Lucia Janšová z R. Soboty pracuje v CNN Prima News

Lucia Janšová z Rimavskej Soboty pôsobí vo svete médií. Už takmer dva roky pracuje ako produkčná v českej televízii CNN Prima News. V médiách sa pohybuje už od strednej školy, popri štúdiu pracovala v košickom štúdiu RTVS na pozícií asistentky réžie. V minulosti sa aktívne venovala folklóru, no pre pracovné povinnosti už naň nemá toľko času.

Luciina cesta do televízie a médií začala na strednej škole v Košiciach, kde študovala odbor kamera, zvuk a strih. „Vždy som skôr obdivovala to, čo sa deje za kamerou a ako celá príprava určitého diela prebieha,” hovorí pre vobraze.sk Lucia Janšová s tým, že počas školy začala pracovať v štúdiu RTVS v Košiciach ako asistentka réžie a neskôr spravovala a vytvárala obsah sociálnych sietí detskej relácie Táraninky, čo robí doteraz.

Po čase sa Lucia rozhodla ísť ďalej a skúsiť niečo nové. Rozhodnutie padlo na Prahu. „Už odmala sme tam často cestovali na prázdniny a výlety. Je to mesto, ktoré má jedinečnú atmosféru a hlavne ponúka veľa pracovných príležitostí. A tak som sa po čase hľadania práce, posielania životopisov a pohovorov dostala až na pozíciu produkčnej ranného vysielania na CNN Prima News, kde momentálne pracujem takmer dva roky,” dodala.

Svet médií a spravodajstva považuje za zaujímavý a hlavne dynamický. „Človek musí pohotovo reagovať na aktuálnu situáciu, aj keď mal naplánované niečo úplne iné. Preto som rada, že mám možnosť v televízií pracovať a nabrať množstvo skúseností,” skonštatovala Lucia, ktorá v práci kladie dôraz hlavne na to, aby bolo vždy všetko urobené tak, ako má byť. Prezradila, že v budúcnosti by ešte rada vyskúšala a bola súčasťou tvorby umeleckejšieho obsahu, napríklad filmu alebo reklamy. Prípadne by chcela vytvoriť niečo vlastné.

Chcela byť fotografkou
Spomenula, že v detskom veku ju lákali rôzne povolania. „Zlom pravdepodobne nastal vo chvíli, keď som dostala do rúk fotoaparát a začala fotiť. Fotila som všetko. Tak sme pri výbere strednej školy hľadali práve toto zameranie, pretože som chcela byť fotografka,” uviedla. Vybrala si teda Súkromnú školu umeleckého priemyslu filmovú v Košiciach, ktorú úspešne absolvovala. Jej maturitnou prácou bol dokument, ktorý vyrozprával príbeh a spomienky Márie Brdárskej Janošky. „Je to nositeľka tradícií a jedinečná speváčka z Rejdovej, kde sa tento dokument aj odohráva,” priblížila Lucia. Obľubuje práve dokumentárne filmy, no rada si pozrie aj komédiu alebo akčný film.

Srdcovou záležitosťou folklór
Lucia sa v minulosti venovala folklóru, ktorý považuje za svoju srdcovú záležitosť. Podľa jej slov ním žije celá jej rodina. Hlavne s maminou Jaroslavou Vaculčiakovou, ktorá pôsobí vo folklórnej skupine Liečšina, si vždy rady doma zaspievajú. „A práve ona ma k folklóru aj priviedla. Začínala som vo folklórnom súbore Lieskovček v CVČ Relax v Rimavskej Sobote a postupne som sa dostala až do FS Borievka v Košiciach, kde som bola súčasťou speváckej zložky.” Prezradila, že vďaka folklóru precestovala mnoho krajín a zúčastnila sa rôznych folklórnych festivaloch, z ktorých si odniesla nezabudnuteľné spomienky. „Momentálne sa folklóru aktívne nevenujem, ale určite plánujem v budúcnosti pokračovať,” podotkla.

Do Rimavskej Soboty sa Lucia vždy rada vracia. Priamo v meste a v jeho okolí má blízku rodinu a využíva každú príležitosť, keď môže pricestovať. Šikovná Soboťanka v súčasnosti žije v Prahe s priateľom a psíkom. Vo voľnom čase chodia na výlety a turistiku, venujú sa canicrossu (beh so psom), alebo vyrazia len tak na prechádzku do mesta.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album L. Janšovej