Herec Mischura si prevzal cenu za postavu vo filme Čierne na bielom koni. Ten nakrúcali v R. Sobote i Lučenci

Herec Tomáš Mischura

Tomáš Mischura získal ocenenie Igric za mužský herecký výkon vo filme Čierne na bielom koni, v ktorom stvárnil tragikomickú postavu Zsoltiho a tej vdýchol uveriteľný ľudský rozmer. Cenu si prevzal na 34. ročníku slávnostného udeľovania národných cien za audiovíziu. Odvysielala ho RTVS. Film nakrúcali aj v Rimavskej Sobote a Lučenci. Režisérom, scenáristom i producentom tejto romantickej gangsterky je Rasťo Boroš, ktorý vyrastal v Rimavských Janovciach a študoval na rimavskosobotskom gymnáziu.

„Svojou kreativitou dal postave širokospektrálny a hlavne ľudský rozmer. V maximálnej miere využíva veľmi citlivo humor, čím postava dostáva tragikomický až groteskný, ale uveriteľný rozmer, čo mňa ako diváka v dobrom slova zmysle nútilo smiať sa i plakať zároveň nad týmto nešťastníkom. Myslím si, že Tomáš Mischura využil túto postavu v maximálnej miere. S týmto názorom súhlasili aj ostatní členovia odbornej poroty, a preto sa porota rozhodla udeliť hlavnú cenu Igric za mužský herecký výkon práve Tomášovi Mischurovi,“ ozrejmil Peter Šimun, jeden z členov poroty.

„Ďakujem Rasťovi Borošovi za príležitosť v tejto upotenej gangsterke a žánrovke. Žánrovky mám veľmi rád. Ďakujem celého tímu, lebo to bolo veľmi príjemné natáčanie,“ reagoval Mischura. Ceny Igric udeľujú Slovenský filmový zväz, Únia slovenských televíznych tvorcov a Literárny fond.

Attila Mokos

Attila Mokos si prevzal v apríli národnú filmovú cenu Slnko v sieti v kategórii najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Získal ju za stvárnenie postavy Lučána Ármina Wámbéryho vo filme Čierne na bielom koni. Táto snímka mala celkovo päť nominácií na cenu Slnko v sieti za rok 2022.  Rozhodli o nich členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie. Mokos si prevzal tiež cenu za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe vo filme Piargy.

Zdroj: vobraze.sk, foto: reprofoto RTVS