Herec Matej Lacko z R. Soboty pôsobí v prešovskom divadle. Objavuje sa aj v seriáloch

Matej Lacko s manželkou

V muzikáli Jesus Christ Superstar si zahral Piláta Pontského. Objavil sa v celovečernom filme Loli paradička a bol obsadený v niekoľkých slovenských seriáloch. Predstaví sa aj v sledovanom seriáli Mama na prenájom či v pripravovanom seriáli RTVS. Matej Lacko z Rimavskej Soboty pôsobí v Divadle Jonáša Záborského v Prešove už pätnásť rokov.

Clifford Bradshaw, Joe Cooper či Vikomt de Valmont
Matej počas svojej divadelnej kariéry prežil už mnohé životy rôznych postáv. Najviac sa dokáže stotožniť s väčšími postavami, pretože s nimi strávi viac času, či už naštudovaním, alebo ich samotným stvárňovaním v divadle. „Pre mňa stotožnenie sa s postavou neznamená, že postava má rovnaký charakter ako herec. Je zaujímavé, keď sa herec musí s postavou popasovať. Musí sa s ňou vedieť zžiť a prijať jej charakterové vlastnosti za svoje. Splynúť akoby v jedno,“ objasňuje pre vobraze.sk Matej Lacko (37). Zároveň podotýka, že sám mal možnosť zžiť sa s viacerými postavami, ktoré stvárnil. „U mňa to bola napríklad postava Clifforda Bradshawa z Kabaretu, ale aj Joe Cooper z predstavenia Zabiják Joe, Nikola Šuhaj z rovnomennej hry, alebo Vikomt de Valmont z Nebezpečných známostí.“

V poslednom období si zahral taktiež Florinda Aretusiho v komédii Sluha dvoch pánov či postavu Lea v komédii Edmond. V nadchádzajúcej sezóne stvárni postavu Billyho Flynna v muzikáli Chicago.

Divadelné úspechy
„V profesionálnych divadlách po celom Slovensku sa každý rok vyberajú najlepšie inscenácie za uplynulú sezónu a navrhujú sa herci na ocenenia Lity a prémie za konkrétne postavy,“ vysvetľuje Matej Lacko a pokračuje: „V roku 2016 som dostal finančnú prémiu za postavu Clifforda Bradshawa. V minulej sezóne som bol naším divadlom tiež navrhnutý na ocenenie za postavu Vikomta de Valmonta v inscenácii Nebezpečné známosti, i keď som v tomto prípade ocenený nebol. Každá stvárnená postava pre mňa však znamená úspech,“ priblížil.

Rozhlas a televízia
Okrem divadla má skúsenosti aj s rozhlasom či televíznym priestorom. Pravidelne navštevuje rozhlasové štúdio (RTVS) v Košiciach. „Je to celkom zaujímavá robota, pretože herecký prejav za mikrofónom je odlišný od toho na javisku. Nahrávam väčšinou rozhlasové hry, občas nejakú rozprávku či poviedku alebo esej.“ Ako sám uviedol, s televíziou je to komplikovanejšie, keďže väčšina seriálovej a filmovej produkcie sa nakrúca v Bratislave. „Točenie je veľmi zaujímavá práca pre herca, ale ak by som sa tomu chcel venovať častejšie, musel by som sa presťahovať. Napriek tomu sa mi párkrát podarilo vycestovať a niečo nakrútiť. Zahral som si v Súdnej sieni, Rodinných prípadoch a Záchranároch. Stvárnil som aj menšiu postavu bitkára vo filme Loli paradička. Bola to moja filmová premiéra a hoci som sa objavil len v jednom či dvoch obrazoch, beriem to ako veľkú skúsenosť,“ uviedol talentovaný herec.

Momentálne sa pripravuje na malú postavu v markizáckom seriáli Mama na prenájom a taktiež na postavu v nemenovanom seriáli RTVS, ktorý by sa mal v televízii vysielať na jeseň tohto roku. „Musím sa však priznať, že nie som fanúšikom slovenských seriálov či filmov, nesledujem ich. Zaujíma ma skôr zahraničná produkcia,“ dodal Lacko.

Šport a rybárčenie
Matej nepôsobí len v prešovskom divadle, košickom rozhlase a príležitostne v televízii, ale aj v Divadle na sídlisku, ktoré založili spolu s kolegami z DJZ, a v zájazdovom divadielku Scéna. Popritom sa naplno snaží využiť každú chvíľu. „Snažím sa chodiť do fitka aspoň trikrát do týždňa, ak mi to čas dovolí a občas si zaplávať. Rád chodím s kolegami na ryby. Doslova si tam chodím vyvetrať hlavu,“ opisuje. Od detstva mu bol blízky aj hokej, preto sa mu snaží venovať dodnes. „Takmer každý pondelok si chodím zahrať hokej s partiou kamarátov. Sledujem aj súčasné dianie v rimavskosobotskom hokeji. Uplynulú sezónu som sledoval na internete a bol som na dvoch domácich zápasoch ku koncu play-off, keď hrali Soboťania v semifinále proti HK Delikateso Bratislava,“ podotkol.

Počas tohto leta sa stihol oboznámiť s krásami Paríža na päťdňovom poznávacom zájazde a s manželkou sa v auguste chystajú oddýchnuť si na Kréte. „Momentálne som v Rimavskej Sobote, takže navštevujem moju rodinu. S manželkou máme veľmi radi prírodu, chodievame do lesa na prechádzky a túry. Máme psíka, takže ho berieme s nami, kde sa dá. Keď sme v Rimavskej Sobote, veľmi radi chodievame na Kurinec, pretože svokra tam má chatu, kde si vieme veľmi dobre oddýchnuť, zrelaxovať, vypnúť a stráviť čas s rodinou.“

Vytúžená rola a plány
Každá postava je pre Mateja novou výzvou, ktorú s ochotou prijíma. „Čo sa týka divadelných postáv, momentálne mi žiadna konkrétna vysnená postava neprichádza na um. Ak by to však mala byť filmová postava, určite by bola záporná, napríklad Joker,“ priblížil syn riaditeľa Základnej umeleckej školy v Rimavskej Sobote Mariana Lacka.

Budúcnosť podrobne neplánuje, skôr čaká na nové príležitosti zahrať si zaujímavé postavy, a to v divadle, filme, seriáli či v rozhlase. „Zamýšľal som sa nad tým, či by ma nelákala práca scenáristu alebo režiséra. Myslím si však, že to nie je moja parketa. Ostávam preto pri herectve a zatiaľ sa ani nechystám zmeniť pôsobisko. Som spokojný tam, kde som – v Prešove.“ V budúcnosti by s kolegami chceli v Divadle na sídlisku, ktoré je v súčasnosti zamerané skôr na detského diváka, pripravovať aj predstavenia pre dospelých.

Trpezlivosť a pokora
Mladí ľudia, ktorí plánujú svoj život zasvätiť herectvu, by si to podľa Mateja mali najmä dobre premyslieť. „Ako sa hovorí, nie je to med lízať. Je to krásna a zaujímavá práca, ale vôbec nie jednoduchá. Človek to povolanie musí naozaj milovať, pretože veľakrát preň musí v živote veľa obetovať. No ak je to váš sen, tak treba skúsiť všetko, pretože sny si treba plniť. Častokrát však človek musí byť silný a trpezlivý, aby dosiahol svoje ciele. A najdôležitejšie je, ak aj niečo v živote dosiahnete, ostať pokorný a držať sa pri zemi,“ odkázal Matej Lacko.

Na javisku stál od šiestich rokov. Matej z R. Soboty je hercom v prešovskom divadle

Zdroj: Simona Kántorová, foto: album M. Lacka, DJZ, René Miko