal prvé strany svojej prvej knihy – dobrodružného románu Keď slnko nezapadá o mladom hrdinovi, ktorý sa musí popasovať s mnohými prekážkami, aby vybojoval šťastie nielen pre seba a svoju lásku, ale aj pre svoju rodinu. „Písal som ju ešte ručne, čo sa dnes už, predpokladám, nenosí,” hovorí spisovateľ a redaktor. Rukopis tejto prvej knihy mu opakovane kontroloval profesor Zdenko Kasáč. Toho spoznal počas štúdia v Banskej Bystrici a ktorý ho v tvorbe určité obdobie významne usmerňoval. Neskôr knižne pokračoval napríklad aj básnickými zbierkami Veľký tresk a malá treska či Zhrnuté zo stola, ale aj životopisnou novelou o boji s rakovinou mladého dievčaťa, ktorá vyšla pod názvom Malý príbeh veľkej nádeje.

Ďalej to bol výber z tvorby členov literárneho zoskupenia Generácia Nula v knihách Nula a Okrôchaný topier a v spolupráci s Michalom Várošíkom poviedková kniha Rovno v tráve, pričom aktuálne finalizujú jej voľné pokračovanie. „Napísal som tiež tri novely so zameraním na deti a mládež v projekte Rozvoj kritického myslenia žiakov prostredníctvom analytickej diskusnej metódy Philosophy for Children a v roku 2021 mi vyšla detská kniha Rozprávka písaná pod hviezdami. Aktuálne pripravujem ďalšiu detskú knihu,” prezradil Marcel Páleš, ktorý svoju záľubu v genealógii pretavil do vydania útlej knihy pod názvom Dom s úsmevom. Tá je o jeho prapraotcovi Paľovi Kubincovi. Ako rodený Poltárčan prezradil, inšpiráciu v písaní nachádza v každodennosti života. „Chytím sa toho a už to len v myšlienkach rozvíjam. Obyčajne viem hneď, či to potom skúsim na báseň, či z toho bude poviedka, úvaha.”

Povolanie redaktora si ho našlo
Marcel Páleš v súčasnosti pracuje už deviaty rok ako rozhlasový redaktor v RTVS v Banskej Bystrici. Oficiálne je aktuálne rozhlasovým dramaturgom Rádia Regina, ale vo veľkej miere robí aj redaktora a moderátora. Tvrdí, že toto povolanie si ho našlo. Po vysokej škole totiž vedel, že chce zostať v Banskej Bystrici, tak skúšal rozhodiť siete na každý smer, čiže aj do rozhlasu. Postupne si našiel prácu v banskobystrickej knižnici a k tomu neskôr súbežne aj prácu redaktora v spravodajskom online médiu. „Neskôr sa mi ozvali z rozhlasu, kde som absolvoval výberové konanie a na moje veľké prekvapenie úspešne. Ale musím podčiarknuť, že som sa v tom našiel a som za túto prácu vďačný,” spomenul s tým, že predtým chvíľu pracoval aj v časopise i v inom rádiu.

Prácu v RTVS považuje za obohacujúcu a často sa vďaka nej dostane na miesta, kde by sa bežne neocitol. Spoznáva nielen regióny, mestá či obce, ale aj ľudí z rôznych oblastí, známe osobnosti aj obyčajných ľudí s neobyčajnými záľubami či osobným príbehom. Tvrdí tiež, že si vie nachádzať nové tvorivé výzvy. Za posledné roky sú to podľa neho najmä rôzne rozhlasové dokumenty, ktorým sa venuje popri prioritnej pracovnej náplni. „V ostatnom období som sa napríklad v tejto oblasti pustil aj do rôznych časozberov, čo je beh na dlhé trate, ale oplatí sa,” poznamenal s tým, že ďalšou takou výzvou v tomto roku je aj tvorba nového podcastu. „Má názov Šťava života a raz mesačne v ňom prinášam rozhovory so zaujímavými ľuďmi, známymi aj menej známymi,” doplnil.

Do Poltára sa vždy rád vracia
Mladý redaktor a spisovateľ žije už niekoľko rokov v Banskej Bystrici. A už aj s vlastnou rodinkou. Mesto si ho získalo hneď, ako sa doň nasťahoval. Prezradil, že jeho obľúbeným miestom je mestský park, kam rád berie so sebou aj syna. Vzápätí dodáva, že veľmi rád sa vracia do rodného Poltára a celkovo má k rodnému regiónu srdcový vzťah. „Mám tam aj rodinu aj známych, priateľov, ale rád stretávam aj ľudí, ktorých som tam kedysi vídal denne. Teraz, keď som v Poltári sporadicky, je mi všetko to rodné vzácnejšie. Všímam si, ako sa mesto tu a tam nenápadne na pozadí behu času mení, ako čo-to ubúda, čo-to pribúda, ľudia tiež,” povedal Marcel Páleš.

Má mnoho záľub. Jednou z nich je čítanie kníh, ale aj písanie rôznych článkov, kronikových záznamov, genealógia a podobne. Časť voľného času mu zaberajú aj besedy, kam chodí ako hosť, ako aj rôzne súťaže, nielen literárne, na ktorých sa zúčastňuje ako porotca. „Mám rád aj futbal, ktorý som kedysi hrával v Poltári aj aktívne, dnes je to už však len sporadicky a rekreačne,” vyjadril sa Páleš, ktorý tak ako kedysi v Poltári, tak ani v B. Bystrici, nezabúda na návštevu kostola.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album M. Páleša, Juraj Majerský