Najväčší zamestnávateľ v okrese plánuje rušiť a sťahovať prevádzku z Hnúšte

Priemyselný park v Hnúšti – bývalé závody SLZ

Najväčší zamestnávateľ v okrese Rimavská Sobote, kórejská spoločnosť Yura Eltec Corporation Slovakia, plánuje postupne zrušiť prevádzku v Hnúšti. Jej zámerom má byť presunutie výroby z priestorov, ktoré si prenajímajú v priemyselnom parku v Hnúšti do Rimavskej Soboty. Zamestnancom to oznámili v uplynulých dňoch. Niektorým bola ponúknutá práca v R. Sobote, nie je vylúčené, že ostatní o prácu prídu. S touto informáciou sa na nás obrátilo niekoľko pracovníkov, ktorí však svoje meno zverejniť nechceli.

Výroba v Hnúšti zabezpečuje montáž káblových zväzkov na nových výrobných linkách. Spoločnosť začiatkom mesiaca avizovala nábor pre približne 300 pracovníkov do R. Soboty. Kórejský zamestnávateľ chce prísť s novými linkami a podľa avizovaných informácií má byť práca o niečo jednoduchšia, než bola doterajšia výroba. Informáciu vtedy pre vobraze.sk potvrdil HR&GA Team Leader Jaroslav Miniar. K personálnym zmenám a zámerom vo výrobe a prevádzke v Hnúšti sa dnes nevyjadril. „Nemám na to oprávnenie. Presahuje to moje kompetencie,“ povedal a odkázal nás na centrálu spoločnosti Yura v obci Lednické Rovné.

Zamestnancov vo výrobe v Hnúšti mali informovať v uplynulých dňoch. Ponúknutá bola práca približne 200 zamestnancom, ktorí by mali prejsť do výroby v R. Sobote. Podľa informácií hnúšťanskej samosprávy ide zatiaľ o neoficiálne informácie. Spoločnosť Yura má zmluvu s mestom uzavretú do 31. marca budúceho roka, čo včera malo byť povedané aj zamestnancom prevádzky v Hnúšti. Yura tento rok žiadala o zníženie nájmu, čomu mesto v záujme udržania zamestnanosti aj vyhovelo. Samospráva v Hnúšti sa s investorom dohodla na výrobe ešte roku 2007.

„Pripravili sme halu za pomoci štátu a štátnych financií. Bola to investícia, ktorá priniesla do tohto regiónu prácu. V dobrých časoch tam robilo okolo tisíc ľudí, teraz je to okolo 550 zamestnancov. Dlhé roky dávali prácu mnohým našim rodinám,“ povedal pre vobraze.sk viceprimátor Michal Bagačka. Ako poznamenal, investíciu priniesli do Hnúšte a neskôr si v R. Sobote otvorili pobočku. „Je to také nostalgické. Aj keď zoberú nejakých pracovníkov, bude to pre Hnúšťu a aj širšie okolie určite dosť veľká rana. Robia tam ľudia z okolitých dolín. Na druhej strane bude voľná hala a budeme sa znovu snažiť pritiahnuť investora iného a naplniť ju opäť novými pracovnými miestami,“ zdôraznil.

Najväčší zamestnávateľ v okrese R. Sobota hľadá takmer 300 nových pracovníkov. Nové výrobné linky zjednodušia prácu

Zdroj: vobraze.sk