30. ročník Kolieska bol skromnejší, ľudia si ho však viac vážili + foto

Tohtoročný festival Koliesko v Kokave nad Rimavicou uzavrel tridsaťročnú etapu tohto podujatia. Toto jubileum sa síce nenieslo v náležitej veľkolepej oslave, ako by viacerí očakávali, no o to viac si ho cenili. Bolo skromnejšie a väčšina programu prebiehala v exteriéri, na námestí a v amfiteátri. Festival ľudovej kultúry sa uskutočnil uplynulý víkend, po ročnej pandemickej prestávke. „Boli sme veľmi radi, že môžeme usporiadať tie programy, ktoré sme si naplánovali,“ povedala pre vobraze.sk vedúca Miestneho kultúrneho strediska v Kokave Janka Krotáková. Ako ďalej vysvetlila, kvôli pandemickým opatreniam neplánovali program v sále kultúrneho domu, ale väčšinou ho robili vonku.

V piatok večer ľudí potešil program na strechách a balkónoch na námestí v Kokave. „Je to takým ťahákom pre ľudí. Tento rok potom išiel program venovaný 30. výročiu vzniku folklórneho festivalu Koliesko, ktorý scénicky a režijne pripravil zakladateľ Kolieska, vtedy ešte ako študent Ivan Murín. Program pod názvom My sme tu doma bol vynikajúci,“ povedala Krotáková a dodala, že teraz pôsobí ako etnológ, andragogik a vysokoškolský učiteľ na UMB v Banskej Bystrici.  

V sobotu na amfiteátri zahájili program detské súbory. Potom sa predstavili domáci folkloristi od detí až po seniorov. Pôsobivý bol veľkolepý program pripomínajúci 50. výročie Folklórneho súboru Kokavan. Záver patril FS Železiar z Košíc.

V nedeľu bol v obidvoch kostoloch program, v rímskokatolíckom i v evanjelickom. Na amfiteátri podľa Krotákovej predali 982 lístkov. Na námestí bol jarmok ľudových remesiel a na budove Domu kultúry premietali zostrihy z predošlých ročníkov. „Môžem povedať, že spokojní boli aj návštevníci a v sobotu, aj keď nebol živý program, v priebehu dňa sa ľudia zabavili,“ podotkla šéfka Miestneho kultúrneho strediska. Ľudia si mohli sami vytvoriť ľudové výrobky a naučiť sa to. „Bolo to zaujímavé. Všade sme pritom mali dezinfekciu a vo vnútri sa museli ľudia zdržiavať v rúškach,“ uzavrela.

V priebehu tridsaťročného obdobia sa z Kolieska – festivalu ľudovej kultúry mladých folkloristov stal celoslovenský festival tradičnej ľudovej kultúry s medzinárodnou účasťou. Stal sa festivalom mladých tvorcov a interpretov aktívne alebo pasívne sa zaujímajúcich o štúdium, spracovanie a interpretáciu ľudového tanca, spevu a hudby. Stretávajú sa na ňom so známymi, ktorí milujú folklór a dobrú zábavu. Kokava nad Rimavicou má približne 3 tisíc obyvateľov.

Prostredníctvom fotogalérie známeho a skúseného fotografa Petra Vranského vám prinášame trochu atmosféry z 30. ročníka Kolieska. Ďakujeme za ne.

Zdroj: vobraze.sk, FOTO: Peter Vranský