Szőke absolvoval vydarený debut v novom klube

Julius Szőke

Július Szőke mal v sobotu premiéru vo farbách izraelského klubu Hapoel Ironi Kirjat Šmona. Rodák z Hnúšte prispel k výhre svojho nového zamestnávateľa nad Hapoelom Nof HaGalil 6:2. Dvadsaťšesťročný stredný záložník nastúpil v základnej zostave. „Bol to vynikajúci debut. Odohral som 60 minút, taká bola dohoda s trénerom, teda ak všetko pôjde podľa našich predstáv. V utorok totiž hráme dôležitý pohárový zápas proti Maccabi Tel Aviv, tak bolo treba šetriť sily,“ vyjadril sa pre vobraze.sk futbalista Szőke. Ako poznamenal, pri prvom góle svojho tímu asistoval. „Bol to dobrý zápas, hneď na jeho začiatku sme dali dva góly. Potom súperovi vylúčili hráča a už sme kontrolovali celý zápas,“ dodal.

Spomedzi stredopoliarov Kirjatu Šmona mal najdefenzívnejšie úlohy. Kormidelníkom tímu je Slobodan Drapić. „Tréner chcel odo mňa, aby som otváral hru a pri našej ofenzívnej činnosti byť pripravený na elimináciu protiútokov. To sa mi naozaj darilo, takže som splnil všetko, čo odo mňa požadoval,“ povedal Július Szőke. Do Izraela išiel z bieloruského Šachťoru Soligorsk, s ktorým získal dva tituly. Legionársky chlebík predtým okúsil v Kazachstane, kde hral v Šachtere Karaganda.

Julius Szőke


„Chceli by sme skončiť v top šestke, ale ak sa to nepodarí, nič sa nedeje. Máme v tíme veľa mladých hráčov. Klub funguje aj na predaji hráčov do väčších izraelských klubov,“ naznačil ambície Kirjatu Šmona v prebiehajúcej sezóne. „Som tu zatiaľ veľmi šťastný. Dúfam, že to tak aj zostane. Chcem si to tu užiť, nie každý má možnosť hrať a žiť v takej zaujímavej krajine,“ zdôraznil. Domnieva sa, že by to mohol mať z izraelskej ligy bližšie do slovenskej reprezentácie než z Bieloruska? „Ak mám pravdu povedať, tak o reprezentácii som vôbec nerozmýšľal. Prestúpil som do nového klubu, do novej krajiny. Teraz je pre mňa najdôležitejšie, aby som sa tu čím skôr aklimatizoval,“ odvetil Július Szőke.

S futbalom začínal v Hnúšti. V žiackom veku pôsobil i v Rimavskej Sobote. Najvyššiu súťaž si na Slovensku zahral v Ružomberku, Zlatých Moravciach i v Podbrezovej. Bol mládežníckym reprezentantom.

Blíži sa debut Szőkeho v izraelskej súťaži
Hnúšťan Szőke bude hrať v Izraeli



Zdroj: vobraze.sk, foto: album Júliusa Szőkeho