Režisér filmu Čierne na bielom koni vyrastal v R. Janovciach. Prezradil, čo plánuje + video

režisér filmu Čierne na bielom koni Rasťo Boroš (vpravo)

Gangsterský film o láske a peniazoch, ktorý bol natočený v Rimavskej Sobote a aj Lučenci, zaujal divákov. Na včerajšiu predpremiéru Čierne na bielom koni za účasti režiséra a dvoch hercov, ich prišli stovky. V kine Orbis tak po prvom filme ešte pre veľký záujem opakovali premietanie. Predpremiéra bola v rovnakom čase aj v Lučenci.

Film je z režisérskej dielne Rastislava Boroša, ktorý detstvo prežil z Rimavských Janovciach a navštevoval aj gymnázium v Rimavskej Sobote. Vyštudoval scenáristiku. Ako pre vobraze.sk ďalej uviedol Rasťo Boroš, žije v Bratislave a rodinu i priateľov má naďalej v R. Janovciach aj v R. Sobote. Učí na filmovej fakulte na katedre hranej réžie. „Je to moje povolanie a režírujem si svoje filmy. Toto bol môj druhý celovečerný film,“ povedal a dodal, že rozprávanie o zločine je stále na mieste, ale jeho nezaujímala trilerova podoba zločinov, ale skôr čo sa deje v hlavách zločincov, keď im skomplikuje život láska. „Lebo láska má silu prevalcovať a zmeniť aj veľmi zlých ľudí a je to zároveň groteskné. Zaujímali ma ľudia, ktorých pichá do rebier k tomu, že koketujú so zločinom a zaujímali ma zločinci, ktorým láska komplikuje život a musia si ho asi kvôli tomu prehodnocovať,“ povedal v rozhovore štyridsiatnik Boroš.

Tému filmu si vybral z viacerých dôvodov, aj kvôli tomu, že pozná tunajšie prostredie. „Veľmi ma bavila predstva, že natočím film v Rimavskej Sobote a Lučenci. V mestách, ktoré sú na okraji záujmu tejto vlády dlhodobo a zároveň si vo filme zahrajú herecké hviezdy,“ priblížil. 

Postavu Bandyho Koháriho z R. Soboty si zahral Milan Ondrík. Divákom je známy zo seriálu Panelák a zahral si aj novom filme Tieňohra. Patrí k najobsadzovanejším hercom na Slovensku. Ako spomenul, tento kraj má veľmi rád. „Zaslúži si byť prezentovaný možno aj takýmto filmom. Verím, že sa vám film páčil a dal vám pocit úsmevu a nádeje,“ povedal a dodal, že vďaka Rasťovi mohol rozšíriť žáner svojich postáv aj humornejším smerom. Z tunajšieho okolia pozná Teplý Vrch, ktorý aj navštívil a ako prezradil, od Rimavskej Soboty mal aj priateľku, s ktorou si dlhšiu dobu dopisoval. 

Nemenej obsadzovanú Janku Kovalčíkovú, ktorá si zahrala aj v seriáli Oteckovia, na scenári upútal spôsob, ako bol napísaný. „Akým spôsobom Rasťo napísal obrazy, ktoré nemajú text, iba opisy scén a v konečnom dôsledku téma. Myslím si, že robiť romantickú gangsterku na Slovensku nie je len tak bežné,“ povedala pre vobraze.sk s tým, že s postavou Janky si bola dosť blízka aj súkromne, kvôli čomu aj bola do tejto roly obsadená. „Pevne verím, že to bolo vidieť aj na plátne, že to bolo prirodzené,“ podotkla. Zároveň poznamenala, že film sa točil asi pred dvomi rokmi v lete, keď bolo veľmi teplo a tunajšie prostredie na ňu pôsobilo dosť južansky, stretla tu temperamentných a ľudských ľudí. 

Film točili viac ako 30 dní. Diváci v ňom môžu spoznať aj scénky z ulíc R. Soboty z bývalého župného domu v R. Sobote, Hlavného námestia a okolia. Vo filme sa spomínajú aj Širkovce, Pavlovce či Tachty, územie od Poltára až po Veľký Krtíš. Romantickú scénu točili v kaštieli v Hajnáčke či gotickom kostolíku pri Kyjaticiach, ktorý je plný vzácnych fresiek.   

Akákoľvek podobnosť s realitou je podľa režiséra filmu na prvý pohľad čisto náhodná. „V skutočnosti si ale myslím, že takéto príbehy sú prítomné v každom malom meste a každej spoločnosti, úplne každej, nielen našej a podobnosť so skutočnosťou sa ťažko hľadá. Nejde o rekonštrukciu príbehu. Chcel som rozprávať univerzálne. Chcel som robiť film, ktorý je zábavný a vtipný a keby sa robil film o zločine realisticky, tak by to takéto nebolo,“ povedal Boroš. Ako naznačil, vo vývoji má ďalší film. „Bude to iný žáner, magický realizmus. Znovu vychádzam cez seba v príbehoch. Je to adaptácia ťapákovcov,“ naznačil s tým, že či budú opäť natáčať aj v R. Sobote, zatiaľ neprezradí. Vo voľnom čase v orchideáriu pestuje tropické orchidey a číta veľa kníh. 

Na príprave a výbere filmových scén pomáhala aj lokačná manažérka Janka Koršová z Poltára. Poďakovala sa vedeniu mesta aj polícii, ktorá pomáhala pri uzatvorení úsekov ciest či námestia. 

Pred kinom Orbis si prichádzajúci a čakajúci diváci mohli pozrieť projekciu na stene budovy. Pri vstupe bolo aj občerstvenie z kaviarne Zeppelin v R. Sobote. Ak máte záujem pozrieť si tento špeciálny film, lístky nájdete ešte v predaji na kinoorbis.sk Premietať sa bude ešte aj v sobotu 15. a nedeľu 16. októbra o 18.00 hodine.

Zdroj: vobraze.sk