Výroba v hnúšťanskej prevádzke Yury končí. Do R. Soboty prejde asi stovka zamestnancov

Nezamestnanosť v okrese R. Sobota sa od marca zvýši. Kórejský investor Yura Eltec Corporation Slovakia, ktorý sa zaoberá výrobou káblových zväzkov do áut, končí s výrobou v Hnúšti. V ohrození je k dátumu 29. februára okolo 300 zamestnancov vo výrobe. Podpísali už dohody o ukončení pracovného pomeru. Približne stovka zamestnancov má prejsť do Rimavskej Soboty, kde má spoločnosť tiež výrobu a vlastné priestory. V súvislosti s nahláseným hromadným prepúšťaním sa včera na informačno-poradenskom stretnutí zišli zástupcovia zamestnaneckej rady spoločnosti s pracovníkmi úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Zamestnankyne oddelenia sprostredkovania práce a referátu služieb pre zamestnávateľa v rámci tohto stretnutia poskytli ohrozeným zamestnancom informácie týkajúce sa evidencie na úrade práce, o všetkých podmienkach, ktoré musí občan spĺňať na to, aby sa mohol prísť zaevidovať na úrad práce, o dokladoch potrebných k evidencii, o možnostiach a podmienkach čerpania podpory v nezamestnanosti, ale aj o všetkých nahlásených voľných pracovných miestach v rámci okresu a priľahlých okresoch,“ informuje po stretnutí Miroslava Homolová z referátu služieb pre zamestnávateľa, oddelenia sprostredkovania práce.

Na Mestskom úrade v Hnúšti pre ohrozených zamestnancov zriadia na jeden deň detašované pracovisko, aby sa mohli 5. marca prísť zaevidovať. Pracovisko bude posilnené o úradníkov aj z R. Soboty. Povinnosť nahlásiť sa na ÚPSVaR vo svojom bydlisku je do desiatich kalendárnych dní. Zaradiť sa do evidencie uchádzačov o zamestnanie budú môcť ľudia aj v ostatné stránkové dni v detašovanom pracovisku úradu práce v Hnúšti. „Po zaevidovaní ohrozených zamestnancov do evidencie uchádzačov o zamestnanie bude pre nich úrad plánovať a organizovať ďalšie aktivity, ktoré by im mohli pomôcť opäť sa uplatniť na pracovnom trhu,“ uvádza Homolová.

V Hnúšti pracujú aj ľudia z Revúcej, Poltára či iných priľahlých obcí. Na úrade práce sa majú evidovať podľa svojho miesta trvalého bydliska. Očakávajú, že sa hlásiť príde okolo 250 ľudí, niektorí majú zostať na PN, alebo požiadajú o predčasný dôchodok. Prepúšťanie sa podpísalo aj pod včerajšiu atmosféru stretnutia. Viacerí zamestnanci si uvedomujú, že so základným vzdelaním si prácu nájdu veľmi ťažko, obzvlášť v okrese Rimavská Sobota s najvyššou mierou nezamestnanosti. Ako poznamenali, aj na pozíciu predavačky sú vyššie nároky. Prácu si však hľadajú, ale ak by malo ísť o podobné operátorské pozície, tak budú musieť za prácou ďaleko cestovať.

Pobočka spoločnosti Yura v Hnúšti

Spoločnosť Yura pôsobí v Hnúšti 16 rokov a vyrába káblové zväzky pre automobilový priemysel. Koncom minulého roka v prenajatých priestoroch v Hnúšti malo pracovať vyše 400 pracovníkov. „Nie som s tým stále uzrozumený, aj keď takéto zajačie úmysly sa u investora objavovali aj pred piatimi rokmi,“ povedal pre vobraze.sk viceprimátor Hnúšte Michal Bagačka. Rozhodujúca situácia podľa neho nastala po covide, začatí vojny a zvyšovaní energií, čím investor musel racionalizovať výrobu. „Snažili sme sa im vyjsť v ústrety, ale myslím si, že to bolo dávnejšie rozhodnuté. Nepomohla ani ponuka znižovania nájmu či odpredaja budovy,“ dodal Bagačka, ktorý bol primátorom Hnúšti, keď investor do mesta prišiel.

Podľa Michala Bagačku komunikujú ohľadom ďalších investorov so Sariom aj ministerstvom hospodárstva. Takého veľkého investora zatiaľ nepredpokladajú, nie je však vylúčené, že by sa časom mohol nájsť niekto menší. O priestory sa už mali zaujímať firmy, bolo to však len informatívne.
Pre pracovníkov, ktorí budú dochádzať do R. Soboty, sa situácia má zlepšiť zriadeným autobusovým spojom o 22.15 hod. „Trochu horšie je na tom zatiaľ Klenovec, kam potom spoj nepokračuje. Z pozície poslanca BBSK sa budem však snažiť, aby sa to lepšie zosieťovalo,“ dodal Bagačka, ktorý je zároveň riaditeľom pobočky Sociálnej poisťovne. Ako podotkol, v súvislosti s ukončením pracovných pomerov nezaznamenali zvýšený záujem o predčasné dôchodky. „Najviac to bolo koncom minulého roka. To bolo prirodzené, lebo to bolo pre ľudí výhodné. Teraz extra čísla zatiaľ nemáme,“ uzavrel riaditeľ Sociálnej poisťovne v R. Sobote.

Zdroj: vobraze.sk