Rimavskosobotskí hokejisti skončili v prvej lige na poslednej priečke. Tá znamená vypadnutie + foto

Hokejisti HKM Rimavská Sobota obsadili v základnej časti Tipos SHL posledné dvanáste miesto, ktoré znamená vypadnutie z nej. Soboťania nazbierali 41 bodov (12 víťazstiev – z toho jedno v predĺžení, 34 prehier – z toho šesť v predĺžení so skóre 121:180). Strelili najmenej gólov a inkasoval ich druhý najvyšší počet. R. Sobota bola nováčikom prvoligovej súťaže a na konto si pripísala najmenej výhier. Rozuzlenie v otázke, kto obsadí zostupovú priečku, padlo v predposlednom kole. Vlaňajšiu radosť z postupu teraz vystriedal smútok zo zostupu. Gemerčania vstupovali do tejto sezóny pod vedením kouča Vladimíra Klingu, v závere decembra ho po 27 zápasoch na trénerskom poste vystriedal Andrej Péter.

R. Sobota získala doma 26 bodov (deväť víťazstiev – jedno v predĺžení, štrnásť prehier) a predstihla z tohto pohľadu hokejistov Trnavy (23 bodov). Z klzísk súperov si priviezli Gemerčania 15 bodov (tri výhry, dvadsať prehier – z toho šesť po predĺžení, vonku boli najslabší. Mimo poradia účinkovala v súťaži reprezentačná osemnástka.

„Ťažko to beriem, že sme vypadli s Rimavskou Sobotou. Je to škoda. Určite ma to mrzí aj vo vzťahu k ľuďom, ktorí sa snažili urobiť pre tunajší hokej všetko. Keby možno boli niektoré veci urobené inak, tak by sa toto nestalo. Bohužiaľ, niekto musí vypadnúť a boli sme to práve my,“ povedal pre vobraze.sk útočník Dalibor Ďuriš, ktorý si zahral v extralige a bol vlani pri postupe rimavskosobotského mančaftu do Tipos SHL.

Poslednú štvrtinu prvoligovej súťaže mala R. Sobota z bodového hľadiska najhoršiu, o záchranu bojovala neúspešne. Získala v nej iba chudobné štyri body (jedna výhra, desať prehier – z toho jedna v predĺžení). Soboťania vstúpili do poslednej štvrtiny sériou ôsmich prehier, podpísali sa pod to aj odchody niektorých hráčov pred koncom prestupového obdobia. Hráči HMK utŕžili debakle od dvoch najlepších tímov v základnej časti (Žilina, Prešov). Soboťania si priviezli jeden bod zo zápasu na ľade tímu Modré krídla Slovan, kde podľahli domácim po predĺžení 2:3 a doma zdolali Žiarčanov 4:3. Ďalšie dva duely však prehrali. V poslednom domácom stretnutí nestačili hráči HKM na Topoľčany, ktorým podľahli 5:6 a v záverečnom kole prehrali v Trebišove.

Pred koncom prestupového obdobia, ktoré sa skončilo 15. februára, zamierili z R. Soboty do iných klubov dvaja najproduktívnejší hráči a ťahúni tímu – Martin Ďaloga (Prešov) a Yuri Nazarov (Žiar), ale tiež obranca Martin Lenďák (Dubnica). V klube predčasne skončil aj obranca Ľubomír Hojo.

„Dni pred prestupovým termínom boli pre náš klub náročné. Do poslednej chvíle sme čakali, ako sa vyvinie naša situácia v tabuľke. Chceli sme mužstvo udržať stále pokope, no výsledky a dôležité body, ktoré sme chceli a nutne potrebovali, tak neprichádzali. O hráčov bol dlhšie záujem aj z iných klubov. Šport a hokej prináša i takéto situácie a ťažké rozhodnutia. Vieme, že fanúšikovia to berú inak, ale treba sa na to pozrieť aj z iného pohľadu,“ uviedol na facebookovej stránke klubu jeho predseda Michal Slovák.

Najproduktívnejším rimavskosobotským hráčom sa stal Vladislav Solomonchak, nazbieral 37 kanadských bodov (9 gólov a 28 asistencií). Podieľal sa pred rokom na triumfe Soboťanov v tretej najvyššej súťaži. Spomínaná dvojica Ďaloga (18 gólov a 15 asistencií) a Nazarov (17 gólov a 16 asistencií) mala na konte v drese HKM zhodne 33 bodov. Najproduktívnejším obrancom bol s 29 bodmi Peter Ordzovenský (2 góly a 27 asistencií). Dvojciferný počet gólov vsietil útočník Saku Kivinen, ten skóroval dvanásťkrát, pričom mužstvo posilnil v priebehu ročníka. Vo svätyni HKM sa vystriedali celkovo piati gólmani.

V prvej štvrtine základnej časti si ukoristili Soboťania trinásť bodov a figurovali v tabuľke na desiatom mieste. V druhej štvrtine ich nazbierali takisto trinásť a rovnako im patrila po nej desiata priečka. Následne v tretej získali jedenásť bodov a klesli na posledné miesto.

Výsledky HKM R. Sobota v poslednej štvrtine základnej časti:
HK Gladiators Trnava – R. Sobota 4:3, HK ‘95 Považská Bystrica – R. Sobota 3:2, R. Sobota – TSS Group Dubnica 2:4, R. Sobota – HK Skalica 0:3, R. Sobota – Aquacity Pikes 1:3, HC Prešov – R. Sobota 12:1, Modré krídla Slovan – R. Sobota 3:2 po predĺžení, VLCI Žilina – R. Sobota 10:1, R. Sobota – HK MŠK Indian Žiar nad Hronom 4:3, R. Sobota – HC Topoľčany 5:6, HK STEEL Team Trebišov – R. Sobota 5:3.

Zdroj: vobraze.sk, hockeyslovakia.sk, foto a video: vobraze.sk