Gemerskú podkovičku ukuli pre mladých folkloristov i na počesť zakladateľky detskej ľudovej hudby

Na detskom folklórnom festivale Gemerská podkovička sa stretli mladí folkloristi zo šiestich súborov. Podujatie v Revúcej 10. novembra ukulo už po dvanástykrát Gemersko – malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote – kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom v Revúcej.

Festival vznikol v roku 2009, na počesť Evky Skalskej, dlhoročnej vedúcej Detského folklórneho súboru Lykovček, pedagogičky hudby v Základnej umeleckej škole, zakladateľke detskej ľudovej hudby. Počas covidu sme podujatie nemohli realizovať, o to sme vďačnejší, že sme mohli v zdraví pokračovať v prezentácii detských folklórnych kolektívov. Na festivale sa predstavili Čížiček z Tisovca, Hájik a Hájiček z Rimavskej Soboty, Lykovček z Revúcej, Zrkadielko z Hnúšte, Zornička z Klenovca a hosťom festivalu bol DFS Hviezdička z Hriňovej.

Dopoludnia sa deťom venovali pedagógovia tanca Milan Obrtal z Hriňovej a Lucia Zvarová z Klenovca na tvorivých tanečných dielňach. Počas tanečných dielní pre deti sa školili aj ich vedúce/i DFS na tému Využívanie detských hračiek v choreografiách s lektorkou Andreou Jágerovou a jej asistentkou Marcelou Černákovou z Centra tradičnej kultúry z Detvy.

Popoludní sa venovali umeniu remeselných techník a to s lektormi Ladislavom Hedvigim – Kyjatické hračky, Dušanom Petrom – práca s kožou, Jaroslavom Zvarom a Marošom Kišákom – košíky z pedigu, Ľubkou Žilkovou a Evkou Sojkovou výrobe tkaničiek, Emília Böhmerová s manželom – výrobe sviečok zo včelieho vosku. S kolektívom z občianskeho združenia Šanca pre Dražice – tkaniu na špulke, výrobe húsok, s Kristínou Lendvorskou s tvarovacou hmotou, Luciou Zvarovou a Danielou Trnavskou plsteniu. Súbežne prebiehalo premietanie filmu z cyklu Nositelia tradícii z dielne Gemersko – malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote Kyjatické hračky a spevácka dielňa so Stanislavou Zvarovou z GMOS.

Po tvorivých dielňach nasledovala príprava na scénický program, zaplnilo sa javisko priestorovými skúškami, zvukovými skúškami a v šatniach nastala príprava na vystúpenie úpravou vlasov, krojov. Všetky deti i vedúci sa venovali príprave s plným nasadením čo najlepšie odprezentovať svoje programové čísla ale aj spoločne naučenú pesničku s hriňovskými kamarátmi z DFS Hviezdička.

Scenár a réžiu mala v rukách Stanislava Zvarová z GMOS Rimavská Sobota, asistenciu Lucia Zvarová a Kristína Lendvorská z GMOS Rimavská Sobota. Program uvádzala Tatiana Kršková z Revúcej.

V programe sa so svojimi programovými číslami predstavili: speváčka Dominika Jakubejová z Revúcej, Detský folklórny súbor Lykovček z Revúcej s vedúcimi Alena Ďurkovičová, Marianna Poprocká, Natália Poprocká. DFS Hájiček z Rimavskej Soboty vedúci Andrea a Peter Haásovci, pedagogička Lenka Vilhanová. DFS Hájik z Rimavskej Soboty, vedúca Andrea Haásová. DFS Čížiček z Tisovca a vedúca Patrícia Cavarová. DFS Zornička z Klenovca a vedúci Jaroslav Zvara. DFS Zrkadielko z Hnúšte a vedúce Michaela Hroncová, Martina Stejskalová. DFS Hviezdička z Hriňovej a vedúci Milan Obrtal, Jana Barošová. V programe sa predstavil aj mladý gajdoš Matúš Poprocký, ktorý sa tomuto umeniu priúčal v rámci projektu Čarovná studnička, ktorý realizuje tiež GMOS RS.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: tlačová správa Stanislava Zvarová, foto: Peter Poboček, Jaroslav Zvara, Maroš Kišák