Folkloristi z FS Rimavan oslavujú päťdesiatku + VIDEO

Stovky divákov v hľadisku, desiatky tanečníkov na pódiu a okrúhle výročie. V takomto duchu sa nieslo viacero predstavaní FS Rimavan pri oslave 45. výročia založenia súboru. Čas ubehol rýchlo a v tejto dobe už oslavujú okrúhlu 50-tku. Vzhľadom na pandemické opatrenia však bez divákov, ale formou online vysielania na internete. Diváci im však jednoznačne chýbali. Ako pre vobraze.sk povedal organizačný vedúci a choreograf súboru Vladimír Petrinec, galaprogram pripravovali už minulý rok, no kvôli pandémii ho v októbri nemohli zrealizovať. Bolo ho však treba uskutočniť v termíne, a preto urobili skrátenú verziu v hudobno-speváckych číslach.

„Predstavili sa mužská aj ženská spevácka skupina FS Rimavan, inštrumentalisti, sólisti a ľudová hudba Ondreja Hlaváča, ako hostia nám hrali,“ priblížil Petrinec. Koncert zo záznamu odvysielajú aj v televízii, alebo na internete si ho môžete pozrieť vo vyše 40 minútovom zostrihu tu.

Program bol prepojený s video a fotoprojekciou, moderovala ho riaditeľka MsKS Milana Jutková. Podľa Petrinca keď program pripravovali, platili ešte prísnejšie nariadenia na kapacitu divákov. „Preto sme sa to takto rozhodli vyriešiť. Len starších súboristov je okolo stovky,“ poznamenal. Zároveň však dodal, že akonáhle to situácia dovolí, tak pripravia program a adekvátne vystúpenie naživo, ako sa patrí na takéto výročie. „Plánovali sme program aj pre deti, pre školy, workshop,“ avizuje Petrinec.

Folkloristov môžete v lete napríklad vidieť v Klenovci na Rontouke. Organizátori ju naplánovali na 13. – 15.8. a podľa ich slov sa program posnažia „variť“ s chuťou, aby si všetky bunky prišli na svoje.

Zdroj:vobraze.sk, FOTO: Attila Gecse