Na Rontouke budú jubilanti aj víťazi súťaže Zem spieva

Klenovská Rontouka naberá reálne kontúry. Predstavia sa na nej folklórne kolektívy z regiónu – Rimavan, Vepor, Háj, Lykovec, Sinec, Podopoľanec z Detvy, Považan z Považskej Bystrice. Ide o jedno z mála folklórnych podujatí, ktoré v pandemickom období má byť 13. – 15. augusta a podľa nariadení.

Podľa dramaturgičky slávností Stanislavy Zvarovej síce program nebude až v takej miere, ako po iné roky, ale podujatie pripravujú s láskou a disciplínou. Okrem živého uvedenia programov podľa pandemických nariadení pripravujú na 46. ročníku aj online programy, aby bola dostupnosť pre všetkých záujemcov. Predstavila nám viacero z nich.

V prvý deň slávností, v piatok 13. augusta budú sprístupnené viaceré výstavy. Kožušníka Lukáša Jurču, výrobcu pastierských palíc a ozembuchov Pavla Ferdinandyho z Revúcej, výstava a ukážka práce gubára Jána Fottu z Klenovca, rezbára bačovského riadu Milana Stieranku z Klenovca. V Kultúrnom dome bude uvedená výstava Anny Agócsovej z Hajnáčky – výšivky, Jána Maciaka z Tisovca – výrobky z kože, drevené plastiky, výstava fotografií a záznamov z Roztratených zrniek – terénne výskumy v regióne, výstava fotografií z filmu Strídža spod Hája.

V piatok sa predstavia aj detské folkórne súbory a úspešní sólisti speváci z detskej online súťaže Zlatá strunka. Domáce FS DFS Zronička, DFS Mladosť, FS Vepor z Klenovca s programom Od kolísky po svadbu. Hosťami piatkového večera budú FS Skorušina z Liesku, seniori z FS Partizán z Banskej Bystrice a FS Podpoľanec z Detvy.

V sobotu 14. augusta bude dopoludnie patriť prehliadke heligonkárov, škole tanca, škole spevu, tvorivým remeselným dielňam. V scénických programoch sa predstavia viaceré regionálne kolektívy. Tento rok maú podľa Zvarovej aj program pri jedinečnej udalosti jubilantov: FS Háj a FS Rimavan z RS, FS Vepor z Klenovca. Ďalší regionálny program bude patriť FS Lykovec z Revúcej, sólistom spevákom, inštrumentalistom z regiónu, speváckym skupinám Skaliny a Húžva z Hnúšte, FSk Lieščina z Rimavskej Soboty. „Tradične aj v tomto roku uvedieme súťaž ľudových hudieb Drótova nôta aj s archívnymi nahrávkami výborných klenovských muzikantov,“ avizuje Zvarová.

V ďalšom programe sa predstavia hosťujúce súbory v humorne ladenom programe, ktorý ešte organizátori upresnia. Záver programu bude v sobotu patriť hosťovi FS Považan z Považskej Bystrice, pod názvom Amerikáni. FS Považan vyhral tretiu sériu šou Zem spieva.

Záverom osláv, v nedeľu sa podľa Zvarovej pôjdu poďakovať Pánu Bohu na Služby Božie v kostole ECAV v Klenovci, kde bude uvedený program hudobno – spevácky. „Zaznejú tu staré evanjelické piesne,“ pripomína.

Zdroj: vobraze.sk, FOTO: Archív GMOS