Do druhej časti knihy zakomponoval Tisovec. Spisovateľ Spišiak odtiaľ pochádza

Vydal pokračovanie svojej úspešnej knihy a plánuje aj tretiu časť. Ján Spišiak, ktorý pochádza z Tisovca, túžil byť už odmalička spisovateľom. Hovorí, že píše, lebo ho to napĺňa a je to pre neho úplne prirodzené.

V roku 2020 vydal Spišiak knihu Stíhači. Jej dej je situovaný do hokejového prostredia a jeho súčasťou sú humorné situácie. Vlani v lete prišlo na rad aj jej pokračovanie. „Ohlasy sú dobré. Čitatelia sa v prvej časti zoznámili s hlavnými postavami, obľúbili si ich, rovnako ako príbeh, a tak sú radi, že sa s nimi opäť stretávajú. Všetci to tak máme. Sympatické postavy sú veľkou devízou každej knihy, som naozaj rád, že sa to podľa slov čitateľov týka aj mojich kníh,“ uviedol pre vobraze.sk spisovateľ Ján Spišiak.

V knihe Stíhači 2 podľa autora prezident hokejového klubu navrhne lídrovi partie Stíhačov s prezývkou Mrkva spoluprácu. Už nejaký čas sa zaoberá myšlienkou hľadania nových mladých talentov, ktoré hokej potrebuje, a tak predostrie svoj úmysel. Mrkva je nápadom nadšený, ale nebol by to Mrkva, keby k projektu nepristúpil so svojím nezdolným optimizmom a entuziazmom. Prezident klubu si síce spoluprácu predstavoval hlavne ako spoluprácu, ale Mrkva ho podľa svojho zvyku postavil pred viac-menej hotový nápad, pričom medzitým už začal obtelefonovávať ľudí, ktorí sa mu do projektu „hodili“. Zatiaľ čo prezident klubu plánoval dosah svojho projektu pre Banskú Bystricu, v ktorej pôsobí ligový tím a vlastne aj Stíhači, Mrkva to vidí inak. „Bude hľadať spádovú oblasť a z viacerých dôvodov sa rozhodne pre mestečko Tisovec, ktorého primátora ihneď skontaktuje. Primátor, ani mestskí poslanci, sa nebudú stačiť čudovať, čo všetko pre nich Mrkva pripravil,“ priblížil spisovateľ, ktorý teda do druhej časti knihy zakomponoval aj svoje rodné mesto.

Stíhači majú od začiatku naplánované tri časti. Všetko ostatné sa čitatelia včas dozvedia na instagramovom profile vydavateľstva Sunday Walk, ktoré Ján Spišiak vlastní. Ten v decembri dopísal scenár k filmu, ktorý si teraz budú postupne čítať. Najprv to bude známy herec Dušan Cinkota alias Cinky, s ktorým spisovateľ spolupracuje a po ňom ďalší zainteresovaní ľudia. Nie je ich málo a každý z nich má pomerne husto popísaný diár. „Ale to je v poriadku, ja som jednoznačne zástanca kvalitnej prípravy, nech potom výsledok stojí za to. Nie je dôvod sa niekam ponáhľať. Cieľom je kvalita, nie preteky. Máme to aj v slogane: „Vydavateľstvo, ktoré má čas.“ Príprava filmu s Cinkotom sa momentálne nachádza na začiatku predprodukcie.

Navyše, pracuje na knihe Strom, ktorej vydanie je naplánované na september. Potom ho čakajú ďalšie dva scenáre. Ešte v novembri minulého roka sa spolu s autorom nádhernej obálky knihy Zabudnutý príbeh Jánom Turčanom a Dušanom Cinkotom zúčastnili na veľmi príjemnej besede so žiakmi základnej a strednej školy v Tisovci. „Veľmi profesionálne ju pripravila pani knihovníčka Mirka Kojnoková, za čo jej znovu ďakujem a pozdravujem ju,“ doplnil Spišiak, ktorý čo sa týka písania kníh a scenárov, má kalendár plný až do konca roku 2028. „Potom sa pôjdem prejsť,“ zakončí vtipne.

Spisovateľ Ján Spišiak pochádza z Tisovca. Spolupracuje s Dušanom Cinkotom

Zdroj: vobraze.sk, foto: archív a Instagram J. Spišiaka