Blíži sa debut Szőkeho v izraelskej súťaži

Július Szoke
Július Szőke ešte ako hráč Šachťoru Soligorsk

Rodák z Hnúšte sa teší na premiéru v novom drese. Futbalista Július Szőke zarezáva od decembra v izraelskom prvoligovom klube Hapoel Ironi Kirjat Šmona. Jeho predchádzajúcim pôsobiskom bol bieloruský Šachťor Soligorsk, s ktorým získal dva tituly. „Transfer by už mal byť oficiálne dotiahnutý a v sobotu by som už mal byť trénerovi k dispozícii. Už sa neviem dočkať, kedy vybehnem na ihrisko v novom drese,“ povedal pre vobraze.sk dvadsaťšesťročný Szőke. Ako dodal, veľmi ho prekvapilo, akí milí sú k nemu ľudia v klube. „Nikde ma takto neprijali. Pomáhajú mi vo všetkom, dokonca sa sami zaujímajú o to, či mi nemôžu s niečím pomôcť,“ podelil sa o dojmy stredný záložník.

Izrael je pre Júliusa Szőkeho treťou krajinou, v ktorej legionárči. Tou prvou bol kazašský klub Šachter Karaganda. „Kirjat Šmona je jeden z menších izraelských klubov, preto tu vládne viac rodinná atmosféra. Máme v mužstve veľmi veľa mladých hráčov. Patrím medzi najstarších. V predchádzajúcich kluboch to tak nebývalo. Trénigy sú viac herné a menej fyzické. Hráči sú na tom lepšie po technickej stránke, ale v Bielorusku boli viac fyzicky zdatnejší,“ priblížil. Szőke poukázal na to, že angličtinu ovládajú jeho spoluhráči plynule. „S tým nie je problém. Dokonca mám aj spoluhráčov, ktorí hovoria po rusky, čiže aj to mi vyhovuje,“ podotkol.

Bude hrať s číslom 27 na drese. „Mal som ho aj v Kazachstane i v Bielorusku. Našťastie, bolo voľné aj tu, takže som s tým veľmi spokojný. Toto číslo symbolizuje deň narodenia môjho otca i mamy,“ uviedol Július Szőke, ktorý si zahral najvyššiu súťaž na Slovensku vo farbách Ružomberka, Zlatých Moraviec i Podbrezovej.

Od predstaviteľov Kirjatu Šmona dostal po príchode do Izraela byt a aj auto. „Našťastie pôsobím v malom meste, a tak sa nebojím šoférovať. V predchádzajúcich kluboch nám auto nedávali k dispozícii, ale teraz vidím, že to veľa vecí uľahčuje. Všimol som si, že tu väčšina ľudí jazdí na malých autách,“ skonštatoval.

Hnúšťan Szőke bude hrať v Izraeli

Zdroj: vobraze.sk, foto: album Júliusa Szőkeho