S kórejskými zástupcami Yury rokujú. Odchod z Hnúšte nemusí byť definitívny

V súvislosti s avizovaným odchodom kórejského investora Yura Eltec Corporation Slovakia z prenajatých priestorov v Hnúšti prebiehajú rokovania. Predstavitelia hnúšťanskej samosprávy boli na stretnutí so zástupcami spoločnosti v obci Lednické Rovné, kde im predostreli novú ponuku. „Tú by však investor rád rozšíril, ale k tomu sú potrebné ďalšie rozhovory už s novým ministrom hospodárstva,“ informuje primátor Hnúšte Martin Pliešovský. Ako dodal, dohodli sa tak ešte na jednom rokovaní záverom mesiaca, kde by sa mali otázkou ďalšieho pôsobenia investora v meste ešte zaoberať. „Rokovania prebiehajú, nerád by som sa preto teraz k tomu bližšie vyjadroval. Naši ľudia tu robia poctivo, dobre, tak neviem či je naozaj taká nutnosť opustiť naše hlaly,“ dodal pre vobraze.sk Pliešovský.

Spoločnosť ohlásila ukončenie nájmu a prevádzky v Hnúšti ku koncu marca 2024. Pracovníci tu vyrábajú káblové zväzky do áut.

„V súčasnosti prebiehajú rokovania so zástupcami VÚC Banská Bystrica, mesta Hnúšťa a mesta Rimavská Sobota, pričom nemožno vylúčiť, že ak by k nejakej dohode do konca októbra 2023 došlo, tak prevádzka Hnúšťa sa uzatvárať nebude,“ uviedol pre vobraze.sk HR&GA Team Leader Jaroslav Miniar. Ako poznamenal, spoločnosť Yura Eltec Corporation Slovakia má záujem udržať prevádzku v Hnúšti, čím by rovnako chcela ponechať aj zamestnanosť v tomto meste, preto prebiehajú uvedené rokovania. „Pokiaľ sa avšak uvedené strany nedohodnú, prevádzka v Hnúšti sa bude musieť uzavrieť a spoločnosť zameria svoje investície do prevádzky v Rimavskej Sobote,“ zdôraznil.

Miniar zámer sťahovania prevádzky do priestorov v R. Sobote odôvodnil tým, že sa snažia, rovnako ako aj ostatné spoločnosti, „minimalizovať obrovské náklady“ spojené s chodom spoločnosti. „Vysoká inflácia a celkové zvyšovanie nákladov donútili spoločnosť prehodnotiť svoje investície pre prevádzku v Hnúšti, ktorá sídli v podnájme (vlastníkom nehnuteľnosti je mesto Hnúšťa) a skôr sa zamerať na prevádzku v Rimavskej Sobote, ktorá je vo vlastníctve spoločnosti,“ vysvetlil Miniar.

Zamestnancom spoločnosti v hnúšťanskej prevádzke v priebehu tohto roka ponúkli možnosť ísť pracovať do tej rimavskosobotskej. Záujem ku koncu minulého týždňa podľa Miniara prejavilo vyše 150 zamestnancov, pričom prebieha komunikácia so SAD, o posilnení liniek a doplnení nových spojov práve za účelom umožnenia zamestnancom cestovať do práce a z práce späť domov.

Najväčší zamestnávateľ v okrese plánuje rušiť a sťahovať prevádzku z Hnúšte

Zdroj: vobraze.sk