Do Yury v R. Sobote prešlo vyše 160 zamestnancov. V Hnúšti majú záujemcov o investovanie v priemyselnom parku

Yura Eltec Corporation Slovakia v Rimavskej Sobote

Do rimavskosobotskej pobočky Yura Eltec Corporation Slovakia prešlo z tej hnúšťanskej vyše 160 zamestnancov. Ich počty sa v priebehu uplynulých týždňov stabilizovali a k dnešnému dňu predstavujú 1104 zamestnancov, ktorí pracujú v R. Sobote. Ako pre vobraze.sk uviedol HR&GA Team Leader Jaroslav Miniar, na prevádzke Rimavská Sobota je dostatočná kapacita na využitie presunutých zamestnancov z Hnúšte, pričom spoločnosť sa snaží využívať všetky dostupné priestory prevádzky. Kórejská firma sa venuje výrobe káblových zväzkov do osobných automobilov. Novú výrobu podľa jeho slov v R. Sobote nezaviedli a v najbližšej dobe už nebudú prijímať do zamestnania uchádzačov o zamestnanie. „Avšak nábory sú závislé od fluktuácie zamestnancov a od objemu objednávok od zákazníkov,“ dodal Miniar. Kórejský investor ohlásil ku koncu februára hromadné prepúšťanie a v ohrození bolo vyše 300 pracovníkov. Do evidencie sa zatiaľ prihlásilo vyše 80 pracovníkov. Viacero zamestnancov zostalo na PN.

Priestory v Hnúšti, ktoré mala Yura prenajaté a vyrábali tu káblové zväzky asi 16 rokov, sú podľa Miniara už úplne vyprázdnené a v predmetných priestoroch sa nenachádza žiadne zariadenie spoločnosti. „Spoločnosť mala plán využívať predmetné priestory ako logistické centrum, avšak tieto skutočnosti sú ešte v štádiu rozhodovania zo strany spoločnosti,“ doplnil Miniar. 

„Už to nebude cez 500 pracovných miest, ako mal kórejský investor, ale mohli by sme sa pohybovať okolo 200 pracovných miest,“ priblížil Pliešovský, podľa ktorého záujem o prázdnu halu prejavili traja možní investori.

O tieto priestory v priemyselnom parku v Hnúšti majú záujem traja potenciálni investori. Vobraze.sk o tom informoval primátor mesta Hnúšťa Martin Pliešovský. „Každý týždeň rokujeme minimálne s dvomi novými investormi, za výraznej pomoci ministerstva hospodárstva aj agentúry Sario. Bol tu aj poradca premiéra. Zraky sa upierajú na Hnúšťu, aj za pomoci BBSK. Pevne verím, že čo v najkratšej dobe sem zabezpečíme investora. Už to nebude cez 500 pracovných miest, ako mal kórejský investor v Hnúšti, ale mohli by sme sa pohybovať okolo 200 pracovných miest,“ priblížil Pliešovský. Ako naznačil, medzi možnými záujemcami sú spoločnosti, ktoré pôsobia v chemickom odvetví alebo zhodnocovaní odpadov, jeden vo výrobe úplne netradičných vecí, ktoré tu neboli ešte etablované. „Zatiaľ nevieme povedať, ktorého vyberieme. Najväčší záujem je o vyprázdnenú halu. Sú to lukratívne priestory, vedľa v budove je spoločnosť Versaco, ktorá chce expandovať,“ priblížil primátor k vzorke záujemcov o priestory v priemyselnom parku. 

Okrem prázdnej haly po Yure je podľa Pliešovského záujem aj o halu UDHN, ale aj o priestory určené na výstavbu na ploche veľkej asi 10 tis. m2, či väčšej. Primátor predpokladá, že aspoň s jedným investorom by sa k prvým výsledkom mohli dopracovať už počas tejto jesene. „Rozplývajú sa obavy, že by sme zostali hladovou dolinou. Priemyselný sever okresu sa hádam čoskoro dostane zase do lepších čísel, čo sa týka zamestnanosti,“ podotkol. 

Samospráva v súčasnosti podľa Pliešovského pracuje na rozšírení autobusových spojov, aby zlepšili podmienky dochádzania zamestnancov, ktorí prestúpili do firmy Yura v R. Sobote. „Posilniť by sme chceli aj Klenovec a rokujeme aj o tom, aby autobus od Tisovca chodil do R. Soboty priamo aj na Dobšinského ulicu,“ dodal. Podotkol, že na úrad práce sa prihlásilo z Yury menej ľudí, ako očakávali. „Veľa z ohrozených zamestnancov asi išlo na nemocenskú zregenerovať sily. Aj na mestskom úrade sme zabezpečili poradenské služby, aby bol avizovaný prechod mnohých bývalých zamestnancov plynulý,“ vysvetlil. 

Zdroj: vobraze.sk