Koliesko v Kokave nad Rimavicou bude bez obmedzení, roztočí sa už onedlho + program

foto: Peter Vranský

Festival ľudovej kultúry mladých folkloristov Koliesko v Kokave nad Rimavicou sa roztočí po tridsiatyprvýraz. Od štvrtka 4. augusta až do nedele 7. augusta prinesie pestrý program, na aký boli diváci zvyknutí po iné roky, teda bez akýchkoľvek obmedzení. Ako ďalej avizujú organizátori, programy a sprievodné podujatia aj tento rok pripravila Programová rada festivalu. „Veríme, že sa vám budú páčiť a že si každý z vás vyberie to, čo ho najviac zaujme,“ uviedla Jana Krotáková z Miestneho kultúrneho strediska v Kokave nad Rimavicou.

Program sa bude odohrávať na amfiteátri, miestnej knižnici na obecnom úrade, na malej scéne na námestí, v synagóge či starej škole pri železničnej stanici.

Festival je zameraný aj na výuku študentov katedier folkloristiky a etnológie a budúcich odborníkov v oblasti tradičnej ľudovej kultúry. Kokavské etnodielne nielen pre študentov začnú už vo štvrtok v Rekreačnom stredisku Močiar.

Folklórne súbory i jednotlivci vystúpia v piatok o 16.00 hod. Pri fontáne na námestí. O 20.00 hodine organizátori pripravujú profilový program FS Čerhovčan z Bardejova v sále DK.

Otvorenie programu je naplánované o 21.30 hod. Zo striech a balkónov na námestí sa rozozvučí hudba a spevy v programe ozveny nad Kokavou. Nasledovať bude koncert ĽH Michal Noga band.

V sobotu od 9.00 hod. otvoria remeselnú uličku na Bakulíniho ulici. Prebiehať budú aj viaceré výstavy. Kyjatické hračky v Klubovni DK vystaví Padislav Hedvigi. Vernisáž bude v piatok o 16.00 hod. O 17.00 hod. v Synagóge bude mať vernisáž Veronika Malatincová a Andrea Šuleková – S dotykom minulosti a o hodinku neskôr začne vernisáž pod názvom Príbeh skla II. Nájdete ju v starej škole pri železničnej stanici. Pripravená bude aj vernisáž pri príležitosti 30. výročia vzniku katedry etnológie na UKF v Nitre.

V sobotu v miestnej knižnici uvedú o 10.00 hod. do života aj publikáciu Povesti z Kokavy nad Rimavicou. Dopoludnia sa v sále DK záujemcovia budú v škole tanca a spevu môcť naučiť „po klenovsky“ Program bude prebiehať aj pri fontáne. O 13.30 hod tu vystúpi FS Šarišan z Prešova, Klub autentického folklóru zo Žiliny, Mužáci z Hrušek.

Od 17.00 hodiny bude program aj na amfiteátri. Vystúpia tu najskôr detské folklórne súbory a od 19.00 hod. Začne program Kokavské podoby, neskôr bude na rade regionálny program – Podpoľanie“Akoby Detva obrov nemala“

Viac o programe s dozviete tu.

Koliesko - Kokava nad Rimavicou

Festival tradičnej ľudovej kultúry Koliesko je festival mladých folkloristov. V roku 1990 ich prvýkrát priviedol náš rodák a vtedajší študent Vysokej školy pedagogickej v Nitre, Ivan Murín, ktorý bol dramaturgom festivalu do roku 2014. Vtedy ešte nikto netušil, že snahou pár študentov za podpory ľudí, ktorým je folklór blízky, sa zrodí celoslovenský festival tradičnej ľudovej kultúry s medzinárodnou účasťou a že sa stane festivalom mladých tvorcov a interpretov aktívne alebo pasívne sa zaujímajúcich o štúdium, spracovanie a interpretáciu ľudového tanca, spevu a hudby. Dramaturgia festivalu sa zmenila príchodom Vladimíra Kyseľa a Igora Kovačoviča v roku 1995. Od tých čias bola dopĺňaná kvalitnými programami a nápadmi Programovej rady.

Pripomeňte si atmosféru minulého jubilejného ročníka Koiesko.

30. ročník Kolieska bol skromnejší, ľudia si ho však viac vážili + foto
Výletným vláčikom na Kokavu oprašujú slávnu minulosť sklárskych majstrov. Dorazia na Koliesko

Zdroj: vobraze.sk, tlačová správa festivalu Koliesko